Produkcja mrożonych owoców


Według danych GUS produkcja mrożonych owoców i orzechów w pierwszych dwóch miesiącach bieżącego sezonu (lipiec-sierpień) ukształtowała się na poziomie 162 tys. ton.

Oznacza to, że produkcja ta była wyższa o 23% niż w analogicznym okresie w sezonie poprzednim (dane dla przedsiębiorstw zatrudniających 50 osób i więcej). Okres ten jest kluczowy pod względem produkcji mrożonek owocowych i wiele może powiedzieć o kierunku zmian w całym sezonie 2015/2016. W całym sezonie 2014/2015 wolumen produkcji mrożonych owoców w tych dwóch miesiącach stanowił aż 46% łącznej ich produkcji. Tak duży wzrost produkcji mrożonek może wydawać się zaskakujący w kontekście szacowanego spadku podaży do przetwórstwa, zwłaszcza prognozowanego spadku produkcji malin. Niemniej w kierunku wzrostu produkcji mrożonek mogły działać większa produkcja wiśni (w ubiegłym roku ze względu na niskie ceny część owoców nie została zebrana), a także wyższa r/r produkcja truskawek (+1,7% do 206 tys. t).

Źródło: AgroTydzień BGŻ



Poprzedni artykułProgram nawożenia i ochrony truskawek – od fazy kwitnienia do owocowania
Następny artykułZimowanie murarki ogrodowej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj