Targi Natura Food – Konferencja Rolnictwo Ekologiczne




W dniach 18-20 października na terenie hali Expo w Łodzi odbyły się targi Natura Food. W imprezie brały udział zarówno małe jak i większe firmy oraz gospodarstwa produkujące żywność naturalną lub ekologiczną. Była to doskonała okazja do zapoznania się z technologią produkcji jak i spróbować liczne produkty.

Na targach swoją ofertę prezentowało blisko 400 wystawców z różnych części świata. Zainteresowaniem cieszyły się szczególnie te produkty, które są wytwarzane w gospodarstwach czy firmach produkujących je tradycjami metodami. Spośród dużej ilości stoisk duży udział miały te z miodami, na których można było spróbować różnych gatunków miodów i produktów z pasieki. Nie brakowało również przedstawicieli branży owocowo-warzywnej. Oferowali oni zarówno soki i przetwory z tradycyjnych gatunków jak i z tych mniej znanych jak np. mini kiwi, które można było skosztować w formie świeżej jak i przetworzonej. Z zainteresowaniem spotykały się również soki z jagody kamczackiej. Prezentowana była również żywność jak i kosmetyki czy sprzęt do domowego przerobu np. owoców. Wśród wystawców można było spotkać gospodarstwa, które oferowały żywność wyprodukowaną i przetworzoną we własnym zakresie. Były to gospodarstwa produkujące zarówno warzywa, owoce jak i wędliny makarony czy kosmetyki.

Duża liczba zwiedzających gwarantuje dobrą promocję własnych marek. Duże grono zwiedzających wiele firm często dokonuje zakupów u nich. Na pytanie dlaczego kupują akurat ten produkt, kupujący odpowiadali:

,,Mam gwarancje jakości i pochodzenia”

,,Posiada niepowtarzalny smak”

,,Wiem że ten produkt jest zdrowy i świeży”

,,Lubię wspierać nasz rynek, ma niepowtarzalny smak i zapach”

,,Rzadko można spotkać produkty w okolicznych sklepach o takim smaku”

W przeddzień targów i w pierwszym ich dnu odbyła się konferencja zorganizowana w ramach „Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Rolnictwo ekologiczne – upowszechnianie wiedzy i promocja gospodarowania metodami ekologicznymi’”. W jej trakcie zostały rozdane nagrody i wyróżnienia. Wśród nagrodzonych nie zabrakło producentów owoców jagodowych, byli nimi Renaty i Marcina Fujarowicz, którzy zajęli trzecie miejsce w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii ,, Ekologiczne gospodarstwo towarowe” za co otrzymali nagrodę w wysokości 5500 zł.

W czasie tej konferencji uczestnicy mogli zapoznać się z aktualnym stanem rynku i perspektywami produkcji ekologicznej. Wykład na ten temat wygłosiła Sylwia Żakowska Biemans z SGGW. Rynek produktów ekologicznych jest stabilny i co roku odnotowuje stabilny wzrost obrotów o kilka procent informowała.

Profesor Józef Tyburski wygłosił interesujący wykład na temat metod ograniczania zachwaszczenia w uprawach ekologicznych. Tematyka cieszyła się ogromnym zainteresowaniem, nie brakowało komentarzy i uwag wśród zgromadzonych gości. Zdaniem prof. J. Tybuskiego, odpowiednio dobrany płodozmian w dużej mierze pozwala w dużym stopniu ograniczyć zachwaszczenie. Kolejna rzecz to rośliny dobrze odżywione, które mają odpowiedni wigor, a takie z reguły lepiej radzą sobie również z chwastami. Trzeba jednak pamiętać, aby nie przesadzić z nawożeniem mineralnym. W uprawach ekologicznych nie chodzi o to aby z tymi chwastami walczyć ale żeby je przechytrzyć – mówił prof. J. Tyburski. Zostały omówione również różne rodzaje maszyn do ograniczania zachwaszczenia. Do odchwaszczania jagodników najpopularniejszy jest pielnik gwiazdowy, charakteryzuje się dużą skutecznością oraz zdaniem jednego zgromadzonych gości w przypadku pielenia plantacji porzeczek jest w stanie zastąpić 6-8 osób.









Poprzedni artykułŚluzowiec atakuje plantacje truskawek – jak zwalczać?
Następny artykułProdukcja borówek w Chile stabilnie rośnie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj