Plastikowe opakowania jednostkowe coraz częściej mają różnego rodzaju opatentowany system wentylacji. Rozwiązania takie okazują się szczególnie ważne w przypadku opakowań zamykanych przez naklejenie na nie folii lub specjalnego papieru. Owoce w takich pojemnikach ładnie się prezentują, szybciej też można je schłodzić. Jakie daje to korzyści plantatorom i konsumentom podczas XI Międzynarodowej Konferencji Borówkowej informowała Gabriela Litwicka z firmy Infia.
Plastikowe opakowania jednostkowe bardzo dobrze współgrają z maszynami pozwalającymi na ich sprawne i powtarzalne przygotowanie. Dodatkowo, konsumenci, przekonali się do tego typu opakowań, z uwagi na ich przeźroczystość, a co za tym idzie możliwość właściwej oceny jakości znajdujących się w nim owoców.
Sięgając po jednostkowe opakowania oferowane przez Infia z opatentowanym system bocznej wentylacji zyskuje się nie tylko na kosztach schłodzenia. W ocenie Gabrieli Litwickiej z firmy Infia, takie rozwiązania pozwalają zdecydowanie szybciej schłodzić owoce, a co za tym idzie uzyskać dodatkowe oszczędności w ilości zużywanej energii. Boczna wentylacja zabezpiecza również owoce przed kondensacją w opakowaniu pary wodnej, co z kolei przekłada się na dłuższą trwałość zapakowanego produktu oraz jego wygląd w opakowaniu.
Więcej o trendach w pakowaniu owoców jagodowych w materiale filmowym: