Przemarznięcia na plantacjach truskawek – czy aż takie groźne?

Tea




W ostatnich dniach pojawiają się informacje o poważnych przemarznięciach oraz uszkodzeniach truskawek. Kondycji roślin truskawki w Mazowszu, zwłaszcza w regionie Grójca, przygląda się Tomasz Domański z firmy Agrosimex.

Jak informuje Tomasz Domański, lutowe spadki temperatury do –20°C notowane w centralnej Polsce mogły spowodować uszkodzenia roślin. Nie jest to jednak reguła i mogą występować duże różnice na plantacjach różnych odmian oraz stosowanej agrotechniki.

W większości regionów, w których uprawiane są truskawki, spadki temperatury nie były aż tak dotkliwe, osiągając jedynie –12°C. Takie wartości to normalne spadki, które nie powinny skutkować uszkodzeniem roślin. W mojej ocenie, większość roślin dobrze przetrwała te ujemne temperatury, więc nie ma powodów do paniki. Oczywiście, należy przeprowadzić lustrację plantacji, a jeśli w niektórych miejscach wystąpiły uszkodzenia, warto podjąć odpowiednie działania — mówi T. Domański.

W regionie Grójca, na odmianach takich jak 'Tea’ czy 'Verdi’, raczej nie stwierdza się uszkodzeń roślin. Największe straty widoczne są na odmianie ‘Flair’, jednak i w jej przypadku nie można mówić o bardzo poważnych uszkodzeniach.

Wysokie temperatury, jakie odnotowano w ostatnich dniach, jak na początek marca, zachęcają plantatorów do rozpoczęcia pierwszych prac. Dotyczy to szczególnie zabiegów związanych z usuwaniem starych, ubiegłorocznych liści z plantacji. Ten fitosanitarny zabieg przynosi wiele korzyści. Trzeba również dobrze zadbać o dostarczanie składników odżywczych i nawadnianie.

Więcej informacji na temat kondycji sadzonek wybranych odmian truskawek oraz rekomendowanych zabiegów na najbliższe tygodnie można znaleźć w zrealizowanym materiale filmowym.






Poprzedni artykułProdukcja borówek w Polsce na poziomie 100 000 ton!
Następny artykułBorówki z Polski nie były skażone. Czy była to celowa dezinformacja?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj