Jednym z głównych atutów suchodrzewu sinego (jagoda kamczacka) jest możliwość zbioru owoców kombajnem. Gdy jagody zbierane są w optymalnym stadium dojrzałości a maszyna zbijająca dobrze ustawiona, straty są minimalne a jakość zbieranych owoców wysoka. W połowie czerwca na jednej z plantacji w centralnej Polsce przeprowadzono testy nowego kombajnu do zbioru jagody kamczackiej.
Pierwsze próby zbiory zmodernizowanym kombajnem Joanna Premium firmy Weremczuk, odbywały się na 5-letniej plantacji suchodrzewu sinego w okolicach Skierniewic. Kombajn został stworzony w oparciu o ubiegłoroczne obserwacje zbioru realizowane przy użyciu typowego kombajnu połówkowego do zbioru porzeczek. Nowa wersja, jak przekonuje Robert Weremczuk, jest o wiele lepiej przystosowana do pracy na plantacjach jagody kamczackiej. Jest to zasługa przede wszystkim dobrej współpracy z plantatorami, zwłaszcza Tomaszem Michalskim, który jest prekursorem uprawy jagody kamczackiej w Polsce. Dzięki tej współpracy udało nam się skonstruować taki kombajn, który dobrze sobie radzi ze zbiorem tych delikatnych jagód z gęstwiny krzewów – podkreśla R. Weremczuk, dodając – Póki co skupiamy się na kombajnach połówkowych, z racji ekonomii. Cały czas jest to kombajn uniwersalny, którym również możemy zbierać inne jagody jak porzeczki czy agrest. Przede wszystkim w nowej wersji kombajnu Joanna Premium, zwrócono uwagę na pobieranie pędów, z których owoce są otrząsane na rozszerzony stół zbierający. To rozszerzenie jest celowe tak by ograniczyć straty w postaci owoców pod krzewami, jak również zwiększyć prędkość zbioru. Model ma regulowane parametry głowicy otrząsającej, co pozwala dopasować do kubatury i wielkości krzewów. Dzięki szerszemu transporterowi poprzecznemu oraz dłuższemu otrząsaczowi kombajn ten osiąga jeszcze większą wydajność oraz nie uszkadza krzewów. Ponadto konstrukcja kombajnu minimalizuje ryzyko strat owoców w czasie zbioru. Gabaryty całej maszyny są również zwiększone w stosunku do modelu Joanna-4. Rozbudowany układ hydrauliczny umożliwia jednoczesne wyposażenie kombajnu w koła skrętne oraz poziomowanie względem podłoża.
![Zbiór owoców suchodrzewu sinego realizowany nowym kombajnem firmy Weremczuk](http://www.jagodnik.pl/wp-content/uploads/2015/06/img_6238.jpg)
![Zbiór owoców suchodrzewu sinego realizowany nowym kombajnem firmy Weremczuk alt](http://www.jagodnik.pl/wp-content/uploads/2015/06/img_6243.jpg)
Joanna Premium to tak naprawdę kombajn bardzo uniwersalny. Dzięki zastosowaniu nowoczesnej uniwersalnej – przestawnej głowicy o regulowanej amplitudzie drgań, można parametry zbioru dostosować do różnych odmian i gatunków, co sprawia, że sezon użytkowania kombajnu wydłuża się od maja do później jesieni poprzez zbiór właśnie jagody, agrestu, porzeczki, aronii a kończąc na malinie jesiennej czy dzikiej róży. Ponadto jest on przeznaczony do zbioru owoców z krzewów o różnej wysokości, od niskich jak jagoda kamczacka czy porzeczka, po 3 – metrowe krzewy aronii. Przepływ długich pędów przez zespół otrząsający jest płynny, a owoce spadające przed otrząsaczem również są zbierane dzięki wysuniętemu do przodu transporterowi poprzecznemu (minimalizując w ten sposób straty). Oczywiście możliwy jest zbiór owoców różniej z niskich krzewów dzięki zastosowaniu przystawki do młodych krzewów.
![Tomasz Michalski i Robert Weremczuk – twórcy nowych rozwiązań w zbiorze jagody kamczackiej alt](http://www.jagodnik.pl/wp-content/uploads/2015/06/img_6278.jpg)
Tomasz Michalski pozytywnie ocenia jakość zebranych owoców, przede wszystkim są dobrze oczyszczone, pozbawione liści i ciał obcych i praktycznie nie ma jagód uszkodzonych mechanicznie. Podkreśla jednak potrzebę dobrego wyregulowania maszyny i dopasowania jej do wysokości i kubatury krzewów na konkretnej plantacji. Dzięki temu można zminimalizować straty w postaci owoców niezebranych czy opadłych na ziemię.
![alt](http://www.jagodnik.pl/wp-content/uploads/2015/06/img_6249.jpg)
Ten sezon zapowiada się dość dobrze pod względem zbioru owoców, choć na wielu plantacjach problemem okazują szkody jakie wyrządzają ptaki. Niektórzy plantatorzy mówią że okazują się one szybsze od kombajnu i czasem potrafią tak spustoszyć plantacje, że nie ma już co zbierać. Podejmowane są różne próby ochrony plantacji przed ptakami – najskuteczniejsze wydają się być siatki rozkładane bezpośrednio na krzewy i zdejmowane dopiero tuż przed zbiorami.
Perspektywy dla jagody kamczackiej są póki co dobre. Przede wszystkim wynika to z zainteresowania rynku tymi owocami przede wszystkim w takich krajach jak Japonia, Stany Zjednoczone czy Kanada. Owoce suchodrzewu sinego okazuje się bowiem świetnym surowcem do przemysłu spożywczego, ale wykorzystywane są w farmacji i przemyśle kosmetycznym. W Polsce większość owoców jagody kamczackiej zbierana jest kombajnowo i zamrażana. Cały czas trwają przy tym badania dotyczące poznania wszystkich właściwości jagody kamczackiej. Najnowsze wyniki wskazują, że cenne u tej ośliny są nie tylko owoce ale również kora pędów, która zawiera dużą ilość irynoidów, bardzo pożytecznych substancji, które wpływają na obniżenie cholesterolu jak również regenerację układu krwionośnego.
Więcej informacji o uprawie jagody kamczackiej w czasopiśmie Jagodnik 3/2015