Truskawki z Maroka są już bezpieczne





Europejski System Szybkiego Ostrzegania o Żywności i Paszach (The European Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) odwołał ostrzeżenie dotyczące obecności norowirusa w partii truskawek z Maroka. Przeprowadzone dodatkowych testów wykazały brak obecności wirusa. Zlecone ponowne badania potwierdziły brak norowirusa w truskawkach z Maroka.

Ostrzeżenia dotyczące zdrowia żywności są powszechne w Unii Europejskiej, gdzie prowadzone są ścisłe kontrole. Zazwyczaj obejmują obecność drobnoustrojów powodujących choroby. Kontrolowane są również pozostałości pestycydów, metali oraz dodatków do żywności. Marokańskie truskawki zostały uznane za bezpieczne. Wykazano to po tym gdy dodatkowe testy przeprowadziło Narodowe Biuro Bezpieczeństwa Produktów Żywnościowych (National Office for the Safety of Food Products – ONSA). Wykazały one brak obecności wirusów typu A i norowirusa.

W 2023 roku RASFF wydał łącznie 4675 powiadomień o incydentach zdrowotnych związanych z żywnością z różnych krajów. Wśród nich było 295 ostrzeżeń dla produktów z Indii, 284 z Chin, 253 z Francji i 202 ze Stanów Zjednoczonych. W przypadku żywności pochodzenia hiszpańskiego złożono łącznie 203 zawiadomienia zdrowotne. Dla produktów z Maroka było ich tylko 42.

Truskawki z Maroka







Poprzedni artykułPotrzebne zmiany na borówkowych plantacjach – odmiany, systemy uprawy i zbiór
Następny artykułPodłoże popieczarkowe – czy można je stosować w ogrodnictwie?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj