ZDROWE I BEZ POZOSTAŁOŚCI owoce jagodowe w trakcie zbioru i po zbiorze

Owoce odmiany 'Hademar'


AGRO ECA PROTECT jest pierwszym i jedynym takim produktem na świecie (z ochroną patentową) – produkowany w Polsce.  Środek jest zarejestrowany jako biostymulator oraz jest zakwalifikowany do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Fot. 1 AGRO ECA PROTECT

AGRO ECA PROTECT – jedyny produkt, który łączy w sobie takie właściwości:

  • Zapobiega występowaniu chorób grzybowych i bakteryjnych
  • Stymuluje odporność roślin
  • Wydłuża trwałość owoców po zbiorze
  • Nie posiada okresu karencji
  • Redukuje pozostałości pestycydów z powierzchni owoców
  • Redukuje zagrożenia mikrobiologiczne związane z chorobotwórczymi patogenami groźnymi dla zdrowia ludzi

.

Zapraszam do obejrzenia filmu, gdzie można dowiedzieć się:

  • Jaki jest skład AGRO ECA PROTECT i w jaki sposób działa.
  • Wyniki badań naukowych potwierdzających skuteczność.
  • Wywiady z producentami owoców jagodowych, którzy stosują to rozwiązanie.
  • Jak stosować i jakie dawki.

AGRO ECA PROTECT można kupić Tutaj  sklep internetowy firmy Agro Smart Lab.

CO TO JEST AGRO ECA PROTECT?

AGRO ECA PROTECT to jedyny produkt na rynku z tak opatentowaną formułą. Zawiera mieszaninę eloktro-chemicznie aktywowanej wody (ECA) ze zmielonym klinoptylolitem (zeolit) pochodzenia wulkanicznego.

ECA zawiera wodę poddaną elektrolizie oraz kwas podchlorawy. Kwas podchlorawy jest substancją naturalnie wytwarzaną w białych ciałkach krwi ludzi i zwierząt. Jest ona ważnym składnikiem systemu odpornościowego naszego organizmu. Wykorzystywany jest przez organizm do zwalczania stanów zapalnych i infekcji chorobowych.

  • Kwas podchlorawy jest jednym z najsilniejszych środków biobójczych jakie stworzyła natura. Ogranicza infekcje bakteryjne, grzybowe i wirusowe.
  • Kwas podchlorawy wpływa pozytywnie na proces fotosyntezy. Chlor jest bowiem niezbędnym mikroelementem do otwierania aparatów szparkowych.
  • Kwas podchlorawy znajdujący się w AGRO ECA PROTECT ma właśnie za zadanie zabezpieczać rośliny przed infekcjami chorób

Klinoptylolit (frakcja poniżej 20 mikronów): naturalna, zmielona skała pochodzenia wulkanicznego należąca do grupy zeolitów. Głównym składnikiem klinoptylolitu jest krzem, którego jest 62% zawartości w klinoptylolicie.

  • Klinoptylolit dzięki bardzo dużej porowatości zewnętrznej i wewnętrznej, ma jedną z największych powierzchni właściwych. 1 gram zmielonego zeolitu ma powierzchnię aż 500 m2 (przykładowo 1 gram zmielonego piasku ma tylko 0,3 m2 powierzchni właściwej).
  • Tak duża powierzchnia właściwa zeolitu powoduje, że tworzy się mineralna bariera na liściach. Dzięki temu redukowane są skutki abiotycznego stresu.
  • Zeolit tworzy ochronną jasną powłokę na poziomie  zewnątrzkomórkowym. Powoduje to zmniejszenie temperatury liści i zmniejszenie utraty wody poprzez mniejszą transpirację.
  • Roślina wykorzystuje zeolit i zawarty w nim krzem do stworzenia dodatkowej bariery mineralnej, która łącząc się z kutikulą pokrywa liście. Dzięki temu liście są mocniejsze i mniej wrażliwe na różne stresy, na porażenia ze strony szkodników oraz na infekcje chorobowe.

WYNIKI BADAŃ NAUKOWYCH POTWIERDZAJĄCE SKUTECZNOŚĆ AGRO ECA PROTECT

Wyniki badań przeprowadzonych przez Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach wykazały, że stosując AGRO ECA PROTECT w uprawie truskawek i sałat uzyskano o 10% większą masę owoców i główek sałaty w stosunku do kontroli. Stwierdzono również mniejsza presję chorób.

Badania przeprowadzone w Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie w ramach projektu „Zdrowa Żywność” wykazały, że stosowanie AGRO ECA PROTECT zmniejszało porażenie chorobami w stosunku do kontroli u wszystkich testowanych gatunków (jabłoń, truskawka, malina).

Inne badania prowadzone w ramach tego projektu wykazały, że w przypadku odmiany 'Szampion’ opryskanie drzew przed zbiorem produktem AGRO ECA PROTECT pozwoliło ograniczyć straty o ponad 5%. Natomiast jeśli jeszcze dodatkowo zamgławiało się jabłka w chłodni produktem Agro ECA (środek biobójczy dopuszczony do dezynfekcji owoców i warzyw po zbiorze), można jeszcze ograniczyć straty o kolejne kilka procent (wykres 1)

Rys. 1 Dzięki zeolitowi i znajdującemu się w nim krzemowi tworzy się bariera, która ogranicza infekcje chorobowe

Podobne wyniki uzyskano przy oprysku jabłoni odmiany 'Ligol’ dwa dni przed zbiorem preparatem AGRO ECA PROTECT. Jabłka następnie były przechowywane w chłodni Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach. Wyniki badań przeprowadzonych przez Dr Krzysztofa Rutkowskiego z Instytutu Ogrodnictwa – PIB wykazały, że straty podczas przechowywania były niższe o 4% w stosunku do owoców, gdzie zastosowano standardową ochronę przed zbiorczą. W tych badaniach również stwierdzono dodatkowe ograniczenie strat podczas przechowywania przy zamgławianiu jabłek w chłodni produktem Agro Eca Protect (wykres 2)

Wykres 2. Wyniki badań przeprowadzonych w Instytucie Ogrodnictwa nad ograniczeniem strat podczas przechowywania przy zastosowaniu kwasu podchlorawego

REDUKCJA POZOSTAŁOŚCI PESTYCYDÓW W JABŁKACH PO ZAMGŁAWIANIU KWASEM PODCHLORAWYM

W ramach projektu: Zdrowa Żywność, podczas testów dotyczących skuteczności dezynfekcji poprzez zamgławianie, pobrane zostały jabłka przez Dr hab. Jana Błaszczyka i wysłane do analizy laboratoryjnej w Instytucie Ochrony Roślin – Oddziale Terenowym w Białymstoku, gdzie pod kierownictwem Pani Prof. Bożeny Łozowickiej dokonane zostały badania na pozostałości pestycydów.

Wszystkie próby owoców które były poddane zamgławianiu suchą mgłą kwasem podchlorawym wykazały niższą zawartość pestycydów niż te, nie traktowane kwasem podchlorawym – średnio o  28%!

Poniżej przedstawione są wykresy z wynikami redukcji pozostałości pestycydów podczas zamgławiania kwasem podchlorawym na jabłkach odmiany Gloster (wykres 3).

Wykres 3. Wyniki laboratoryjne na obecność pozostałości pestycydów w jabłkach odmiany Gloster przed i po zamgławianiu kwasem podchlorawym

SPOSÓB STOSOWANIA

Biostymulator wzrostu Agro ECA PROTECT należy stosować dolistnie w formie opryskiwania wieczorem lub rano (w pogodny dzień) albo w pochmurny dzień. Zaleca się stosować takie dysze, które pozwalają pokryć roztworem całą powierzchnię liści, w tym ich dolną część.

Agro ECA PROTECT nie wolno stosować z fungicydami, insektycydami, aminokwasami oraz z mikroorganizmami

Termin stosowania: uprawy polowe:

 •  Stosować 1-2 dni po opadach deszczu lub profilaktycznie co 7-14 dni. W przypadku zbioru owoców zaleca się stosować 1 raz w tygodniu przy ładnej pogodzie, lub 2 razy w tygodniu przy występowaniu opadów lub długo utrzymującej się rosy

•  Najskuteczniejsze działanie wykazuje przy zastosowaniu 1-3 dni po wystąpieniu infekcji chorobowych, które wykazują systemy monitoringu chorób, np. system Farm Smart. Zabiegi należy wykonywać przy wystąpieniu alarmu związanego z pojawieniem się infekcji

•   W celu wydłużenia trwałości owoców po zbiorze, redukcji pozostałości pestycydów oraz ograniczenia występowania chorób w trakcie przechowywania należy zastosować AGRO ECA PROTECT 1-3 dni przed zbiorem

•  Przy wystąpieniu gradobicia, podtopienia: Zastosować do 48 godzin po wystąpieniu warunków stresowych

Dawkowanie:

Należy stosować 2,5% stężenie (to jest 2,5 litra preparatu na 100 litrów wody). W uprawach jagodowych zaleca się stosować 400-600 litrów cieczy użytkowej na ha

Mirosław Maziarka

Prezes Agro Smart Lab sp. z o.o.

AGRO ECA PROTECT można kupić Tutaj  sklep internetowy firmy Agro Smart Lab.

materiał pochodzi od firmy Agro Smart Lab sp. z o. o.







Poprzedni artykułTrochę inaczej o uprawie truskawek
Następny artykułJak przygotować borówki do spoczynku zimowego pod osłonami. Ważne również dla plantacji polowych!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj