Jak podaje Stowarzyszenie Producentów i Eksporterów Truskawek Huelvy, Freshuelva, produkcja truskawek jest już na półmetku, a produkcja jest mniejsza średnio o 30% w porównaniu do ubiegłego sezonu. Trudno również liczyć na to, że w drugiej połowie sezonu uda się nadrobić powstałą stratę.
Według Rafaela Domingueza ze stowarzyszenia Freshuelva, na niże zbiory wpłynęło kilka czynników. Pierwszy to wielka niepewność dotycząca opłacalności tej produkcji, która wynika z drastycznie rosnących kosztów produkcji. Kolejny czynnik utrudniający produkcję to zmieniające się przepisy fitosanitarne i trudne warunki pogodowe, które nie sprzyjały roślinom po ich posadzeniu jesienią 2022 roku. Nadmierny upał w październiku 2022 roku spowodował konieczność przesadzenia nawet 20% roślin. Następnie było zbyt zimno w styczniu i lutym. To wszystko doprowadziło do znacznego spadku produkcji i ograniczonej podaży truskawek z hiszpańskich plantacji.
Hiszpanie w regionie Huelvy cały czas borykają się również z dostępnością wody. Tej coraz silniej brakuje, a padające deszcze, a może lepiej ich brak powoduje, że sytuacja cały czas ulega pogorszeniu. Ponadto woda, dostępna do nawadniania w wielu regionach nie posiada optymalnych parametrów jakościowych dla właściwego plonowania roślin. Dotyczy to wysokiego stężenia soli w wodzie, która w niektórych regionach potroiła tą wartość względem minionych lat.
Sezon malinowy pomału zbliża się do półmetku zbiorów. Producenci mają nadzieję, że kolejne tygodnie będą dobre jeśli chodzi o ceny uzyskiwane za te owoce, które w ich oczekiwaniu powinny nadrobić negatywny wynik finansowy z jesiennej kampanii. Za niski poziom cen malin deserowych Hiszpanie winią rosnącą konkurencję w produkcji tych owoców w krajach trzecich jak np. w Maroku.
Jeśli chodzi o borówki, stowarzyszenie Freshuelva spodziewa się, że produkcja tych owoców może być o 25% niższa niż oczekiwano. Spowodowane jest to głównie bardzo późnym nadejściem niskich temperatur, co nie pozwoliło roślinom zgromadzić wystarczającej ilości zimnych godzin niezbędnych do wydania odpowiedniej wielkości plonu. Ponadto zimna pogoda ostatnich tygodni lutego i początku marca doprowadziła do spadku średnicy zbieranych tutaj borówek.
Źródło: Freshuelva