Nowe możliwości zwalczania mączniaka prawdziwego



Mączniaki prawdziwe to duża grupa chorób powodowanych przez grzyby z rzędu Erysiphales, z rodziny Erysiphaceae. Nazwa związana jest z objawami, jakie powodują, a mianowicie jest to mączysty nalot na liściach, będący konsekwencją rozwijania się tam grzybni i zarodników konidialnych. Do zwalczania mączniaków w uprawach sadowniczych i w produkcji niektórych gatunków warzyw może być użyty nowy fungicyd – TOPAS 100 EC.

Zapobieganie porażeniu roślin przez mączniaki prawdziwe może być realizowane zarówno przez uprawę odmian odpornych, jak również przez ochronę chemiczną. Do preparatów, które można wykorzystać do ochrony wielu gatunków roślin przed tą grupą patogenów, należy Topas 100 EC. Jego substancją czynną jest penkonazol (związek z grupy triazoli), który w roślinie wykazuje działanie zarówno systemiczne, jak i translaminarne, a wobec patogenów działa zapobiegawczo, a także interwencyjnie, hamując syntezę ergosteroli grzybów. Preparat ten, wprowadzony na polski rynek w roku 2013, był początkowo zarejestrowany jedynie do zwalczania mączniaka prawdziwego w uprawie jabłoni i grusz oraz mączniaka prawdziwego i czarnej zgnilizny w uprawie winorośli. Po rozszerzeniu zakresu rejestracji (zgodnie z decyzją MRiRW nr R-348/2015d, z 12.05.2015 r.) fungicyd ten – w ramach zastosowań w uprawach małoobszarowych – może być wykorzystany do zwalczania mączniaków w uprawie roślin jagodowych i w produkcji niektórych gatunków warzyw w gruncie i pod osłonami.

Aktualnie w przypadku gatunków sadowniczych Topas 100 EC można stosować do ochrony jabłoni, gruszy, pigwy, porzeczek (czarnej, czerwonej i białej), agrestu, truskawek uprawianych w polu i pod osłonami. Topas 100 EC jest obecnie także zarejestrowany do zwalczania mączniaków w uprawach warzyw: pomidorów uprawianych w szklarniach, w uprawie ogórków (w polu i pod osłonami) oraz cukinii, melona, bakłażana i papryki uprawianych w szklarniach.

Dawka preparatu w uprawach jabłoni i grusz jest dostosowana do wielkości drzew i wynosi 0,125 l/metr wysokości korony/ha. We wszystkich uprawach roślin jagodowych i warzyw obowiązuje taka sama dawka preparatu i wynosi 0,5 l/ha.

Zakres rejestracji Topas 100 EC i okresy karencji

alt







Poprzedni artykułGradobicia niszczą truskawki
Następny artykułSkórzasta zgnilizna truskawki – Komunikat XIII dla Grupy Truskawkowej Osadkowski SA z dnia 21.05.2015

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj