Maroko ma problemy ze sprzedażą malin w Europie





Panująca w Europie recesja zakłóciła zachowania wielu konsumentów i wpływa na sektor owoców jagodowych w Maroku. Należy zaznaczyć, że 95% marokańskich malin jest eksportowane do Europy, a bieżący sezon to niestety niski popyt na produkowane w tym kraju maliny.

Zbiory malin w tym Maroku rozpoczynają się w październiku. Zanotowano również znaczący wzrost powierzchni uprawy malin względem minionego sezonu. Aktualnie wynosi on około 4500 ha. Ze względu na słaby popyt ze strony europejskich odbiorców, tamtejsi producenci borykają się z trudnościami jeśli chodzi o sprzedaż. W wielu gospodarstwach produkcja w pierwszej połowie sezonu była realizowana znacznie poniżej oczekiwanego pułapu cen. Czasami maliny sprzedawano również poniżej kosztów produkcji.

W drugiej połowie sezonu, powinno nastąpić zmniejszenie ilości owoców trafiających do sprzedaży. Niestety wielu producentów nie liczy już na zyski. Niektórzy producenci musieli nawet zniszczyć część upraw lub owoców aby ograniczyć podaż. Szacuje się, że mogło to wynieść nawet 15% całkowitego wolumenu produkowanych w tym sezonie tutaj malin.

Sytuacja wymaga od marokańskich producentów wyciągnięcia wniosków z trwającego jeszcze sezonu i podjęcia właściwych decyzji na kolejny sezon. Dotyczy to zwłaszcza ograniczenia zależność od sprzedaży marokańskich malin w Europie. Dlatego stowarzyszenie producentów owoców miękkich w Maroku zwróciło się już do potencjalnych klientów np. z Chin, przy wsparciu krajowego urzędu ds. bezpieczeństwa żywności (ONSSA).

Producenci w Maroko z niecierpliwością czekają na koniec kryzysu w Europie Wschodniej i stabilizację globalnej inflacji. Mimo wszystko uważają, że jest cały czas szansa na dobrą sprzedaż produkowanych tutaj malin do Europy. Marokańscy przedstawiciele informują, że oferują owoce tych samych odmian, jakie produkowane są w Europie. Szybko realizują dostawy, a ich standardy eksportowe są stabilne. Podkreślają również, że prawo w Maroku chroni własność intelektualną opatentowanych odmian.

Producenci owoców miękkich wciąż pokładają nadzieję w innych produktach, takich jak truskawki i borówki, na które powoli zaczyna się sezon.

Źródło: Moroccan Association of Soft Fruit Producers







Poprzedni artykułNowości w ochronie upraw jagodowych
Następny artykułZakaz sprzedaży owoców i warzyw w plastikowych opakowaniach! – tak uważa 65% Polaków. Co na to prawo?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj