Tarcza antygrzybowa, ekologiczna i bez nalotu w jagodowych

serifel, szara pleśń, truskawka




Standardy dotyczące pozostałości środków ochrony roślin narzucane są przez duże europejskie sieci handlowe. Również przepisy krajowe wymagają od producentów  wysokiego poziomu świadomości i umiejętnego zarządzania pozostałościami. Producenci środków ochrony roślin wychodzą naprzeciw tym wymaganiom proponując rozwiązania naturalne – ekologiczne.

Innowacyjny biofungicyd

Jedną z grup tych innowacyjnych preparatów są biofungicydy, czyli produkty przeznaczone do zwalczania grzybów patogenicznych dla roślin. Nowością w tej grupie produktów jest Serifel, biofungicyd oparty na pożytecznych bakteriach z gatunku Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI600.

Preparat zawiera komórki bakterii, które po dostaniu się na roślinę wraz z opryskiem, zaczynają się rozmnażać i kolonizować powierzchnię rośliny. Gołym okiem jest to niewidoczne, ale bakterie tworzą na roślinie swoistą tarczę chroniącą przed infekcjami grzybowymi. Konkurują z grzybami o wolną powierzchnię rośliny, którą można zasiedlić. Ponadto wytwarzają swoiste metabolity w których skład wchodzą ituryny i surfaktyny. Związki te wchodząc w kontakt z zarodnikami grzybów lub samą grzybnią prowadzą do perforacji błony komórkowej patogenów. W konsekwencji komórki grzybów przestają normalnie funkcjonować i tracą zdolność do infekowania rośliny.

Grzyby, której już zainfekowały roślinę i znajdują się wewnątrz komórek roślinnych nie będą miały kontaktu z bakteriami i preparat nie przyniesie pożądanych skutków. Dlatego Serifel należy stosować zapobiegawczo, jeszcze przed wystąpieniem objawów choroby.

Zwalczane patogeny

Serifel dobrze chroni rośliny przed infekcją najczęściej występujących patogenów grzybowych takich jak szara pleśń (Botrytis cinerea) czy zgnilizna twardzikowa (Sclerotinia sclerotiorum). Sprawdza się nie tylko w uprawie truskawki pod osłonami, gdzie szara pleśń sprawia najwięcej kłopotów, ale także innych jagodowych, maliny, porzeczki, agrestu, borówki. Serifel znajduje również zastosowanie w uprawach pod osłonami, takich jak pomidor, papryka, bakłażan i sałaty oraz pieczarki, gdzie zapobiega występowaniu zielonej pleśni wywołanej przez Trichoderma aggressivum. Planowane jest również rozszerzenie rejestracji o truskawkę w gruncie.

Bezpieczny dla konsumenta

Bakterie Bacillus amyloliquefaciens są bezpieczne dla ludzi, dlatego Serifel został dopuszczony do zastosowania w produkcji ekologicznej. W zasadzie nie posiada okresu karencji. Zbioru można dokonywać  na drugi dzień po wykonaniu zabiegu. Jest to szczególnie ważne w przypadku owoców przeznaczonych do bezpośredniego spożycia takich jak truskawka czy malina. Ich owoce są jednocześnie szczególnie podatne na szarą pleśń. W takich przypadkach zastosowanie biofungicydu takiego jak Serifel. Jest on idealnym uzupełnieniem ochrony chemicznej, której nie możemy zastosować w okresie intensywnego owocowania i zbiorów.

Technika stosowania

Serifel można stosować aż do 6 razy w sezonie, a standardowa dawka to 0,5 kg/ha. Ilość wody należy dobrać do wielkości rośliny. Można go też mieszać z większością środków ochrony roślin dlatego stanowi on doskonałe uzupełnienie programu integrowanej ochrony roślin. Na temat kompatybilności Serifelu z pozostałymi śor prosimy o kontakt z naszymi specjalistami, którzy podpowiedzą jakie są wyjątki w mieszaniu Serifelu z pozostałymi środkami.

Preparat Serifel dzięki temu, że posiada czystą formułę wykazuje szybszy wzrost bakterii w szerszym zakresie temperatur. Co za tym idzie, w tym czasie pożyteczne mikroorganizmy z Serifelu produkują większą ilość grzybobójczych metabolitów, niż bakterie z preparatów konkurencyjnych. W badaniach wykazano też większą kolonizację powierzchniową do 12 dni po aplikacji.

Dodatkową zaletą preparatu Serifel w porównaniu do innych tego typu produktów jest brak zabrudzeń na powierzchni rośliny po wykonaniu zabiegu. Preparat po wyschnięciu staje się niewidoczny i nie obniża wizualnej jakości owoców.

Szara pleśń rosnąca na szalkach petriego. Na środku prawej przed inokulacją zarodnikami grzyba, wprowadzono kolonię bakterii z preparatu Serifel. Metabolity bakterii nie pozwalają rosnąć szarej pleśni i wokół kolonii bakterii pojawia się strefa zahamowania wzrostu. Podobny proces zachodzi na powierzchni rośliny pokrytej bakteriami.

Autor: Maciej Rdzanek – specjalista ds. higieny i dezynfekcji Royal Brinkman; Źródło zdjęć: BASF

materiał promocyjny firmy Brinkman







Poprzedni artykułRolnictwo zrównoważone – działania firmy Bayer
Następny artykułSonsation – truskawka o pięknych i smacznych owocach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj