Nowa firma doradcza – Greenovatica


Greenovatica to nowa firma doradcza prowadzona przez Janusza Cieślę. Jej inauguracja miała miejsce 1 grudnia w Zakopanym. Spotkanie zgromadziło producentów owoców jagodowych z całej polski. W jego trakcie skupiano się głównie na przedstawieniu zagadnień z zakresy tunelowej uprawy truskawek odmian powtarzających owocowanie, które to uprawy dominują w gospodarstwach osób biorących w tym szkoleniu. Partnerami wydarzenia były firmy Koppert, Szałas Agro, Agro Smart Lab oraz Poldrip.

Podsumowanie sezonu

– Czy osiągnęliśmy zamierzony cel?

– Czy mierzymy wystarczająco wysoko?

  • – Powody słabszego wyniku produkcyjnego – błędne decyzje czy może inne czynniki?

– Co decyduje o ilości zebranego plonu?

To tylko z kilka pytań postawionych na wstępie tego szkolenia przez Janusza Cieślę. Jednym z elementów decydujących o powodzeniu uprawy jest odpowiedni wybór odmiany, typu sadzonki oraz jej jakość. Niestety w wielu gospodarstwach w tym sezonie występowały z tym problemy. Dlatego też omówienie czynników decydujących o tym parametrze było istotną częścią szkolenia. Oczywiście ważne są czynniki agrotechniczne, które realizowane są na plantacji – szczegółowo omawiane w trakcie szkolenia – jak: czas sadzenia, jakość sadzenia, stabilizacja roślin (zbudowanie systemu korzeniowego), fertygacja, klimat – wentylacja, właściwy draymater balance (określona ilość światła do temperatury, szczególnie ważna w uprawach szklarniowych), pracownicy, czas zbiorów – właściwy termin zbioru, jakość zbioru, prace pielęgnacyjne wykonane na czas, rodzaj folii (odpowiedni czas użytkowania folii), działający, sprawny system nawadniający, odpowiednio podzielone sekcje (możliwość precyzyjnej fertygacji, dopasowanej do typu sadzonki oraz uprawianych odmian).

Te wszystkie czynniki wpływają na wielkość plonu, który zgodnie w wyliczeniami przedstawionymi przez J. Cieślę, przy uwzględnieniu kosztów amortyzacji i możliwych do uzyskania w tym roku cen powinien kształtować się w przypadku odmian powtarzających owocowanie na poziomie 1,32 kg z rośliny aby mówić o tym, że dana plantacja wyszła w tym roku na zero. Z przedstawionych informacji wynika, że w wielu gospodarstwach i w przypadku niektórych odmian udało się zebrać około 2 kg plonu handlowego z rośliny co przy zagęszczeniu od 5 do 6 roślin na mb. dawało już zadowalający dla plantatora zysk. O tym jaki plon udawało się osiągnąć w dużym stopniu decydowała jakość sadzonek. Były plantacje, gdzie udało się przekroczyć zbiór na poziomie 2,0 kg z rośliny i taki cel należy sobie postawić. Czasami problemy ze zbyt małym zbiorem wynikały również ze zbyt późnego sadzenia lub występujących szkodników np. wciornastka zachodniego. W mojej ocenie, kupując sadzonki ze szkółki warto zawsze ją odwiedzić przed podjęcie decyzji o zakupie – informował J. Cieśla.

Jakość podłoża

Ważnym elementem szkolenia było omówienie zasad jakimi należy się kierować wybierając podłoże do uprawy truskawek oraz czy warto decydować się na jego ponowne wykorzystanie w drugim roku. W ocenie Jana Szałasa z firmy Szałas Agro wraz z podłożem producent powinien otrzymywać paszport, informujący o tym co znajduje się w substracie. Ważne jest również utrzymanie poprawnego przelewu, którego celem jest nawodnienie całej maty. Będzie to zapewniało prawidłowy rozwój systemu korzeniowego w całej macie. Takie działania są niezbędne, aby zbudować właściwy system korzeniowy. Poprawny przelew minimalizuje różnice w kroplownikach, sadzonkach i jakości podłoża. Wypłukuje również nadmiar soli i pomaga w ograniczeniu ich nagromadzenia się w macie.

Klimat – wietrzenie, podlewanie, gospodarka wodna

Tomasz Domański z firmy Koppert omówił warunki w jakich należy prowadzić regularne wietrzenie tuneli oraz o jego roli w utrzymaniu odpowiedniego poziomu m.in. transpiracji uprawianych roślin. Wietrzenie to również zmniejszenie wilgotności w tunelach, której nadmiar stwarza warunki do rozwoju patogenów chorobotwórczych. Negatywnie wpływa również na zapylenie kwiatów czy pobieranie składników pokarmowych przez rośliny.

Praktyczne informacje z zakresu budowy instalacji do fertygacji truskawek oraz ważne zasady w utrzymaniu takiej instalacji w 100% sprawności omówił Maciej Puła z firmy Poldrip. Jak informował na wielu plantacjach cały czas popełniane są błędy związanie z niewłaściwym kontrolowaniem elementów dokonujących pomiarów pH i EC pożywki. W jego ocenie w uprawach realizowanych w tunelach, linie podające pożywkę powinny mieć biało-czarny kolor co zabezpiecza je przed nadmiernym nagrzewaniem.

Lepsza ochrona

Jak informował Mirosław Maziarka z firmy Agro Smart Lab, ich firma posiada już odpowiednie narzędzia, które pozwalają produkować owoce bez pozostałości. Do tego celu można wykorzystać oferowany przez to przedsiębiorstwo system monitoringu uprawa oraz włączenie do programu ochrony produktu AgroECA, który oparty jest na kwasie podchlorawym. Rozwiązanie to może sprawdzić się również w dezynfekcji mat po zakończonym cyklu produkcyjnym. Odpowiednio zastosowane pozwala odkażać podłoże w czasie uprawy.

W ocenie T. Domańskiego z firmy Koppert, na znaczeniu będzie zyskiwać ochrona biologiczna, z uwagi na postępującą odporność wielu szkodników na dostępne substancje chemiczne, których dodatkowo z roku na rok ubywa. Następnie specjalista omówił to co dzieje się na rynku dostępnych, ważnych dla producentów owoców jagodowych środków ochrony roślin oraz omówił biologiczne metody mogące je wspomagać. W ocenie T. Domańskiego w uprawie malin ochrona biologiczna jak i chemiczna w przypadku przędziorków kształtuje się na podobnym poziomie – około 4000 zł/ha i daje podobne, a w wielu przypadkach lepsze efekty.

E. Szałas, omówił również produkty mikrobiologiczne rekomendowane w uprawie truskawek i malin do ochrony oraz efekty jakie daje zastosowanie ich w uprawach jagodowych. W tym przypadku ważna jest znajomość szczepu, który będzie decydował o przeznaczeniu danego produktu. Występują również różnice w mechanizmach ich działania o czym należy pamiętać decydując się na wybór danego produktu.

Na szczegółową relację z tego szkolenia zapraszamy do lektury czasopisma „Jagodnik”.





Poprzedni artykułNowa lokalizacja targów TSW 2023
Następny artykułW Hiszpanii – będzie mniej malin, ale więcej truskawek i borówek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj