Trendy w produkcji truskawek w Ameryce Północnej




Jednymi z największych producentów truskawek na świecie są USA i Meksyk. Pewne ilości truskawek pozyskuje się także w Kanadzie. Warto podpatrywać trendy w produkcji truskawek w Ameryce Północnej, by mieć lepsze rozeznanie w tym co dzieje się w globalnej branży truskawkowej.

Kalifornia – gigantyczna produkcja dzięki sprzyjającej pogodzie

O trendach w uprawie truskawek, szansach i wyzwaniach mówił podczas International Soft Fruit Conference Kevin Schooley, dyrektor zarządzający w Stowarzyszeniu Północnoamerykańskich Plantatorów Truskawki. Swój wykład rozpoczął od omówienia uwarunkowań produkcyjnych w Kalifornii. W tym rozległym stanie na 12,6 tys. ha pozyskuje się plon truskawek wart 2,6 mld dolarów. Produkcja tych owoców zaspokaja 79% konsumpcji w Stanach Zjednoczonych. Wysokie koszty produkcji, szacowane na ok. 111 tys. dolarów na 1 ha rekompensują wysokie zbiory. Średnio z 1 ha pozyskuje się 84 t owoców. Innymi słowy, średni koszt pozyskania paletki zawierającej dziesięć 1-funtowych opakowań (prawie 0,5 kg) to ok. 6 dolarów. Ceny uzyskiwane za taką miarę to 7-10 dolarów, choć w szczycie sezonu zdarzają się też ceny z przedziału 5-6 dolarów, a więc na granicy opłacalności, a czasem nieznacznie poniżej tego progu.

Uprawa truskawek na poletkach doświadczalnych w Watsonville (fot. California Strawberry Commission)

Uprawie truskawek w Kalifornii sprzyja pogoda. Stan ten posiada aż 1350 km linii brzegowej, co zapewnia delikatny klimat. Temperatury w dzień wynoszą średnio 20-24°C, a nocą 10-15°C. Dystans między południowymi a północnymi krańcami Kalifornii wynosi 800 km w kierunku północ-południe, co umożliwia uprawę odmian zróżnicowanych pod katem wymogu długości dnia oraz wydłużenie podaży. Największe wyzwania stojące przed kalifornijskimi plantatorami, to okresowe susze i koszt wody, a także koszty pracy. Średnia stawka godzinowa wynosi tam 10-11 dolarów, a szacuje się, że w 2019 roku może osiągnąć pułap nawet 15 dolarów.

Inne ważne regiony w USA

Drugim stanem z największą produkcją truskawek w USA jest Floryda. Pod uprawę truskawek przeznacza się tam ok. 4,4 tys. ha. Zimowa produkcja odmian krótkiego dnia pozwala plantatorom na wejście na rynek w okresie, gdy trwa przerwa w dostawach z Kalifornii. Tu jednak zdarzają się przymrozki, więc sprawą kluczową jest wyposażenie plantacji w zraszacze do zabezpieczania upraw przed spadkami temperatur. Silniejsza niż w Kalifornii jest także presja chorób grzybowych, powodowana wysoką wilgotnością powietrza. Dostęp do wody, czy przejściowe susze nie stanowią tu jednak żadnego problemu.

Truskawki w USA uprawia się także w Massachusetts. Dominuje tam uprawa odmian dnia krótkiego  w otwartym gruncie w systemie pasowo-rzędowym. Plony sprzedaje się w lokalnych sklepach, na targowiskach lub bezpośrednio w gospodarstwach. W okolicach Chicago produkcja wygląda bardzo podobnie. Podejmowane są tu jednak próby uprawy tunelowej, choć temperatury latem bywają zbyt wysokie. Na terenie tego rozległego państwa istnieje jeszcze kilka skupisk uprawy truskawki, lecz nie mają one w skali kraju większego znaczenia ekonomicznego.

Meksyk coraz ważniejszym graczem w branży

Meksykańska produkcja truskawek w początkach XXI wieku odnotowała niebywały wzrost. W 2000 r. w kraju tym produkowano 140 tys. ton tychże owoców, podczas gdy w 2012 roku było to już 360 tys. ton. Meksyk zajmują powierzchnię prawie 2 mln km2, co także zapewnia zróżnicowane warunki klimatyczne, pozwalając na produkcję odmian o nieco innych wymaganiach. Generalnie jest to jednak kraj gorący, więc plantatorzy koncentrują się na uprawie na zbiór na styczeń i luty, gdy amerykańscy ogrodnicy nie są w stanie rozwinąć pełnych mocy produkcyjnych. Meksykański eksport truskawek na północ jest czynnikiem silnie hamującym wzrost produkcji w Kalifornii. Co ciekawe, znaczny udział w meksykańskiej produkcji mają duże amerykańskie firmy. Technologia uprawy, a więc i jakość owoców stają się zatem coraz lepsze.

Kanadyjska produkcja truskawek

W szklarniach na podwójnych stołach w uprawie znajdowała się odmiana 'Lusa'W Kanadzie dynamicznie rośnie produkcja truskawek w okolicach Quebec. Obecnie areał uprawy tego gatunku wynosi ok. 2 tys. ha. Ze względu na uwarunkowania klimatyczne, chętniej stosowane są tu rozwiązania podpatrzone w Europie – uprawa rynnowa, minitunele i daszki, niskie tunele a nawet szklarnie. Pewne ilości truskawek pozyskuje się także w Ontario. Spore ilości owoców są najczęściej sprzedawane bezpośrednio na farmach w systemie PYO (Pick Your Own – konsument osobiście zrywa swoje owoce na plantacji). Choć popularna jest wciąż tradycyjna produkcja na zagonach, to pojawiają się już producenci wykorzystujący rynny w uprawie tunelowej. Największe znaczenie w rejonie Ontario ma jednak uprawa szklarniowa, prowadzona na areale wynoszącym blisko 1 tys. ha. Chęć zapewnienia produktu konsumentom poza tradycyjnym sezonem (maj-październik) stawia plantatorów w obliczu konkurowania z tańszymi owocami pochodzącymi z USA, a ostatnio w coraz większym stopniu także z Meksyku. Uprawa truskawek ma też pewne znaczenie w Nowej Szkocji i Brytyjskiej Kolumbii. Tam owoce najczęściej trafiają do konsumentów za pośrednictwem lokalnych sklepów lub sprzedawane są targowiskach.

 

 









Poprzedni artykułZamgławianie truskawek – nowa metoda przedłużenia ich trwałości
Następny artykułZwalczanie chorób w malinach – pierwsze zabiegi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj