Jagodnik 8/2019 już w sprzedaży


Bieżący sezon jest kolejnym, w którym wzrastają koszty produkcji owoców jagodowych. Na to wszystko nakładają się problemy z brakiem wystarczającej liczby osób do zbioru owoców. Podobne komplikacje występują również w innych częściach Europy (…). W krajach, w których od lat większość owoców sprzedawana jest za pośrednictwem sklepów wielkopowierzchniowych, od dawna inwestuje się, modernizuje i rozwija działy gospodarstw związane z odpowiednim zapakowaniem owoców. W artykułach dotyczących technologii związanej z pakowaniem owoców zapewne nie wyczerpujemy tematu, pokazujemy jedynie kilkanaście spośród dostępnych na rynku rozwiązań. Jak zwykle przygotowaliśmy również sporo informacji z wielu krajowych i zagranicznych miejsc, gdzie produkuje się owoce jagodowe. Zapraszamy do lektury i przypominamy o odnowieniu prenumeraty na kolejny rok.

Nowy Jagodnik już dostępny
w naszym sklepie internetowym sklep.jagodnik.pl

Sprawdź

 

 


Temat numeru – Pakowanie

Linie do pakowania
Większość owoców jagodowych kierowanych do sprzedaży jako deserowe powinno się zbierać na plantacji od razu do opakowań docelowych. W takich pojemnikach należy je jak najszybciej przewieźć do pakowni i schłodzić. Dopiero wówczas powinna odbyć się ostatnia kontrola jakości oraz masy owoców, a także oznaczanie opakowań.

Sortowanie pod względem jakości

W gospodarstwach specjalizujących się w uprawie borówki posiadanie odpowiednio zorganizowanych i wyposażonych sortowni oraz pakowni staje się koniecznością. Umożliwia przygotowanie owoców do sprzedaży w takich warunkach i w taki sposób, jakie są wymagane przez odbiorców.

Truskawka

Tandem pokoleniowy

Nic tak nie ułatwia rozwoju gospodarstwa, jak zgoda i zrozumienie w rodzinie. Wspólna chęć realizacji ambitnych założeń, stawania się coraz lepszym motywuje do pracy każdego dnia. Tak właśnie jest w rodzinnym gospodarstwie państwa Maruszewskich, położonym w Baranowie koło Puław.

.

Uprawa w tunelach – od strony technicznej

Panel konferencyjny odbywający się w czasie wrześniowych warsztatów truskawkowych, które towarzyszyły projektowi „Truskawki w tunelach”, miał na celu przybliżenie uczestnikom zarówno działań prowadzonych w ramach tego projektu, jak i zagadnień związanych z uprawą truskawek pod wysokimi osłonami.

Praktyczne prezentacje (cz. I)

Finałowe spotkanie w ramach projektu „Truskawki w tunelach” składało się z trzech zasadniczych części – konferencji, wystawy firm zaangażowanych z projekt oraz wspólnego przejścia przez kwatery pokazowe. Właśnie tam można było zobaczyć, jak w praktyce sprawdzają się poszczególne rozwiązania.

.

Testowanie nowych odmian powtarzających owocowanie

Na rynku wciąż pojawiają się nowe odmiany truskawki, celem jest produkcja jeszcze lepszych owoców, twardszych i smaczniejszych. Postęp w hodowli następuje również w grupie odmian powtarzających owocowanie, których owoce można zbierać aż do jesieni. Tego typu odmiany wprowadza na rynek m.in. firma Vivai Mazzoni.

Polskie plantacje w ocenie

W pierwszych dniach września miałem okazję uczestniczyć z wyjeździe szkoleniowym niemieckich producentów owoców jagodowych. Wspólnie z nimi odwiedziłem kilka polskich gospodarstw, a także firmy, dla których ważnym działem w produkcji są rośliny jagodowe. Rozmowy w gospodarstwach pozwoliły na wyciągnięcie interesujących wniosków.

Produkcja sadzonek dopasowana do potrzeb rynku

W czasie lipcowej wizyty w firmie Poland Plants miałem okazję zapoznać się z prowadzoną tam produkcją sadzonek doniczkowanych typu plug plants oraz tray. Wizyta w tej firmie dała również możliwość zaznajomienia się z bieżącymi oczekiwaniami plantatorów oraz uzyskania informacji dotyczących oferowanych odmian truskawki.

Malina

Produkcja malin i jeżyn w tunelach

W ramach International Delphy Soft Fruit Event 2019, które odbyło się w Holandii w czerwcu, można było zobaczyć osiem gospodarstw szkółkarskich oraz tych produkujących owoce, m.in. maliny i jeżyny. Kilka informacji, głównie dotyczących organizacji produkcji w dwóch spośród nich, postanowiłem przekazać w poniższej relacji.

.

O malinach i porzeczkach po szwajcarsku

Historia sympozjów Rubus and Ribes zaczęła się w Anglii na początku lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia. Od tego czasu kolejne spotkania badaczy, doradców, ekspertów, hodowców malin, jeżyn i porzeczek odbywają się co 4 lata w różnych krajach. W 2019 r. XII Międzynarodowe Sympozjum Rubus and Ribes zorganizowano od 25 do 28 czerwca w Zurychu.

‘Delniwa’ w dolinie Wisły

Uprawa malin rozwija się w wielu rejonach kraju. Również na Mazowszu spotyka się nowe nasadzenia różnych odmian. Wielu plantatorów poszukuje nowych odmian dających owoce, które będą doceniane przez rynek – duże, o jasnej barwie i dobrze utrzymujące trwałość.

.

Malinowe wyzwania

Ostatnie pięć lat to duże zmiany w sektorze malinowym w Polsce. Zarówno zmiany rynkowe, jak i technologiczne. Zmiany w technologii uprawy wdrażaliśmy również w projekcie Malinowe Factory. Podstawowym celem projektu była jednak ocena kilkunastu odmian maliny w uprawie tunelowej w gruncie.

Borówka wysoka

Jakie są nasze plantacje borówki wysokiej? Kolejny rok badań

Czy dynamiczny rozwój uprawy borówki wysokiej w Polsce będzie trwał nadal, czy istotne zmiany na rynku światowym będą miały wpływ na sytuację plantatorów również i u nas? Dużo zależy od tego, w jakim kierunku będzie zmieniać się struktura produkcji borówek w naszym kraju.

 

Jakość owoców coraz ważniejsza

Dziś, nie mając odmian o twardych, soczystych i trwałych owocach, trudno znaleźć swoje miejsce i pozycję na rynkach zachodniej Europy – uważa Jerzy Wilczewski. Dlatego w ostatnich kilku latach wszelkie działania związane z zakładaniem plantacji oraz rozbudową infrastruktury produkcyjnej, ukierunkowane są w tym gospodarstwie na jakość owoców.

Szkółka borówki w słonecznej Afryce

Podczas naszej wizyty w Republice Południowej Afryki odwiedziliśmy między innymi jedną z większych na tym kontynencie szkółek, w której produkowane są sadzonki borówki na potrzeby tamtejszych plantatorów. Szkółka Eurafruit produkuje materiał dla plantatorów współpracujących z grupą BerryWorld South Africa, która zarazem odbiera od nich wyprodukowane owoce

Porzeczka

Ekologiczna czarna porzeczka i 15 t/ha – jak to możliwe?

Uprawy ekologiczne często kojarzą nam się z niższym plonowaniem oraz małym nakładem pracy. W praktyce wygląda to różnie, jednak wysokie plony wymagają sporo wiedzy i znacznego wkładu pracy. Tak jest w przypadku plantacji dr. Jana Golby, położonej w Woli Ostałęskiej w województwie podkarpackim.

Targi

Nawozy inspirowane naturą

Daniel Roullier pochodzi z francuskiej wsi i jako młody chłopak dużo przebywał w towarzystwie rolników. Widząc ich ciężką pracę i rozumiejąc ich potrzeby, w 1959 roku zaczął przetwarzać morskie skały wapienne i produkować z nich nawozy. Tak właśnie powstał pierwszy nawóz produkowany przez grupę Roullier w nadmorskiej miejscowości Saint-Malo, w Bretanii we Francji

Przydatne i innowacyjne rozwiązania sprzętowe

Tegoroczna edycja targów Macfrut, która śladem minionych lat odbyła się na wiosnę w Rimini we Włoszech, dała okazję zapoznania się z interesującymi rozwiązaniami sprzętowymi do pielęgnacji upraw i zbioru owoców. Zaprezentowano głównie maszyny włoskiej produkcji, choć można było znaleźć wystawców nawet z tak odległych krajów, jak USA.

Ekouprawy

Jakiej żywności poszukują konsumenci

Stosunkowo tania żywność masowa, oferowana głównie przez sklepy wielkopowierzchniowe, w ostatnich latach zdobywała systematycznie dominującą pozycję w sprzedaży. Być może jednak sytuacja ta zacznie powoli się zmieniać. Zdaniem wielu ekspertów zajmujących się rynkiem produktów spożywczych i łańcuchami dostaw, konsumenci w coraz większym stopniu poszukują żywności niskoprzetworzonej, często oferowanej bezpośrednio w gospodarstwach.

Inne gatunki

Gdzie szukać zbytu na jagodę kamczacką?

Międzynarodowa Konferencja Kamczacka, która odbyła się 7 listopada w Jachrance, była dobrą okazją do podsumowania dotychczasowych działań w zakresie uprawy i zbytu owoców jagody kamczackiej. Nadal kwestią do rozwiązania pozostaje sprzedaż tych jagód.

 

Perły kuchni polskiej

Gęsina na Marcina i święta

Tak przyrządzona gęsia pierś godna jest królewskiego stołu. Soczysta, krucha, pachnąca i smaczna. To danie doskonale współgra z owocami jagodowymi, które nadają mu pięknego wyglądu oraz wzbogacają go w cenne aromaty. Ta wspólna kompozycja ślicznie wygląda i doskonale smakuje.

 

Wolna strefa

Czy jeszcze mają szansę?

Nadchodzą bardzo duże zmiany i niezwykle poważnie należy traktować każdy ruch w produkcji owoców jagodowych kierowanych do przetwórstwa. Decyzje o zakładaniu czy też o dalszym prowadzeniu plantacji powinny być silnie powiązane z oceną własnego gospodarstwa, m.in. rodzaju posiadanych gleb, oraz przeanalizowaniem, jakie gatunki, a nawet dokładniej, jakie odmiany można na nim uprawiać.

Aktualności

Trochę inne opryskiwacze
Dwa nowe modele opryskiwaczy – jeden do prowadzonych w wąskich rzędach upraw krzewów jagodowych, np. maliny oraz borówki, oraz drugi, nowatorski, do ochrony plantacji truskawek – wprowadziła w tym roku na rynek firma ARGO, której właścicielem jest Paweł Kaliński.

 




ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj