Jeżyna bezpestkowa zaprezentowana w USA


Absolwentka NC State University, dr Lauren Redpath, odniosła sukces wnosząc znaczący wkład w opracowanie pierwszej na świecie odmiany jeżyny bez pestek. Jej zdaniem owoce o bardziej jednolitej, aksamitnej konsystencji zjednają sobie większą grupę zwolenników, co przyczyni się do zrostu zapotrzebowania na te owoce.

Czy na taki owoc czekają konsumenci?

Każdy chciałby zjeść lepszy owoc, na przykład jagodę bez drobnych pestek. Moim celem jest zwiększenie dostępności owoców dla stale zwiększającej się grupy osób. Dzięki podjętym pracom uzyskano zakładany efekt w krótszym czasie niż mogłoby to się stać na drodze konwencjonalnej hodowli – mówi dr L. Redpath.

Dr Lauren Redpath pracuje w Pairwise, firmie technologicznej z siedzibą w Durham, pionierskiej w stosowaniu innowacji w zakresie edycji genów w żywności i rolnictwie. Dr Redpath i inni eksperci z Pairwise, wykorzystali wysoce zaawansowaną technologię CRISPR do opracowania nowego owocu bez pestek poprzez edycję jego DNA. Naukowiec tłumaczy, że CRISPR działa trochę jak GPS dla DNA, identyfikując określone punkty genomu. Punkty te można następnie edytować, aby zmienić cechy rośliny. Opracowanie jeżyny bez pestek było przedsięwzięciem wieloletnim, w którym wielu ekspertów w danej dziedzinie współpracowało wspólnie dla osiągnięcia finalnego celu. Po zidentyfikowaniu konkretnych cech, które należy zmienić, należało zlokalizować prawidłową sekwencję genetyczną, edytować ją i sprawdzić następnie, czy nowa odmiana spełniła pokładane w niej nadzieje. Pairwise opracował system transformacji i regeneracji jeżyn, a następnie wykorzystał własny genom do zidentyfikowania prawidłowych sekwencji genetycznych i wykorzystał je do opracowania konstruktów w celu stworzenia edytowanych roślin jeżyny – mówi Lauren Redpath. Dodaje, że następnie rośliny sprawdzono pod kątem pomyślnej edycji i hodowano w kontrolowanym środowisku w celu oceny fenotypowej.

Dlaczego jeżyna?

Dr L. Pairwise wybrał jeżynę do edycji, ponieważ jest pożywna i smaczna, chętnie spożywana w USA oraz ma kilka cech, które mogłyby zyskać na zmianach genetycznych. Ponieważ wiele docelowych genów nie zostało jeszcze odkrytych, jeżyna jest dla Pairwise atrakcyjnym wyborem, jeśli chodzi o poczynienie znaczących postępów w ulepszaniu upraw.

Jeżyna jest rośliną poliploidalną, co oznacza, że ​​ma wiele zestawów chromosomów, co z kolei sprawia, że ​​praca z nią jest trudniejsza w porównaniu z innymi roślinami uprawnymi. Są też zalety, a w ich gronie relatywnie krótki  czas od sadzenia do owocowania, co umożliwia pełną ocenę efektów prac w zakresie edytowania genów. Teraz, gdy osiągnęliśmy pożądaną cechę w jeżynach, tzn. brak wykształcania pestek, możemy przełożyć tę wiedzę i zastosować ją w innych gatunkach, takich jak np. wiśnie – mówi dr. L. Redpath. I dodaje: Kiedy wprowadzono owoce takie jak winogrona bez pestek i arbuz bez pestek, spożycie znacznie wzrosło. Jeżyny są bardzo cenne dla ludzkiego zdrowia i funkcjonowania organizmu w ogóle, ale ludzie nie lubią tych twardych grudek w nich. Dlatego opracowaliśmy bezpestkową odmianę jeżyny, która być może niedługo już poddana zostanie komercjalizacji i trafi na towarowe plantacje.

Źródło: Eastfruit







Poprzedni artykułTo nawożenie ma pomóc malinom lepiej przezimować
Następny artykułCzy polska borówka podbije Indie?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj