Jagodnik 8/2017 już w sprzedaży




Wydaliśmy, tak jak w poprzednim roku, 8 numerów czasopisma, a ostatni tegoroczny egzemplarz, który Państwo właśnie czytacie, zamyka 840 stron jagodnikowych treści przekazanych przez nas Czytelnikom. Gdy popatrzyć na zmiany, jakie zachodzą obecnie w systemach uprawy, jest to ogromna porcja wiedzy, która – jeśli zostanie dobrze wykorzystana – może przynieść naprawdę wymierne korzyści. Aktualny numer jest do nabycia w naszym e-sklepie. Równocześnie przypominamy wszystkim o odnowieniu prenumeraty na 2018 rok. Zachęcamy przy tym do udziału w „Loterii dla prenumeratorów Jagodnika” oraz w akcji „Czas na kawę , czas na Jagodnik”.

TEMAT NUMERU – SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA

Prawo a sprzedaż żywności przez rolnika

Wzrastająca świadomość konsumentów oraz poszukiwanie żywności wysokiej jakości wygenerowały duże zmiany na rynku artykułów rolno-spożywczych. Na rynku tym pojawiają się małe, często rodzinne przedsiębiorstwa, które zaopatrują go w produkty wytworzone na podstawie tradycyjnych receptur, co wzmacnia ich pozycję.

Organizacja sprzedaży

Wyprodukowanie zdrowej żywności, spełniającej wysokie parametry jakościowe i w zgodzie z przepisami prawa to dopiero połowa sukcesu. Równie ważna, jak bezpieczny i smaczny produkt, jest jego efektywna sprzedaż. Warto zainteresować się rozwiązaniami wspierającymi dystrybucje żywności, prezentowanymi podczas rożnych wydarzeń w branży ogrodniczej.

Cyfrowa rewolucja zmienia nasze przyzwyczajenia

Wraz ze zmieniającym się stylem życia pojawiają się też nowe możliwości sprzedaży do tego właśnie dostosowane. Internetowe sklepy cały czas umacniają swoja pozycje na rynku, a osoby umiejętnie z nich korzystające mogą liczyć na coraz lepsze wyniki dotyczące sprzedaży wyprodukowanych w gospodarstwie owoców, warzyw czy tez przetworów z nich.

Dobre przykłady

W kraju przybywa gospodarstw zajmujących się sprzedażna bezpośrednia wytwarzanych przez siebie produktów na bazie owoców jagodowych. Można było to dostrzec podczas X Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food i VI Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO.

 

TRUSKAWKA

Światowy rynek truskawki i jego perspektywy

Jak wygląda globalna produkcja truskawki i, co może nawet ważniejsze, jakie stoją przed nią szanse i wyzwania. Były to tematy poruszane na III Międzynarodowym Kongresie Truskawkowym, który odbył się w dniach 6-8 września w Antwerpii (Belgia).

Odkażanie gleby – dwie metody

W coraz większej liczbie gospodarstw specjalizujących się w uprawie roślin jagodowych oraz w dużych gospodarstwach szkółkarskich, standardowym zabiegiem wykonywanym przed założeniem nowej kwatery jest odkażanie gleby. Jesień była dobrym okresem, aby zobaczyć jak w praktyce wyglądają takie zabiegi.

 

Powtarzające bez osłon – dają radę

Ireneusz Haryk z miejscowości Kraśnice w województwie wielkopolskim postawił na uprawę truskawek odmian powtarzających owocowanie w gruncie – jak się okazuje z dobrymi rezultatami. Mogłem się o tym przekonać odwiedzając zwycięzce konkursu „Zbierz plon nagród”, przeprowadzonego w tym sezonie przez firmę Osadkowski SA.

Strategia uprawy musi być opłacalna

Początkowo firma Limax, która ma siedzibę w miejscowości Żodyń koło Wolsztyna, zajmowała się jedynie produkcja truskawek w tunelach foliowych. Obecnie jest to jedna z większych jagodowych farm w Polsce, łączna powierzchnia upraw wynosi tam 50 ha, a połowa z nich prowadzona jest pod osłonami.

 

MALINA

Malinowe Factory po 3 latach

Tegoroczna edycja Malinowego Factory pozwoliła dokonać podsumowania 3-letniego projektu dotyczącego uprawy malin w tunelach. Finałowe spotkanie było okazją do zapoznania się z plonowaniem kilkunastu odmian malin w tunelach, a także z wieloma doświadczeniami związanymi z polową uprawa tego gatunku.

W różnych systemach

W ostatnich latach uprawa malin pod osłonami zyskuje na znaczeniu w całej Europie. Jak taka produkcja prowadzona jest w Niemczech, mogłem zobaczyć odwiedzając wiosną br. dwa tamtejsze gospodarstwa specjalizujące się w uprawie roślin jagodowych, w których maliny są gatunkiem uzupełniającym lub dominującym.

 

Delniwa’ – owocowanie w rożnych systemach uprawy

Od wiosny 2018 roku w ofercie wybranych krajowych szkółek znajdować się będzie pierwsza odmiana maliny powtarzającej owocowanie. W artykule przedstawiono opinie wybranych producentów testujących nową kreację oraz wyniki doświadczeń prowadzonych w różnych systemach uprawy.

BORÓWKA WYSOKA

Jaki był ten sezon dla producentów?

Większość zapytanych odpowiada, że był trudny, ale dobry. Choć plony na wielu plantacjach były niższe niż w poprzednich latach, mało sprzyjające były tez warunki do zbioru, to jednak na borówce w tym roku można było zarobić.

 

Borówki tylko na eksport

W dużych gospodarstwach, w których produkuje się owoce borówki, istotna jest nie tylko dbałość o stan roślin na plantacjach oraz uzyskiwanie jak najlepszych plonów, ale równie ważne jest spełnienie wymogów związanych z jakością owoców. O to wszystko zadbano w firmie Blue River.

Czy warto uprawiać późne odmiany?

W poszukiwaniu odpowiedzi na to pytanie, po raz kolejny odwiedziłem gospodarstwo rodziny Wilczewskich w Białousach. Borówki uprawia się tu na powierzchni ponad 440 ha, z czego ponad połowa to późne odmiany, których owoce zbierane są w sierpniu, wrześniu, a nawet październiku.

 

PORZECZKA

Nowe polskie odmiany

Uprawa towarowa porzeczki czarnej w Polsce ma długoletnią tradycje oraz duże osiągnięcia związane z wielkością produkcji tych owoców. Historycznie pierwsze plantacje wielohektarowe powstały na przełomie lat 70. i 80. ub. wieku. W tamtych czasach opracowano technologie sadzenia, uprawy, pielęgnacji krzewów, a także powstały pierwsze kombajny do zbioru owoców.

EKOUPRAWY

Ekologiczna uprawa truskawek – czy opłacalna?

Wydaje się, że o tym, czego potrzeba do opłacalnej uprawy truskawki, wiemy prawie wszystko. Jednak w każdym roku pojawiają się zagrożenia, które decydują o tym, czy działalność będzie dochodowa czy nie. Tak było w przypadku siły roboczej.

TYLKO U NAS

Promocja spożycia owoców i warzyw

Powszechnie wiadomo, że regularne spożywanie owoców i warzyw niesie wiele korzyści dla zdrowia. Dla branży ogrodniczej zwiększenie konsumpcji tych produktów to szansa na uzyskanie większych dochodów. O tym, jak promowane jest w rożnych państwach świata zdrowe odżywianie mówiono podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców.

INNE GATUNKI

II Konferencja Kamczacka – fotorelacja

Konferencja Kamczacka 2018 śmiało może być nazwana najważniejszym na świecie spotkaniem osób związanych z produkcją owoców jagody kamczackiej. W II edycji konferencji organizowanej przez jagodnik.pl wzięło udział przeszło 500 osób. Byli to głównie uczestnicy z Polski, ale ponad 60 osób przyjechało z zagranicy, w tym nawet z tak odległych krajów, jak Kanada i Chiny.

Testowe zbiory owoców jagody kamczackiej

Plantacje jagody kamczackiej zakładane są przede wszystkim z myślą o maszynowym zbiorze owoców. Optymalnym rozwiązaniem wydaje się zbiór za pomocą całorzędowych lub połówkowych kombajnów, używanych powszechnie do zbioru owoców porzeczek czy agrestu. W mijającym roku w Polsce odbyło się kilka takich wdrożeniowych zbiorów.

WOLNA STREFA

Truskawkowe El Dorado

Czytelnik, który dotarł do ostatniej strony „Jagodnika”, zastanawia się, co autor miał na myśli umieszczając tam taki właśnie tytuł. Refleksja zaiste będzie tym głębsza, jeśli pamiętamy miniony sezon truskawkowy. Plony w sezonie 2017 były dobre, mimo okresu chłodów i przymrozków od 16 kwietnia do 10 maja, które nawiedziły główne rejony produkcji, ale …







Poprzedni artykułTechnologie i innowacje: uprawa i przetwórstwo jagód już 14-15 grudnia we Lwowie
Następny artykułInnowacyjne nawozy do fertygacji