W minionym roku unijna „28” wyeksportowała w sumie 475,6 tys. ton truskawek świeżych w tym 407,5 tys. ton trafiło na rynki pozostałych państw członkowskich, a nieco ponad 68,0 tys. ton do państw trzecich – pozaunijnych.
Dla porównania w roku 2012 kraje unijne wyeksportowały łącznie 499,8 tys. ton z czego 437,7 tys. ton skierowano na pozostałe rynki państw członkowskich, a 62,1 tys. ton do państw trzecich. Wielkość eksportu truskawek z państw Unii Europejskiej raczej utrzymuje się na stabilnym poziomie z niewielkimi wahnięciami spowodowanymi zmianami w wielkości zbiorów w danych kraju. Dla porównania w roku 2004 UE wyeksportowała prawie 419,0 tys. ton truskawek. Największym eksporterem tych owoców od lat pozostaje Hiszpania, która w omawianym okresie wysłała 266,4 tys. ton truskawek, z czego 256,8 tys. ton zaimportowały inne kraje członkowskie, a zaledwie 9,6 tys. ton państwa trzecie.
W minionym roku unijna „28” zaimportowała natomiast 453,7 tys. ton truskawek w tym 423,1 tys. ton to zakupy wewnątrzunijne, a pozostałe 30,5 tys. ton import z krajów pozaunijnych (największym dostawca z tego obszaru pozostaje Maroko z ubiegłorocznym wynikiem ponad 17,7 tys. ton oraz Egipt – ponad 6,0 tys. ton). Dla porównania w roku 2012 wielkość zakupów wyniosła 494,9 tys. ton, a w roku 2004 445,2 tys. ton. Najwięcej truskawek corocznie importują Niemcy – w minionym roku było to niecałe 112,0 tys. ton oraz Francja – ponad 92,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA