Jesienią na plantacji malin


W gospodarstwie Iwony i Grzegorza Chmurów, w okolicach Łęcznej w województwie lubelskim na 9 ha uprawia się malinę odmiany ‘Polka’, truskawkę odmiany ‘Honeyoye’ oraz aronie i rabarbar. Całość upraw prowadzona jest w systemie ekologicznym, a zbierane owoce przeznaczane na cele przetwórcze.

Dla wielu plantatorów malin i truskawek, okres później jesienni to niekiedy czas mniejszego zainteresowania uprawą owoców jagodowych. Dr hab. Zbigniew Jarosz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, podkreśla, iż jesienią należy również doglądać maliny owocującej na tegorocznych pędach. Jest to ważne, aby w odpowiednim terminie podjąć decyzję o koszeniu pędów i liści, gdyż przyspieszenie tego zabiegu może mieć późniejszy wpływ nie tylko na żywienie roślin w kolejnym roku, ale przede wszystkim decydować o odporności roślin na mróz. Kolejnym równie ważnym, jak nie ważniejszym aspektem uprawy maliny jest chemiczna analiza zasobności gleby w składniki pokarmowe. Na podstawie uzyskanych wyników, należy podjąć decyzję o ewentualnym wapnowaniu gleby. Należy pamiętać, że to właśnie jesień to najlepszy czas, aby zastosować nawozy wapniowe na plantacjach maliny. Dzięki temu nawóz na szansę rozpuścić się, i wejść w reakcje z glebą, tak aby uregulować pH i dostarczyć rośliną aktywnego, łatwo przyswajalnego wapnia na przyszły sezon.







Poprzedni artykułMarokański rynek owoców miękkich rośnie w siłę
Następny artykułWzrost eksportu mrożonych owoców

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj