Przebarwienia przyszypułkowe na ogonkach owocowych: jak wynika z informacji docierających od plantatorów, w niektórych rejonach kraju pojawiają się na roślinach charakterystyczne przebarwienia przyszypułkowe ogonków owocowych truskawki. Najczęściej przebarwienia takie obserwowane są na odmianie 'Onebor’ (Marmolada), chociaż niektórzy plantatorzy donoszą również o zmianie barwy ogonków owocowych na innych odmianach.
Powodem powstania tego rodzaju przebarwień jest najczęściej reakcja fizjologiczna rośliny obciążonej dużą liczbą owoców na niekorzystne czynniki środowiskowe takie jak:
-
gwałtowne zmiany temperatury,
-
wilgotności gleby,
-
zmiany intensywności nasłonecznienia,
-
gradobicie.
Niekiedy powodem powstania zmian barwy ogonków owocowych oraz części przyszypułkowej, może być również nadmierna intensyfikacja zabiegów ochrony lub dokarmiania pozakorzeniowego.
W przypadku, gdy powstanie tego typu przebarwień przyszypułkowej części ogonków owocowych jest wynikiem reakcji fizjologicznej, można wykonać zabieg dokarmiania pozakorzeniowego nawozem o podwyższonej zawartości fosforu w dolnej zalecanej dawce np. OSD Fosfor (2 kg na 1000 litrów wody) z dodatkiem biostymulatora Asahi SL (0,6 l/ha).
Więcej informacji o innych czynnikach powodujących opisane powyżej objawy oraz o zasadach stosowania powyższego dokarmiania pozakorzeniowego dostępne jest w komunikacie przesłanym do członków Grupy Truskawkowej.
———————————————————————–
Jest to fragment komunikatu XVI z dnia 30 maja 2014 wysyłanego do Grupy Truskawkowej w ramach funkcjonowania systemu doradczego oferowanego przez firmę Osadkowski SA. Komunikaty dotyczące ochrony nawożenia i agrotechniki w uprawie truskawek są wysyłane uczestnikom Grupy Truskawkowej, którzy zgłosili swoje uczestnictwo w systemie doradczym w roku 2014. Aby móc skorzystać z systemu i otrzymywać regularnie pełne komunikaty oraz skorzystać z wizyt lustracyjnych należy przystąpić do Grupy Truskawkowej. Aby to zrobić należy czytelnie wypełnić ankietę (pobierz PDF), podpisać ją i odesłać na adres e-mail a.zwierzynski@osadkowski.pl więcej informacji udziela Albert Zwierzyński – specjalista ds. sadownictwa, tel. + 48 883 310 179.