Jakość i przechowywanie owoców borówki wysokiej

borówka, przechowywanie borówek

Sezonowa dostępność jagód „prosto z plantacji” i chęć wydłużenia okresu podaży na rynek, wymuszają konieczność ich przechowywania. Owoce borówki wysokiej przez większość autorów uznawane są za owoce klimakteryczne, chociaż nie brakuje też danych wskazujących na nieklimakteryczny przebieg procesów ich dojrzewania. W stadium dojrzałości zbiorczej produkują niewielkie ilości etylenu, co utrudnia prawidłowe śledzenie pojawiania się jego klimakterycznego wzrostu.

Zbiór

Przykładowy system workowy
Przykładowy system workowy

Owoce przeznaczane do przechowywania lub długiego transportu powinny być zbierane ok. 2-3 dni przed uzyskaniem dojrzałości konsumpcyjnej, muszą być jędrne (takie są mniej podatne na uszkodzenia), w pełni wyrośnięte i o charakterystycznej dla odmiany barwie. Zbyt wczesny zbiór negatywnie wpływa na smak owoców. Nie należy jednak zbytnio opóźniać terminu zbioru, ponieważ istotnie ogranicza się w ten sposób trwałość borówek podczas przechowywania. Zbiór prowadzimy w delikatny sposób, tak by nie usunąć woskowego nalotu, bezpośrednio do opakowań jednostkowych. Dopuszcza się również zbiór do opakowań zbiorczych, a następnie sortowanie w warunkach chłodniczych, ale niewłaściwie przeprowadzenie tego procesu może negatywnie wpływać na jakość handlową owoców. W związku z tym, że owoce dojrzewają sukcesywnie, trzeba prowadzić zbiór selektywny, tak by były one wyrównanej jakości i dojrzałości .

Choroby przechowalnicze

Wśród chorób przechowalniczych mogących powodować straty podczas przechowywania borówki na czoło wysuwa się szara pleśń (Botrytis cinerea) oraz coraz częściej – antraknoza (Colletotrichum acutatum). Rozwój patogenu powodującego szarą pleśń jest ograniczony przy wysokim stężeniu dwutlenku węgla w atmosferze przechowalniczej. W obrocie handlowym problem może też stanowić rozwój grzyba Rhizopus stolonifer. Nie jest on jednak zbyt dużym zagrożeniem podczas samego przechowywania, ponieważ jego wzrost jest silnie ograniczony niską temperaturą. Spośród chorób i zaburzeń fizjologicznych największe straty mogą być powodowane przez więdnięcie, słoneczne uszkodzenia (oparzenia) i spękania owoców.

Pokrywa z membranami w systemie Janny MT
Pokrywa z membranami w systemie Janny MT

Więcej szczegółowych informacji o zasadach schładzania borówek, warunków przechowywania oraz wiele praktycznych wskazówek o tym jak przechowywać te niebieskie jagody znajduje się w czasopiśmie „Jagodnik” 4/2015.



Poprzedni artykułMacfrut Forum pod znakiem technologii i branży retail
Następny artykułDobrze odżywić maliny i borówki po gorącym lecie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj