Technologicznie o uprawie malin w Roguszynie

Od lewej: Katarzyna i Leszek Jakubiak oraz Julia i Dawid Lewandowscy z dziećmi





Półfinałowe szkolenie zorganizowane 3 czerwca w ramach projektu Malinowe Factory – letnie odmiany w gospodarstwie Jakubowskich i Lewandowskich w Roguszynie koło Czerwińska nad Wisłą pozwoliło zapoznać się z rozwiązaniami dedykowanymi uprawie malin na letni zbiór, ale również poznać ważne zalecenia produkcyjne dla odmian jesiennych uprawianych w tunelach na jeden czy też dwa zbiory. 

Do gospodarstwa Katarzyny i Leszka Jakubiaków, które obecnie prowadzą wspólnie z Dawidem i Julią Lewandowskimi pierwszy raz z projektem Malinowe Factory zawieraliśmy w 2024 roku. W tym roku po 9 latach przerwy udało się tutaj kolejny raz zorganizować spotkanie pokazujące zmiany jakie zachodzą w polskich gospodarstwach produkujących maliny. Warto dodać, że od tego sezonu gospodarstwo to zaczyna funkcjonować na rynku sprzedając swoje owoce pod marką LewyOwoc.

W tym gospodarstwie już w 2014 roku maliny uprawiano z bardzo dobrymi efektami w tunelach. Od tego czasu struktura uprawianych odmian oraz areał upraw realizowanych w tunelach uległ znacznemu powiększeniu. Aktualnie maliny w zblokowanych tunelach serii 4 oraz najnowszych wysokich zblokowanych konstrukcjach z rur owalnych (wszystkie z firmy Haygrove) uprawia się tutaj już na ponad 7 ha. W planach na ten rok jest dalsza rozbudowa gospodarstwa o konstrukcje tunelowe. 

Odmiany, tunele i woda 

Odmianą uprawianą na wczesny zbiór jest tutaj ‘Przehyba’. O wymaganiach stawianych uprawie tej odmiany oraz o nowościach w grupie odmian letnich rekomendowanych do uprawy w Polsce informowała dr Agnieszka Orzeł z firmy Niwa oraz dr Paweł Krawiec z firmy Horti Team (więcej o tym przeczytacie w czasopiśmie „Jagodnik” 6/2023). 

‘Przehyba’ w gospodarstwie uprawiana jest w tunelach foliowych serii 4 z firmy Haygrove. Należy zaznaczyć, że maliny w tym gospodarstwie, choć technicznie przygotowanym do uprawy w donicach, cały czas uprawiane są w gruncie. Oczywiście ważne jest utrzymanie gleby w bardzo dobrej kondycji i stosowanie zabiegów pozwalających utrzymać ją w dobrej kulturze, o czym można było dowiedzieć się 3 czerwca. 

Konstrukcje tunelowe, w których uprawiana jest ‘Przehyba’ mają już kilkanaście lat i jak widzicie cały czas są bardzo dobrej jakości. Oczywiście, teraz rekomendujemy do uprawy inne modele tuneli, ale właściwie zarządzając warunkami uprawy oraz odpowiednio wietrząc takie konstrukcje można w nich produkować bardzo dobrej jakości owoce uzyskują przy tym wysokie plony – informował Marek Jamry z firmy Haygrove.

Praktyczne informacje z zakresu kontrolowania warunków panujących w tunelach, takich jak wilgotność, temperatura, pH i EC wody oraz podłoża lub gleby w oparciu o bezprzewodowe stacje pogodowe oferowane od jakiegoś czasu przez firmę Haygrove przedstawił Konrad Kozakiewicz reprezentujący to przedsiębiorstwo.

Z kolei Janusz Góra z tego przedsiębiorstwa omówił wysokiej konstrukcje tunelowe, które w tym gospodarstwie przeznaczone są aktualnie do uprawy odmiany ‘Enrosadira’ na zbiór z pędów tegorocznych. Wizyta w tej części gospodarstwa była także doskonałą okazją do omówienia zabiegów agrotechnicznych niezbędnych do spełnienia w uprawie tej odmiany, które omówili dr Paweł Krawiec (Horti Team), Kamil Szybczyński (Royal Brinkman) oraz Hubert Tabor (Yara Poland).

Produkcja malin, ale też innych gatunków owoców jagodowych w tunelach wymaga posiadania pewnego źródła wody. Ważne i bardzo pomocne jest posiadanie zbiorników buforowych. W tym przypadku w tym roku w gospodarstwie zainstalowano taki właśnie zbiornik. Pozwala on nie tylko zmagazynować wodę, ale również wstępnie przygotować ją do nawadniania – oczyszczenie, zakwaszanie, stabilizacja temperatury. 

Uczestnicząc w szkoleniu, można było zapoznać się z budową takiego zbiornika oraz zobaczyć dwie przepompownie, w których w tym gospodarstwie zainstalowano systemy do filtracji wody, przygotowywania pożywek oraz podawania ich na poszczególne kwatery. Systemy te w tym gospodarstwie wykonała firma Milex. Zastosowanych tutaj rozwiązaniach oraz zasady ich optymalnego wykorzystania w uprawie malin omówił Sławomir Sositko z firmy Milex. 

Ochrona

Blok dotyczący ochrony malin uprawianych na letni zbiór poprowadził dr Paweł Krawiec z firmy Horti Team. W trakcie prezentacji omówił aktualnie występujące na malinowych plantacjach choroby i szkodniki oraz rozwiązania do ich zwalczania. W następnej kolejności Justyna Wasiak z firmy Sumi Agro Poland omówiła program chemicznego zwalczania przędziorków i innych groźnych dla malin szkodników. Wskazując jako jeden z ważniejszych zabiegów zwalczających np. przędziorki zabieg pozbiorczy nowym produktem o nazwie Kanemite 150 SC, który doskonale sprawdza się w ograniczeniu wiosennej populacji szkodników. Przedstawiła również praktyczne informacje z zakresu zwalczania kwieciaka malinowca, wskazując praktyczne informacje pozwalające uzyskać zadowalającą efektywność zwalczania, tego niezwykle groźnego w tym sezonie szkodnika.

Następnie Kamil Szybczyński z firmy Royal Brinkman, omówił program biologicznego zwalczania szkodników, takich jak przędziorki i mszyce, które w oparciu o dostarczone w tym roku do tego gospodarstwa rozwiązania zdały swój egzamin. Dodatkowo w tym sezonie w części tuneli umieszczono pojedyncze kolonie uli Agrobio w których znajdują się trzemiele.

Nawożenie

Ten ważny blok tematyczny dotyczył w pierwszej kolejności omówienia zasad przygotowywania pożywek bezpośrednio w przepompowni, o czym mówił Wojciech Wojcieszek z firmy Yara Poland. W następnej kolejności specjaliści z firmy Yara Poland omawiali zastosowane w gospodarstwie Jakubiaków i Lewandowskich programy nawożenia posypowego, fertygacyjnego oraz dolistnego. Program nawożenia przez fertygację w tym gospodarstwie został ułożony w oparciu o produkty z serii YaraTera Kristalon oraz YaraTera Calcinit. Spotkanie i przekazane zalecenia dla obecnych na szkoleniu były bardzo ważne, gdyż były wskazówką jakie produkty stosować w obecnej fazie rozwojowej oraz jak wspomagać rośliny w czasie panujących w ostatnich tygodniach niskich temperaturach. Celowe okazało się więcej zastosowanie tutaj takich produktów jak KristaLeaf FOTO oraz KriastaLeaf Fruit Controler. Praktyczne informacje z zakresu nawożenia odmiany ‘Enrosadira’ uprawianej na zbiór z pędów tegorocznych przedstawił z kolei Hubert Tabor z firmy Yara Poland. W ocenie specjalisty w czasie bardzo wysokich temperatur mogą wystąpić niedoboru wapnia i boru, mimo podawania tych składników przez fertygację. Dlatego celowa może być w takich warunkach dolistna aplikacja nawozów YaraVita Frutrel, który pozwala na długotrwałe dostarczanie dla roślin składników odżywczych. Bardzo dobre efekty daje również zastosowanie w takich warunkach nawozu mikroelementowegb Superba Mikromix plus saletra wapniowa Calcinit w dawcę 5 kg/ha. Ważne aby ten zabieg wykonać w warunkach wieczornych w dużej dawcę wody, tak aby pokryć nią owoce. Dzięki temu udaje się znacząco poprawić jędrność malin.

Dużą dawkę wiedzy z zakresu produktów używanych w tym gospodarstwie do biostymulacji przedstawiła Justyna Wasiak z firmy Sumi Agro Poland. Omówiła rolę kilku rodzajów biostymulatorów rekomendowanych przez tą firmę w uprawie malin, zwracając uwagę na korzyści wynikające z zastosowania biostymulatorów algowych, takich jak Kaishi, Shigeki oraz Kinactiv Initial.

Drygą grupę biostymulatorów, stosowanych w tym gospodarstwie, ale opartą m.in. na kwasach humusowych omówiła Sylwia Gabrysz z firmy Carbohort. W jej ocenie zastosowanie w uprawie malin takich produktów jak Carbohumic Calbor oraz Carbohumic Maxi plus daje bardzo pozytywnie efekty, zarówno jeśli chodzi o kondycję roślin oraz wielkość i jakość plonu.

Z firmą Carbohort mogliśmy się również spotkać w takcie przygotowanego tego dnia pokazu aplikacji kwasów humusowych w uprawie truskawek. Bardzo nas cieszy, że plantatorzy korzystający z naszych produktów sami konstruują sobie różnego rodzaju maszyny, ułatwiające aplikację naszych produktów, czy to w uprawie truskawek czy też uprawach rzędowych maliny czy borówek – informował Dezyderiusz Mietlicki z firmy Carbohort. W trakcie tego pokazu udało się również omówić różnice w dostępnych na rynku produktów zawierających kwasy humusowe, wskazywano również na elementy decydujące o dobrej jakości produktach oferowanych na rynku. 

Na szczegółową relacje z tego wydarzenia zapraszam do czasopisma „Jagodnik”, gdzie znajdą się wszystkie praktyczne rekomendacje omówione na szkoleniu, dotyczące uprawy zarówno odmian letnich jak też jesiennych.

Równocześnie zachęcamy do śledzenia na naszym portalu projektu Malinowe Factory i udziału w tegorocznym finałowym spotkaniu – jak zwykle w Karczmiskach w dniu 8 września. Będą czekały na państwa interesujące doświadczenia, ale również nowa kolekcja odmian malin owocujących na tegorocznych pędach. Zatem do zobaczenie w finale Malinowego Factory w Karczmiskach!









Poprzedni artykułJak sadzić borówki i maksymalnie wykorzystać potencjał sadzonek
Następny artykułCeny spadają! Truskawki i maliny na rynkach hurtowych (6.06.2023)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj