Ochrona i nawożenie borówki w okresie okołozbiorczym

Trwają zbiory najbardziej plennej odmiany jaką jest ‘Bluecrop’, za kilka dni pojawią się pierwsze owoce ‘Chandlera’. Te dwie odmiany w wielu gospodarstwach stanowią trzon produkcji, a ich udział w rynku jest znaczący. Na części plantacji stawia się również na później dojrzewające odmiany. W ostatnich dniach przed zebraniem owoców warto zrewidować dotychczasową ochronę i podjąć decyzję o wykonaniu zabiegów zabezpieczających owoce przed chorobami.

Warto o tym pomyśleć o tym również dlatego, że od początku zbioru odmian letnich pojawiają się sygnały o pojawianiu się na owocach antraknozy. Na pierwszych zbieranych owocach choroba ta występowała nie na polu ale już podczas obrotu handlowego. Wraz ze zmianą pogody, pojawiającymi się lokalnie opadami, pierwsze oznaki tej choroby można zaobserwować jednak już na plantacjach. Jednocześnie pojawiająca się na polu wilgoć będzie sprzyjać rozwojowi szarej pleśni.

Biorąc pod uwagę powyższe aspekty konieczne jest wykonanie silnego zabiegu zabezpieczającego owoce. Najkorzystniejszym wyborem w tym momencie będzie zastosowanie preparatu Switch 62,5 WG. Zwalcza on obydwie groźne choroby (antraknoza, szara pleśń), a również odznacza się krótką, 7-dniową karencją. Swith 62,5 WG jest również idealnym komponentem do mieszanin zbiornikowych z nawozami podnoszącymi jakość owoców i wspierającymi ochronę przed patogenami.

W okresie przedzbiorczym i pomiędzy zbiorami owoców w nawożeniu dolistnym powinniśmy skupić się na dwóch elementach. Pierwszym z nich jest wapń, który podnosi jędrność owoców. Warto wybierać nawozy jak najlepiej przyswajalne, np. oparte o mrówczan wapnia (Folanx, Pro horti mrówCa, Optycal). W przypadku dużego zagrożenia pojawieniem się chorób grzybowych można wykorzystać nawóz Viflo Cal S, który oprócz wapnia zawiera również nanosrebro podnoszące skuteczność ochrony przed chorobami.

Drugim pierwiastkiem wartym naszej uwagi jest krzem. Podawanie krzemowych nawozów dolistnych podnosi trwałość owoców. Nie wpływają one na jędrność owoców, tak jak wapń lecz działają na skórkę owoców i przylegający do niej miąższ nadając im mechaniczną twardość.

Lustrując plantacje warto spojrzeć również na owoce pod kontem występowania szkodników. W wielu miejscach występują owoce uszkodzone przez zwójkówki, a na odmianach późnych wciąż jest jeszcze czas na wykonanie zabiegów je zwalczających.

Owoce borówek uszkodzone w wyniku żerowania zwójek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here