Na plantacjach zlokalizowanych w województwie lubelskim krzewy porzeczki czarnej (‘Tisel’, ‘Ruben’)  i czerwonej (‘Rolan’, ‘Rovada’) znajdują się w fazie wzrostu owoców – BBCH 74-76. W porównaniu z rokiem ubiegłym obserwujemy znacznie słabsze zawiązanie owoców, co jest następstwem przymrozków z nocy 22/23.04.2024 . Szacuje się, że owoców porzeczki może być o 30-50% mniej niż w 2023 roku.

Aktualnie warto zwrócić uwagę na szkodniki

  1. Wielkopąkowiec porzeczkowy (obecny na niektórych plantacjach)
  2. Przędziorek chmielowiec (obecny na niektórych plantacjach)
  3. Mszyce (obecne)
  4. Zwójka różóweczka (obecna)
  5. Pryszczarek porzeczkowiak liściowy (obecny na niektórych plantacjach)

Zabiegi ochroniarskie należy przeprowadzić po przekroczeniu progów zagrożenia. Metodyka lustracji i liczby określające progi zagrożenia dla szkodników: przędziorek chmielowiec mszyce, zwójka różóweczka, zostały opisane w poprzednich komunikatach (04.04.2024., 17.04.2024.). Lustracje pod kątem występowania pryszczarka porzeczkowiaka liściowego polegają na sprawdzeniu  obecności larw szkodnika na 200 losowo wybranych pędach. Progiem zagrożenia jest 10% zasiedlonych wierzchołków pędów. Aktualnie utrzymująca się ciepła i sucha pogoda stwarza doskonałe warunki do rozwoju szkodników, przede wszystkim mszyc i przędziorków.

Na plantacjach należy kontrolować pułapki feromonowe do odłowu przeziernika porzeczkowca.

Mszyca na dolnej stronie liści porzeczki czarnej (27.05.2024.)
Larwa biedronki – naturalny drapieżca mszyc (27.05.2024.)
Objawy występowania zwójki różóweczki na liściu porzeczki czerwonej (27.05.2024.)
Białe beznogie larwy pryszczarka porzeczkowiaka liściowego żerujące wewnątrz zwiniętego liścia porzeczki czerwonej (27.05.2024.)

Propozycje zabiegów po kwitnieniu do zbioru owoców

  1. Wielkopąkowiec porzeczkowy

    Movento 100 SC – na plantacjach porzeczki czarnej, czerwonej i białej w okresie od początku rozwoju owoców do fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 71-85) zabieg praparatem w dawce 0,75 l/ha.

    2. Przędziorek chmielowiec i mszyce

    Fitter – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować niezwłocznie po pojawieniu się pierwszych objawów występowania szkodników, od fazy rozwoju liści, do fazy gdy owoce są dojrzałe do konsumpcji (BBCH 10-89), w dawce 10 l/ha. Oprysk należy wykonać po trzy zabiegi w odstępach 7-dniowych.

    Wsparcie w ograniczaniu tego szkodnika obserwujemy również po zastosowaniu produkt Rodeo, który zwiększa skuteczność tradycyjnych środków ochrony roślin poprzez stworzenie lepkiej powłoki, unieruchamiającej drobne insekty.

    Movento 100 SC – na plantacjach porzeczki czarnej, czerwonej i białej w okresie od początku rozwoju owoców do fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 71-85) zabieg praparatem w dawce 0,75 l/ha.

    3. Zwójka różóweczka

    spinosad – stosować od fazy pąków kwiatowych do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 51-89). Zabieg wykonać na najmłodsze stadia rozwojowe gąsienic.

    4. Pryszczarek porzeczkowiak liściowy

    Movento 100 SC – stosować po kwitnieniu, w okresie od początku rozwoju owoców do fazy zaawansowanego dojrzewania BBCH (71-85) w dawce 0,75 l/ha.

    Choroby:

    1. Antraknoza (opadzina liści) porzeczki (pierwsze objawy)
    2. Amerykański mączniak agrestu (obecnie nie stwierdzono objawów)
    3. Szara pleśń (obecnie nie stwierdzono objawów)

    Propozycje zabiegów po kwitnieniu do zbioru owoców

    1. Antraknoza (opadzina liści) porzeczki

    Luna Sensation 500 SC – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować zapobiegawczo lub od pierwszych objawów choroby, od początku kwitnienia do zbiorów owoców (BBCH 39-87), w dawce 0,6-0,8 l/ha,

    Zato 50 WG – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby w dawce 0,2 kg/ha,

    Puenta 62,5 WG– maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 kg/ha. Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,8 – 1,0 kg/ha. Wyższą dawkę środka stosować w warunkach większego zagrożenia chorobami.

    2. Amerykański mączniak agrestu

    Luna Sensation 500 SC – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować zapobiegawczo lub od pierwszych objawów choroby, od początku kwitnienia do zbiorów owoców (BBCH 39-87), w dawce 0,6-0,8 l/ha,

    Serenade ASO – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować zapobiegawczo od fazy przed kwitnieniem do końca fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 51-85), w dawce 8 l/ha,

    Zato 50 WG – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby, w dawce 0,2 kg/ha.

    3. Szara pleśń

      Luna Sensation 500 SC – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować zapobiegawczo lub od pierwszych objawów choroby, od początku kwitnienia do zbiorów owoców (BBCH 39-87), w dawce 0,6-0,8 l/ha,

      Puenta 62,5 WG– maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 kg/ha. Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,8 – 1,0 kg/ha. Wyższą dawkę środka stosować w warunkach większego zagrożenia chorobami.

      Serenade ASO – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować zapobiegawczo od fazy przed kwitnieniem do końca fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 51-85), w dawce 8 l/ha,

      Teldor 500 SC – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować od fazy widocznych pierwszych pąków kwiatowych (zbite grono) obok rozwiniętych liści, jak również ze względu na krótki okres karencji, tuż przed i pomiędzy zbiorami (BBCH 55-89), w dawce 1,5 l/ha.

      Pamiętajmy!

      Zdrowe i pełne wigoru rośliny to rośliny silniejsze. Stąd też wielu plantatorów sięga po produkt Bakto G-Stop.

      Bakto G-Stop – wspomaga prawidłowy rozwój roślin. Bakterie zawarte w tym produkcie wytwarzają metabolity m.in. witaminy oraz hormony roślinne, które w praktyce podnoszą odporność roślin w tym także odporność na czynniki niekorzystne. Dawka produktu 0,5-1 l/ha.

      Budowanie jakości owoców oraz poprawa kondycji krzewów:

      Maj i czerwiec to okres intensywnego wzrostu pędów i owoców, podczas którego dochodzi do podziałów komórkowych. Wapń jest pierwiastkiem, który bezwzględnie trzeba dostarczyć do owoców poprzez pozakorzeniowe opryskiwanie. Do dokarmiania pozakorzeniowego wapniem należy wybierać sprawdzone oraz skuteczne rozwiązania. Idealnym rozwiązaniem a jednocześnie alternatywą alternatywą dla soli wapnia jest stosowanie  nanotechnologicznych produktów. Nano Active 2-3kg/ha i Nano Active Forte 4-5kg/ha w swoim składzie zawierają duże ilości Ca ale również inne składniki, zarówno makro jak i mikro elementy. Nawóz ten posiada unikalne właściwości transportowe umożliwiające transport wapnia do owoców.

      Kolejnym istotnym  pierwiastkiem ,który wpływa między innymi  na jakość owoców jest krzem. Odgrywa on ogromną rolę w produkcji owoców wysokiej jakości. Jak wykazują doniesienia z kilku ostatnich lat, krzem poprawia jędrności miąższu owoców oraz ich odporność na uszkodzenia. Jego obecność w roślinie zwiększa odporność na niskie i wysokie temperatury otoczenia oraz stres wodny ograniczając nadmierną transpirację. Jedyną przyswajalną przez rośliny formą krzemu jest kwas ortokrzemowy, będący składową preparatu Krzemian.

      Krzemian jest w formie płynnej w postaci kwasu ortokrzemowego(2,5%) wzbogacony o mikroelementy Bor B(0,3%),miedź CU(1%),cynk Zn(0,6%),molibden Mo(0,2%).Kwas ortokrzemowy zapewnia maksymalną przyswajalność  dla roślin zawartych w nim składników. Dawki: 0,5-0,8 l/ha w trakcie całego okresu wegetacyjnego.

      Partnerami monitoringu plantacji są firmy Bayer i Chemirol











      Poprzedni artykułStrategia ochrony malin przed szarą pleśnią
      Następny artykułJak zadbać o borówki? Lepsza żyzność gleby i trwalsze owoce

      ZOSTAW ODPOWIEDŹ

      Proszę wpisać swój komentarz!
      Proszę podać swoje imię tutaj