Pineberry to jedna z najbardziej unikalnych pozycji w portfolio Beekers Berries. Wykształca ona małe, okrągłe owoce. Są białej barwy, przechodzącej w delikatny róż. Posiadają czerwone pestki. Miąższ jest soczysty i słodki, biały. Pineberry to pewien koncept hodowlany odwołujący się do starych południowoamerykańskich truskawek. Jego rezultatem jest odmiana ‘Natural Albino’.
Dlaczego biała truskawka?
Twórcy odmiany przypominają, że truskawki pochodzące z Ameryki Południowej były białe. Odkryli je europejscy żeglarze i przewieźli do Europy. Tam zostały spontanicznie skrzyżowane z czerwonymi truskawkami pochodzącymi z Ameryki Północnej o czerwonej barwie. W trakcie kolejnych lat niemal zupełnie zapomniano o białej truskawce. Jednak Holender, Hans de Jong, postanowił odtworzyć smak i wygląd owoców jakim cieszyć mogli się ludzie żyjący 200 lat temu. Przy okazji odniósł komercyjny sukces.
Pineberry a tradycyjna truskawka
Uwagę zwraca wiele różnić pomiędzy typowymi odmianami truskawki czerwonej a pineberry:
Biała truskawka ‘Natural Albino’ | Typowe czerwone odmiany |
Mały, delikatny owoc | Większy i twardszy owoc |
Biały miąższ z czerwonymi pestkami | Czerwony miąższ z żółtymi pestkami |
Smak nieco podobny do ananasa | Słodki, truskawkowy smak |
Wymagane zapylenie krzyżowe | Krzewy samopłodne |
Przeciętny zbiór to 100 g/krzew | Przeciętny zbiór to ponad 500 g/krzew |
Zwłaszcza kwestia zapylenia krzyżowego jest istotna. Uprawa wyłącznie odmiany ‘Natural Albino’ nie jest możliwa. W sąsiedztwie znajdować muszą się czerwone odmiany truskawek, a pyłek ma być przenoszony dzięki obecności dużej liczby owadów zapylających.
Biała truskawka – możliwe wykorzystania
Odmiana ‘Natural Albino’ dostępna jest w sprzedaży. To sprawia, że można zakupić sadzonki i cieszyć się owocami zrywanymi prosto z krzewu. Możliwe jest nabycie owoców i ich konsumpcja prosto z punetki. Można jednak także pokusić się o przyrządzenie potraw zawierających nietypowe owoce. Beekers Berries na swej stronie internetowej zamieścił listę sprawdzonych receptur. Zachęca też wszystkich lubiących eksperymenty kulinarne do odkrywania kolejnych potraw i dzielenia się nimi za pośrednictwem serwisu internetowego hodowcy.
Źródło: http://www.beekersberries.nl