Zbiory i spożycie owoców jagodowych w Szwajcarii

Tegoroczne zbiory owoców jagodowych w Szwajcarii będą większe niż średnia z ostatnich 5 lat. Produkcji sprzyja między innymi pogoda, która pozytywnie wpływa na tegoroczną jakość owoców w tym kraju.

Szacuje się, że tegoroczne zbiory owoców jagodowych osiągną poziom z minionego sezonu, a tym samym przekroczyły średnią z ostatnich 5 lat. Według szacunków FUS (Fruit-Union Switzerland) w tym sezonie powinno trafić do sprzedaży około 2428 ton malin, 529 ton jeżyn, 758 ton borówek i 369 ton porzeczek.

Z upraw ekologicznych FUS spodziewa się 161 ton malin, 147 ton borówek, 58 ton jeżyn i 23 ton porzeczek.

Szwajcarskie owoce jagodowe dostępne są w sprzedaży od lipca do października. Na uwagę zasługuje również spożycie owoców jagodowych, które w ostatnich latach bardzo wzrosło. Wzrost ten od 2019 r. wyniósł +18% w przypadku malin i +16% w przypadku borówek. Średnie spożycie owoców jagodowych na osobę na rok szacuje się w tym kraju na poziomie 7 kg.

Źródło: swissfruit.ch






ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here