Kolejna, 41 już edycja międzynarodowych targów branży owocowo-warzywnej Macfrut odbędzie się w Rimini Expo Center (Włochy) w dniach 8–10 maja 2024 r. W przyszłym roku uwaga uczestników imprezy mocniej skupi się na Półwyspie Arabskim i możliwościach jakie oferuje, winogronach stołowych jako kluczowym produkcie handlowym oraz nowościach: Akademii Macfrut, Wystawie Agrisolar i Centrum Innowacji. M.in. takie właśnie informacje napłynęły z Dohy, skąd transmitowana była w dniu 11 października konferencja prasowa.
Narodziny Akademii Macfrut
Jak informują organizatorzy, wyjątkowy charakter targów Macfrut zostanie podkreślony poprzez uruchomienie Macfrut Academy, innowacyjnej platformy cyfrowej, która będzie stwarzać możliwości komunikacji dla wystawców i gości Macfrut przez cały rok. Różne tematy dotyczące kilku łańcuchów dostaw zostaną szczegółowo omówione podczas wykładów wideo prowadzonych przez ekspertów, aby zapewnić profesjonalistom z branży dostęp do najnowszej wiedzy i osiągnięć. Wykłady wideo będą trwały po około 30 minut każdy i zostaną podzielone na kilka modułów, dostępnych w czterech językach (angielskim, hiszpańskim, francuskim i włoskim) w dedykowanej sekcji na stronie internetowej Macfrut. Pierwsza Akademia Wideo zaplanowana jest na czwartek 9 listopada (o godz. 17:00 czasu włoskiego) i obejmie kwestie związane z łańcuchem dostaw ziemniaków, od zbioru po pakowanie. Druga Akademia Wideo zaplanowana jest na czwartek 14 grudnia, również o godzinie 17:00 czasu włoskiego, a dedykowana będzie kwestiom powiązanym z sytuacją na europejskim rynku awokado i mango. Dostęp do wszystkich dostępnych treści można uzyskać bezpłatnie po rejestracji.
Międzynarodowe zainteresowanie Półwyspem Arabskim
Prezentacja zamierzeń dotyczących Macfrut 2024 przeprowadzona w stolicy Kataru to przejaw szczególnej uwagi z jaką organizatorzy targów przyglądają się Półwyspowi Arabskiemu. Dowodem tej tezy są także wcześniejsze prezentacje Macfrut, które odbyły się w tym regionie – edycja z 2022 roku została zaprezentowana w Dubaju w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, natomiast edycję z maja bieżącego roku omówiono w Riyadzie w Arabii Saudyjskiej. Gdzie należy upatrywać takiego stanu rzeczy? Jest to region strategiczny dla włoskiego sektora owoców i warzyw. Eksport z Italii tam wzrósł z 68 000 ton w 2020 r. do 97 000 ton w zeszłym roku (+42,6%). Według danych włoskiego odpowiednika GUS obroty sektora również wzrosły, z 73 mln euro do 113 mln euro w ubiegłym roku (+54,7%). Półwysep Arabski importuje 70% spożywanych przez siebie świeżych owoców i warzyw, a Włochy mogą odegrać w tym kluczową rolę dzięki jakości swoich produktów i dobrze rozwiniętej logistyce morskiej.
Podczas tej edycji Macfrut Półwysep Arabski znajdzie się w centrum być może nie tylko włoskiej, ale i międzynarodowej uwagi. Targi gościć będą największych importerów i sieci handlowe z tego regionu, a podczas trzydniowych targów odbędzie się wiele wydarzeń i spotkań związanych z handlem żywnością w tamtej części świata.
Winogrona stołowe: kluczowy produkt Macfrut 2024
Włochy są wiodącym producentem winogron stołowych w Europie. W Italii pozyskuje się około 1 miliona ton tego produktu każdego roku. Wydarzenie o międzynarodowej randze z udziałem specjalistów z branży winogron stołowych będzie poświęcone jej właśnie produkcji. Macfrut Table Grape Symposium, które przez kilka dni przyciągnie kluczowych ekspertów i uczestników rynku z całego świata, obejmie międzynarodową konferencję z udział ekspertów i firm techniczno-naukowych, wizyty w terenie, dedykowaną powierzchnię wystawienniczą z wiodącymi na świecie producentami w branży i działania sieciowe. Koordynatorem sympozjum dotyczącego winogron stołowych Macfrut będzie Bruno Mezzetti z Politechniki w Marche.
Nowe i szczególnie istotne atrakcje
Wydarzeń w tych kategoriach w nadchodzącej edycji Macfrut nie zabraknie. Odbędzie się wiele wystaw tematycznych koordynowanych przez zespoły ekspertów.
Swój debiut na targach odnotuje Innovation Hub For Healthy Food, wystawa poświęcona zrównoważonym produktom i technologiom przetwarzania wykorzystywanym do produkcji żywności funkcjonalnej o wysokich wartościach odżywczych. Wystawa ta, będąca wspólną inicjatywą Uniwersytetu w Bolonii, Wydziału Nauk i Technologii Rolno-Spożywczej (DISTAL) oraz Kampusu Nauk o Żywności w Cesenie, poświęcona jest innowacyjnym produktom owocowo-warzywnym i obejmie warsztaty tematyczne oraz działania demonstracyjne prowadzone przez światowej sławy badaczy i wiodące firmy.
Warto również wspomnieć o pierwszej edycji targów Agrisolar. Ta nowa wystawa będzie służyć jako prezentacja możliwości, jakie niesie ze sobą integracja produkcji rolnej z wytwarzaniem energii fotowoltaicznej, co stanowić ma główną szansę na osiągnięcie celów dekarbonizacji wyznaczonych włoskiej gospodarce.
W gronie imprez, które już znamy z poprzednich edycji wymienić należy Acqua Campus. W halach wystawowych utworzone zostanie pole testowe, na którym odwiedzający będą mogli dowiedzieć się więcej na temat najnowocześniejszych technologii podlewania i fertygacji do zastosowania w ogrodnictwie, a także odbywać się będą spotkania i wizyty techniczne z przewodnikiem. Wydzielona zostanie także strefa szkółkarska. W niej będą mogli spotkać się szkółkarze, plantatorzy, specjaliści i naukowcy. Przy tej okazji warto wyjaśnić, że nowością w tym roku będzie międzynarodowe sympozjum na temat innowacji genetycznych w segmencie podkładek, prezentujące najnowsze osiągnięcia dotyczące sadzonek jabłoni, grusz, owoców pestkowych i owoców cytrusowych. Ponadto odbędą się seminaria obejmujące kluczowe tematy, takie jak strategie biznesowe dotyczące opracowywania patentów, harmonizacja systemów certyfikacji oraz seria dni otwartych poświęconych doskonaleniu działalności w sektorze szkółkarskim.