Jagodowe „moce” ruszą do walki z pandemią




Wyzwaniu by pomagać w trudnych czasach pandemii chcą też sprostać plantatorzy owoców jagodowych. To z ich inicjatywy przy współpracy z kampanią „Czas na polskie superowoce” trwa zbiórka przetworów z owoców jagodowych. Już w tym tygodniu maja one trafić do polskich oraz włoskich szpitali by wspomóc odporność zarówno personelu medycznego i samych chorych. Biorąc pod uwagę witalne i prozdrowotne moce owoców jagodowych jest jak najbardziej zasadne i potrzebne działanie.

Akcje zainicjowali plantatorzy aronii i borówki – Piotr Nowak z Korab Garden, Rafał Powroźnik z Borówkowej Doliny i Dominika Kozarzewska, BerryGood – plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych, na co dzień współpracujący w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

– W poczuciu odpowiedzialności, świadomi tego co posiadamy, organizujemy transport przetworów z owoców jagodowych do potrzebujących wsparcia. Nasz transport pojedzie do polskich i jednego z włoskich szpitali. Mamy nadzieję, że jeszcze przed Świętami – mówi Piotr Nowak, plantator i producent aronii.

– Jesteśmy pod wrażeniem mobilizacji rodaków, zaangażowania pracowników służby zdrowia i cierpienia Włochów, wśród których mamy wielu przyjaciół i odbiorców naszych owoców. Jako plantatorzy postanowiliśmy zebrać dla nich to co mamy dziś najcenniejszego – przetwory z naszych narodowych owoców sezonowych – powiedział Rafał Powroźnik, plantator i producent borówkowych soków.    

Na liście zebranych już produktów są soki, konfitury, dżemy z aronii, borówki, jagody kamczackiej, porzeczki, malin, agrestu i mini-kiwi. Są produkowane przez samych plantatorów. Ze względu na zawartość antyoksydantów są określane jako superowoce – #PolishSuperFruits.

Przetwory z superowoców wyrusza do superbohaterów

Owoce jagodowe to najbardziej prozdrowotne produkty spożywcze na świecie i powinny zająć honorowe miejsce w codziennej diecie. Są nasze, lokalne, sezonowe i doskonałe na przetwory, w których nie tracą swoich właściwości, w tym swojego potencjału przeciwutleniającego. Zawdzięczają go dużej zawartości związków bioaktywnych, przede wszystkim polifenoli – przypomina dr Justyna Bylinowska, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl.

Więcej informacji – Polskie Superowoce

Zapraszamy serdecznie do udziału i kibicowania. Akcję wspiera specjalne Wydarzenie na Facebook’u ? Przetwory dla bohaterów

Zachęcamy od udostępniania i popularyzacji. 









Poprzedni artykułTruskawki w tunelach- ochrona przed chorobami i szkodnikami
Następny artykułBorówki w Dolnej Saksonii silnie ucierpiały

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj