Rynek pragnie smacznych truskawek





Rosnąca produkcja truskawek w szklarniach w Holandii sprawia, że okno sprzedaży truskawek z krajów Basenu Morza Śródziemnego skraca się nie tylko w Niderlandach, ale także w wielu europejskich krajach, do których te owoce są eksportowane. Wzrost produkcji wczesnych truskawek w Europie, dzięki nowym odmianom oraz coraz lepszym technologiom uprawy, powoduje, że duże wolumeny tych owoców trafiają na rynek już w marcu i kwietniu, konkurując m.in. z truskawkami z Hiszpanii.

Miguel González z MG Fruit ocenia, że na rynku holenderskim wciąż jest miejsce na truskawki z Hiszpanii. Jak podaje na portalu freshplaza.com, owoce te mogą być z powodzeniem sprzedawane jeszcze w kwietniu, a nawet w maju. Istotny warunek to nie tylko atrakcyjny wygląd, ale przede wszystkim doskonały smak.

Zgodnie z ocenami handlowcy, hiszpańskie truskawki spędzają w transporcie krótszy czas niż owoce z Maroka. Oczywiście, Maroko ma niższe koszty pracy niż Hiszpania, jednak należy pamiętać, że te koszty w Maroku będą rosły. Dodatkowo występują wyższe koszty transportu oraz czas, jaki owoce muszą spędzić w oczekiwaniu na kontrolę celną. Oczywiści Maroko króluje na rynkach w grudniu i styczniu.

Równocześnie podaż hiszpańskich, wczesnych truskawek w dużej mierze uzależniona jest od warunków pogodowych. Ważne jest, aby koncentrować się na uprawach, nie tylko pod kątem trwałości czy plenności, ale przede wszystkim smaku. Niestety, im wyższa wartość Brix (zawartość cukru), tym krótszy okres przydatności do spożycia, co stanowi wyzwanie dla branży, aby połączyć smak z dłuższym okresem trwałości.

Pewnym rozwiązaniem może być zastosowanie odpowiedniego opakowania dla truskawek. Jeśli masz najwyższej jakości truskawki, powinieneś układać je w opakowania w jednej warstwie – radzi Miguel González. Takie pakowanie minimalizuje ryzyko uszkodzenia i poprawia widoczność owoców, co zmniejsza problemy z okresem przydatności do spożycia w porównaniu z tradycyjnymi punnetkami czy większymi pojemnikami. 

Pakowanie truskawek w opakowania w jednej warstwie nie jest nowością, lecz warto, aby polscy producenci zwrócili uwagę na ten rodzaj opakowań, przygotowując się do kolejnego sezonu zbioru truskawek. Może warto skorzystać z hiszpańskich, włoskich lub greckich wzorców i pomyśleć o sprzedaży naszych krajowych truskawek również w tego typu opakowaniach. A na pewno warto zadbać o takie pakowanie produkowanych w Polsce truskawek kierowanych na eksport.

— 






Poprzedni artykułPotrzebna jest współpraca pszczelarzy i sadowników
Następny artykułOwoce jagodowe na Fruit Logistica 2025

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj