W Polsce uprawia się szeroki wachlarz truskawek o średnio-późnej porze dojrzewania owoców. Poniżej prezentujemy opisy kilku z takich odmian, niektóre z nich jak 'Roxana’ zdobyły już swoje miejsce na rynku. Sporo osób interesuje się też odmianą 'Asia’. Czy podobnie będzie z odmianą 'Matis’?
Asia
Pochodzi z Włoch. To odmiana New Fruits wyselekcjonowana w Cesenie. Jest objęta patentem europejskim pod numerem 23759, a do obrotu handlowego wprowadzono ją 10 lat temu. Krzewy tej odmiany rosną dość silnie i są odporne na choroby grzybowe systemu korzeniowego. Nie odnotowano też problemów które mogłyby wiązać się z mrozami jakie w niektóre zimy panują na terenie Polski. Odmiana ‘Asia’ jest jednak podatna na antraknozę i mączniaka prawdziwego truskawki. Zabiegi prewencyjne umożliwiają skuteczną ochronę przeciw tym zagrożeniom.
Odmiana jest bardzo wydajna. Wykształca duże, atrakcyjne wizualnie owoce o kształcie wydłużonego stożka. Są one średnio twarde, mają połyskliwy, czerwony kolor. Odznaczają się wybornym smakiem dzięki wysokiej zawartości cukru i przyzwoita trwałością. Owoce tej odmiany dobrze znoszą transport. Można je uprawiać z myślą o zaopatrzeniu wyspecjalizowanych sklepów, czy na sprzedaż bezpośrednią.
Odmiana ta nadaje się do uprawy pod osłonami i w gruncie. Jest doskonała opcją do uprawy bezglebowej. ‘Asia’ daje dobre zadowalające rezultaty w przypadku owocowania zaplanowanego na okres letni w strefach chłodnych przy zastosowaniu sadzonek tray plants lub mini tray plants.
Marmolada
Odmiana ta znana jest także pod nazwą ‘Onebor’. Wykształca zwarte krzewy, których wzrost jest umiarkowanie silny. Liście mają barwę ciemnozieloną, bez tendencji do pojawiania się chlorotycznych przebarwień. Rośliny kwitną obficie i długo, a pędy kwiatostanowe wyrastają ponad liście. Co ważne dla zdrowotności i równomiernego wybarwienia w czasie dorastania zawiązków i dojrzewania owoców owocostany utrzymują pozycję wzniesioną. Niepodważalnym atutem jest wysoka plenność tejże odmiany i zdrowotność – wykazuje ona bowiem duży odporność na choroby liści, a owoce nie są nadmiernie atakowane przez szarą pleśń. Większych problemów nie przysparzają choroby systemu korzeniowego.
Kwiaty są duże z dużą ilością pyłku. Marmolada rekomendowana jest do uprawy w rejonach północnych, gdyż znakomicie radzi sobie w niskich temperaturach. Odmiana jest bardzo plenna, a przy tym owoce przez cały sezon zbioru mają podobną wielkość, nie drobnieją w ostatnich rwaniach. Marmolada może być uprawiana w różnych systemach produkcji, włącznie z pojemnikowym.
Owoce są duże i bardzo duże, w kształcie regularne, stożkowe do szeroko stożkowatych, choć pierwsze owoce mogą trafiać się nieregularne. Raczej silnie zrośnięty kielich z owocem od którego dość trudno się oddziela może być postrzegany jako mankament tam, gdzie odmianę uprawia się z przeznaczeniem przemysłowym, a więc owoce są szypułkowane. Skórka ma kolor intensywnie czerwony, przechodzący w ciemnoczerwony. Mają silny połysk. Miąższ jest także intensywnie czerwony, jędrny, średnio słodki i kwaskowaty, umiarkowanie aromatyczny. Owoce tej odmiany nadają się do transportu.
Roxana
To także odmiana pochodząca z Włoch z New Fruits. Cechują ją niewielkie wymagania środowiskowe, a jednocześnie bardzo duża wydajność. Kolejne atuty to odporność na niskie, zimowe temperatury i silny wzrost. Charakterystyka odmiany pozwala na jej uprawę zarówno pod osłonami jak i w uprawie polowej. Sprawdza się w uprawie na podłożach inertnych. Odmiana odporna na choroby systemu korzeniowego oraz na mączniaka prawdziwego truskawki. Po stronie mankamentów należy zapisać pewną podatność na antraknozę. Krzewy są kuliste, średnio wysokie.
Owoce są bardzo duże, o masie dochodzącej do 30g i o bardzo atrakcyjnym wyglądzie. Nie drobnieją w drugiej części zbiorów. Ich kształt to podłużny stożek, o czerwonym, połyskliwym kolorze i dobrych właściwościach handlowych. Okres owocowania zaczyna się ok. 10 dni po odmianie ‘Alba’.
Matis
To jedna z bardziej kontrowersyjnych odmian. Na plantacjach, gdzie nie zaniedbuje się zabiegów ochronnych cechuje się dobrą zdrowotnością. Bywa jednak, zwłaszcza w lata o niesprzyjającym przebiegu warunków pogodowych, że niektóre kwatery cierpią wskutek silnego porażenia mączniakiem prawdziwym. Jest jednak dość odporna na wertycyliozę i zgniliznę korony truskawki.
Krzewy wykształcają średnio duże owoce. Cechuje je regularny, wydłużony kształt. Ich kolor to jasna czerwień, przetrzymane na krzaku mają ciemnoczerwony kolor. Smak owoców jest dobry. Niezaprzeczalnym atutem jest wyjątkowa ich wytrzymałość w transporcie. Owocowanie rozpoczyna się około 5-6 dni, a niektóre źródła podają, że nawet 2 tygodnie po ‘Elsancie’. ‘Matis’ to odmiana pochodząca z Francji z hodowli Marionnet.