Jagodnik 8/2019 już w sprzedaży




Bieżący sezon jest kolejnym, w którym wzrastają koszty produkcji owoców jagodowych. Na to wszystko nakładają się problemy z brakiem wystarczającej liczby osób do zbioru owoców. Podobne komplikacje występują również w innych częściach Europy (…). W krajach, w których od lat większość owoców sprzedawana jest za pośrednictwem sklepów wielkopowierzchniowych, od dawna inwestuje się, modernizuje i rozwija działy gospodarstw związane z odpowiednim zapakowaniem owoców. W artykułach dotyczących technologii związanej z pakowaniem owoców zapewne nie wyczerpujemy tematu, pokazujemy jedynie kilkanaście spośród dostępnych na rynku rozwiązań. Jak zwykle przygotowaliśmy również sporo informacji z wielu krajowych i zagranicznych miejsc, gdzie produkuje się owoce jagodowe. Zapraszamy do lektury i przypominamy o odnowieniu prenumeraty na kolejny rok.

Nowy Jagodnik już dostępny
w naszym sklepie internetowym sklep.jagodnik.pl

Sprawdź

 

 


Temat numeru – Pakowanie

Linie do pakowania
Większość owoców jagodowych kierowanych do sprzedaży jako deserowe powinno się zbierać na plantacji od razu do opakowań docelowych. W takich pojemnikach należy je jak najszybciej przewieźć do pakowni i schłodzić. Dopiero wówczas powinna odbyć się ostatnia kontrola jakości oraz masy owoców, a także oznaczanie opakowań.

Sortowanie pod względem jakości

W gospodarstwach specjalizujących się w uprawie borówki posiadanie odpowiednio zorganizowanych i wyposażonych sortowni oraz pakowni staje się koniecznością. Umożliwia przygotowanie owoców do sprzedaży w takich warunkach i w taki sposób, jakie są wymagane przez odbiorców.

Truskawka

Tandem pokoleniowy

Nic tak nie ułatwia rozwoju gospodarstwa, jak zgoda i zrozumienie w rodzinie. Wspólna chęć realizacji ambitnych założeń, stawania się coraz lepszym motywuje do pracy każdego dnia. Tak właśnie jest w rodzinnym gospodarstwie państwa Maruszewskich, położonym w Baranowie koło Puław.

.

Uprawa w tunelach – od strony technicznej

Panel konferencyjny odbywający się w czasie wrześniowych warsztatów truskawkowych, które towarzyszyły projektowi „Truskawki w tunelach”, miał na celu przybliżenie uczestnikom zarówno działań prowadzonych w ramach tego projektu, jak i zagadnień związanych z uprawą truskawek pod wysokimi osłonami.

Praktyczne prezentacje (cz. I)

Finałowe spotkanie w ramach projektu „Truskawki w tunelach” składało się z trzech zasadniczych części – konferencji, wystawy firm zaangażowanych z projekt oraz wspólnego przejścia przez kwatery pokazowe. Właśnie tam można było zobaczyć, jak w praktyce sprawdzają się poszczególne rozwiązania.

.

Testowanie nowych odmian powtarzających owocowanie

Na rynku wciąż pojawiają się nowe odmiany truskawki, celem jest produkcja jeszcze lepszych owoców, twardszych i smaczniejszych. Postęp w hodowli następuje również w grupie odmian powtarzających owocowanie, których owoce można zbierać aż do jesieni. Tego typu odmiany wprowadza na rynek m.in. firma Vivai Mazzoni.

Polskie plantacje w ocenie

W pierwszych dniach września miałem okazję uczestniczyć z wyjeździe szkoleniowym niemieckich producentów owoców jagodowych. Wspólnie z nimi odwiedziłem kilka polskich gospodarstw, a także firmy, dla których ważnym działem w produkcji są rośliny jagodowe. Rozmowy w gospodarstwach pozwoliły na wyciągnięcie interesujących wniosków.

Produkcja sadzonek dopasowana do potrzeb rynku

W czasie lipcowej wizyty w firmie Poland Plants miałem okazję zapoznać się z prowadzoną tam produkcją sadzonek doniczkowanych typu plug plants oraz tray. Wizyta w tej firmie dała również możliwość zaznajomienia się z bieżącymi oczekiwaniami plantatorów oraz uzyskania informacji dotyczących oferowanych odmian truskawki.

Malina

Produkcja malin i jeżyn w tunelach

W ramach International Delphy Soft Fruit Event 2019, które odbyło się w Holandii w czerwcu, można było zobaczyć osiem gospodarstw szkółkarskich oraz tych produkujących owoce, m.in. maliny i jeżyny. Kilka informacji, głównie dotyczących organizacji produkcji w dwóch spośród nich, postanowiłem przekazać w poniższej relacji.

.

O malinach i porzeczkach po szwajcarsku

Historia sympozjów Rubus and Ribes zaczęła się w Anglii na początku lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia. Od tego czasu kolejne spotkania badaczy, doradców, ekspertów, hodowców malin, jeżyn i porzeczek odbywają się co 4 lata w różnych krajach. W 2019 r. XII Międzynarodowe Sympozjum Rubus and Ribes zorganizowano od 25 do 28 czerwca w Zurychu.

‘Delniwa’ w dolinie Wisły

Uprawa malin rozwija się w wielu rejonach kraju. Również na Mazowszu spotyka się nowe nasadzenia różnych odmian. Wielu plantatorów poszukuje nowych odmian dających owoce, które będą doceniane przez rynek – duże, o jasnej barwie i dobrze utrzymujące trwałość.

.

Malinowe wyzwania

Ostatnie pięć lat to duże zmiany w sektorze malinowym w Polsce. Zarówno zmiany rynkowe, jak i technologiczne. Zmiany w technologii uprawy wdrażaliśmy również w projekcie Malinowe Factory. Podstawowym celem projektu była jednak ocena kilkunastu odmian maliny w uprawie tunelowej w gruncie.

Borówka wysoka

Jakie są nasze plantacje borówki wysokiej? Kolejny rok badań

Czy dynamiczny rozwój uprawy borówki wysokiej w Polsce będzie trwał nadal, czy istotne zmiany na rynku światowym będą miały wpływ na sytuację plantatorów również i u nas? Dużo zależy od tego, w jakim kierunku będzie zmieniać się struktura produkcji borówek w naszym kraju.

 

Jakość owoców coraz ważniejsza

Dziś, nie mając odmian o twardych, soczystych i trwałych owocach, trudno znaleźć swoje miejsce i pozycję na rynkach zachodniej Europy – uważa Jerzy Wilczewski. Dlatego w ostatnich kilku latach wszelkie działania związane z zakładaniem plantacji oraz rozbudową infrastruktury produkcyjnej, ukierunkowane są w tym gospodarstwie na jakość owoców.

Szkółka borówki w słonecznej Afryce

Podczas naszej wizyty w Republice Południowej Afryki odwiedziliśmy między innymi jedną z większych na tym kontynencie szkółek, w której produkowane są sadzonki borówki na potrzeby tamtejszych plantatorów. Szkółka Eurafruit produkuje materiał dla plantatorów współpracujących z grupą BerryWorld South Africa, która zarazem odbiera od nich wyprodukowane owoce

Porzeczka

Ekologiczna czarna porzeczka i 15 t/ha – jak to możliwe?

Uprawy ekologiczne często kojarzą nam się z niższym plonowaniem oraz małym nakładem pracy. W praktyce wygląda to różnie, jednak wysokie plony wymagają sporo wiedzy i znacznego wkładu pracy. Tak jest w przypadku plantacji dr. Jana Golby, położonej w Woli Ostałęskiej w województwie podkarpackim.

Targi

Nawozy inspirowane naturą

Daniel Roullier pochodzi z francuskiej wsi i jako młody chłopak dużo przebywał w towarzystwie rolników. Widząc ich ciężką pracę i rozumiejąc ich potrzeby, w 1959 roku zaczął przetwarzać morskie skały wapienne i produkować z nich nawozy. Tak właśnie powstał pierwszy nawóz produkowany przez grupę Roullier w nadmorskiej miejscowości Saint-Malo, w Bretanii we Francji

Przydatne i innowacyjne rozwiązania sprzętowe

Tegoroczna edycja targów Macfrut, która śladem minionych lat odbyła się na wiosnę w Rimini we Włoszech, dała okazję zapoznania się z interesującymi rozwiązaniami sprzętowymi do pielęgnacji upraw i zbioru owoców. Zaprezentowano głównie maszyny włoskiej produkcji, choć można było znaleźć wystawców nawet z tak odległych krajów, jak USA.

Ekouprawy

Jakiej żywności poszukują konsumenci

Stosunkowo tania żywność masowa, oferowana głównie przez sklepy wielkopowierzchniowe, w ostatnich latach zdobywała systematycznie dominującą pozycję w sprzedaży. Być może jednak sytuacja ta zacznie powoli się zmieniać. Zdaniem wielu ekspertów zajmujących się rynkiem produktów spożywczych i łańcuchami dostaw, konsumenci w coraz większym stopniu poszukują żywności niskoprzetworzonej, często oferowanej bezpośrednio w gospodarstwach.

Inne gatunki

Gdzie szukać zbytu na jagodę kamczacką?

Międzynarodowa Konferencja Kamczacka, która odbyła się 7 listopada w Jachrance, była dobrą okazją do podsumowania dotychczasowych działań w zakresie uprawy i zbytu owoców jagody kamczackiej. Nadal kwestią do rozwiązania pozostaje sprzedaż tych jagód.

 

Perły kuchni polskiej

Gęsina na Marcina i święta

Tak przyrządzona gęsia pierś godna jest królewskiego stołu. Soczysta, krucha, pachnąca i smaczna. To danie doskonale współgra z owocami jagodowymi, które nadają mu pięknego wyglądu oraz wzbogacają go w cenne aromaty. Ta wspólna kompozycja ślicznie wygląda i doskonale smakuje.

 

Wolna strefa

Czy jeszcze mają szansę?

Nadchodzą bardzo duże zmiany i niezwykle poważnie należy traktować każdy ruch w produkcji owoców jagodowych kierowanych do przetwórstwa. Decyzje o zakładaniu czy też o dalszym prowadzeniu plantacji powinny być silnie powiązane z oceną własnego gospodarstwa, m.in. rodzaju posiadanych gleb, oraz przeanalizowaniem, jakie gatunki, a nawet dokładniej, jakie odmiany można na nim uprawiać.

Aktualności

Trochę inne opryskiwacze
Dwa nowe modele opryskiwaczy – jeden do prowadzonych w wąskich rzędach upraw krzewów jagodowych, np. maliny oraz borówki, oraz drugi, nowatorski, do ochrony plantacji truskawek – wprowadziła w tym roku na rynek firma ARGO, której właścicielem jest Paweł Kaliński.

 




Poprzedni artykułDzika zwierzyna na plantacjach
Następny artykułOwocowe miody pitne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj