W trudnym i nietypowym roku wyraźniej widać, jak słusznym działaniem okazują się inwestycje w bardziej zaawansowane technologie uprawy. Spójrzmy choćby na wczesne truskawki. O ile wczesne odmiany „skorzystały” jeszcze z w miarę dobrej pogody, o tyle dalsza część sezonu związana była już z rozczarowaniem i raczej marnej jakości truskawkami przemysłowymi. W przypadku pozostałych upraw jagodowych sytuacja jest w zasadzie podobna. Ten sezon pokazuje też inną ważną zależność. Konsumenci i odbiorcy owoców są coraz bardziej wymagający, chcą jeść owoce, ale też oczekują jakości – powtarzalnej, stałej, niebudzącej rozczarowań. Tylko działania ukierunkowane na najwyższą jakość końcowego produktu pozwolą w przyszłości rozwijać gospodarstwa i skutecznie działać na rynku. Oby zatem udało się to osiągnąć wszystkim naszym Czytelnikom czasopisma „Jagodnik” – zapraszamy do lektury kolejnego numeru.
Truskawka
W mojej ocenie
Projekt „Truskawki w tunelach”, zainicjowany przez firmę Haygrove oraz portal jagodnik.pl, realizowany był w latach 2019 i 2020. W tym roku, z uwagi na zakaz organizowania konferencji i spotkań, nie mogliśmy bezpośrednio spotkać się z Państwem w wydaje się najciekawszym sezonie, w czasie którego można było obejrzeć ponad 20 odmian truskawki (większość to nowości) w pełni plonowania oraz ocenić termin dojrzewania ich owoców. Dużą część informacji związanych z projektem zamieściliśmy już na portalu jagodnik.pl, a szczegółowe analizy dotyczące plonowania będziemy publikować w kolejnych wydaniach „Jagodnika”. Teraz jednak o podsumowanie projektu poprosiłem Konrada Kozakiewicza.
Szkodliwość organizmów rodzaju Phytophthora
Phytophthora cactorum jest organizmem polifagicznym. Truskawkę poraża wyspecjalizowana rasa P. cactorum, która wywołuje zgniliznę korony truskawki oraz skórzastą zgniliznę owoców truskawki.
.
Truskawki w optymalnym klimacie
Coraz więcej gospodarstw w Polsce, wyspecjalizowanych w produkcji warzyw pod osłonami, zmienia profil produkcji na rośliny jagodowe. Często wybierane są truskawki, tak jak miało to miejsce w gospodarstwie Aldony i Jarosława Radolów położonym w miejscowości Godziątków koło Kalisza. Uprawiają oni truskawki w szklarniach, a od tego roku również w tunelach foliowych.
Pod osłonami – ochrona truskawek powtarzających owocowanie (cz. 1)
O powodzeniu uprawy pod różnego rodzaju osłonami i o zdrowotności roślin odmian truskawki powtarzających owocowanie decydują różne czynniki. Na to, czy ochrona będzie kosztowna i wymaga stosowania silnych środków chemicznych, czy też wystarczą preparaty biologiczne, składa się wiele czynników. Warto je poznać lub sobie o nich przypomnieć podczas trwającego obecnie sezonu zbiorów.
W trosce o dobre plony w kolejnym roku
Bieżący sezon wegetacyjny jest zupełnie inny niż poprzednie, gdyż począwszy od kwitnienia truskawek aż do zbioru owoców przez większość dni było chłodno, wietrznie i mokro. Nie powinno to jednak uśpić czujności producentów, gdyż latem – po zbiorze owoców, gdy tylko warunki termiczne poprawią się – konieczne będzie zwalczanie szkodliwej entomofauny.
Zmiany koncepcji produkcyjnych
Majowa wizyta w przedsiębiorstwie Agronom Berries Group, do którego należą firmy Agronom Plants oraz Agronom Berries, była doskonałą okazją do zapoznania się z trendami uprawowymi w tym jednym z największych polskich gospodarstw produkujących zarówno sadzonki, jak i owoce roślin jagodowych.
Malina
Cudze chwalicie…
Gospodarstwo prowadzone przez Mirosławę i Marka Figurów wraz z synem Piotrem, położone w Karmanowicach koło Puław, opisywałem już w „Jagodniku” 1/2020. Gdy odwiedziłem je ponownie w tym roku (18 maja), byłem pod wrażeniem zarówno poziomu, na jakim prowadzona jest uprawa malin, jak i ich plonu oczekiwanego w uprawach tunelowych.
Zabiegi wpływające na jakość
Jakość malin to wypadkowa cech jakości zewnętrznej oraz wewnętrznej. Okres kwitnienia oraz wzrostu i dojrzewania owoców jest czasem, kiedy wprowadzenie do technologii uprawy określonych zabiegów wpływa na podstawowe parametry jakościowe oraz plonowanie.
.
Kierunek – jakość i zrównoważona produkcja
Firma Daifressh to międzynarodowy operator obecny na jagodowym rynku od 25 lat. Posiada własne plantacje jagodowych w różnych krajach, a także współpracuje z wieloma producentami z całej Europy i ze świata. W tym roku rozpoczęła w naszym kraju duże inwestycje związane z własną produkcją jagodowych. Jakie są założenia i cele firmy oraz jakie planuje się dalsze działania w Polsce, zapytałem Krzysztofa Żabówkę, dyrektora zarządzającego firmy Daifressh Berry na Centralną Europę.
Borówka wysoka
Uprawa w pojemnikach – ważny temat Konferencji Borówkowej 2020
Podczas tegorocznej, VIII Międzynarodowej Konferencji Borówkowej gościliśmy jednego z najlepszych europejskich doradców związanego z uprawą borówki – Dennisa Wilsona z firmy Delphy z Wielkiej Brytanii. Podzielił się swoją wiedzą z zakresu uprawy borówek w pojemnikach, która staje się coraz bardziej popularna w wielu europejskich krajach.
In vitro w praktyce – nowoczesna metoda rozmnażania roślin (cz. I)
Poza względami technologicznymi i fitosanitarnymi, które początkowo były główną siłą napędową rozwoju kultur in vitro, największą rolę w tak dynamicznym ich rozwoju odegrały względy ekonomiczne. Dzięki kulturom in vitro rolnictwo, a szczególnie sadownictwo poczyniło ogromny postęp.
.
Borówkowe Factory – po posadzeniu roślin
Projekt ten jest nowym przedsięwzięciem realizowanym przez firmy jagodnik.pl oraz Horti Team. Celem Borówkowego Factory jest porównanie nie tylko różnych odmian borówki, ale też technologii związanych z uprawą tego gatunku. Na pierwszym etapie na plantacji wdrożeniowej w Karczmiskach posadzono 14 odmian borówki wysokiej. Wszystko po to, by móc wypracować jak najlepsze strategie uprawy tych krzewów, dostosowane do różnych warunków środowiskowych.
Kombajnowy zbiór – czy będzie konieczny?
Uczestnicy Międzynarodowej Konferencji Borówkowej w 2019 roku mogli się wiele dowiedzieć o możliwościach zbioru kombajnowego borówki, który to od wielu już lat prowadzony jest w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej. W Europie ten system jest jeszcze ciągle mało popularny. Zarówno zmiany rynkowe, jak również postęp w budowie i działaniu nowych modeli maszyn do zbioru borówki sugerują jednak, że też na starym kontynencie należy się spodziewać transformacji dotyczących pozyskiwania jagód borówki.
1 lipca w Warszawie
Plantatorzy współpracujący w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” zebrali się 1 lipca w wyjątkowym miejscu, w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie. Wzięli udział w konferencji prasowej współorganizowanej przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw z okazji święta owoców i rozpoczęcia sezonu zbiorów borówki.
Porzeczka
Porzeczkowa branża w Nowej Zelandii
Produkcja oraz eksport porzeczki czarnej i wytworzonych z niej produktów z Nowej Zelandii nie stanowią dużej konkurencji dla naszego kraju, warto jednak przedstawić podstawowe informacje i dane o tamtejszych uprawach.
.
.
Porzeczkowy zawrót głowy 2020
Podobnie jak w latach minionych, pomimo trudnej sytuacji spowodowanej pandemią koronawirusa, w 2020 roku odbyło się spotkanie w ramach projektu „Porzeczkowy zawrót głowy”. W tym sezonie zaszło jednak sporo zmian. Spotkanie odbyło się 3 lipca w gospodarstwie Tomasza Woźniaka w Jastkowie, a nie u dr. Piotra Baryły w Piotrowicach Wielkich. Obaj plantatorzy od lat ściśle ze sobą współpracują, więc wydarzenie zorganizowali wspólnie i byli jego współgospodarzami. Projekt ten funkcjonuje pod nazwą „Porzeczkowa demo farma”.
Ochrona
Zrównoważone metody zwalczania muszki plamoskrzydłej
Grupa naukowców pochodzących z USA prowadzi wspólnie badania nad biologią i zwyczajami muszki plamoskrzydłej. W ramach podsumowania dotychczasowych wyników działań, przeprowadzonych w programie SWD SCRI 5 listopada odbyło się webinarium. W jego trakcie specjaliści podzielili się swymi obserwacjami.
.
Tylko u nas
Preparaty humusowe – dlaczego i jakie?
Gdy zakładano w Polsce pierwsze sady i jagodniki, zagadnienia związane z żyznością gleby, jej zasobnością w materię organiczną czy kwestią tzw. zmęczenia nie były w ogóle zauważane. Na przestrzeni minionych dekad skala prowadzonej działalności sadowniczej gwałtownie wzrosła i obecnie są w Polsce regiony, w których prawidłowy płodozmian w zasadzie nie jest możliwy. Dodatkowo, zawartość materii organicznej w polskich glebach jest niewielka. W tych niekorzystnych warunkach we wzroście i plonowaniu roślinom może pomóc aplikacja preparatów zawierających kwasy humusowe
Technika
Plenerowe prezentacje maszyn
Ostatni akcent tegorocznej edycji Międzynarodowej Konferencji Borówkowej, podobnie jak w minionych latach, stanowiły prezentacje plenerowe. Tym razem odbyły się 6 marca w Dolecku koło Skierniewic, na plantacji borówek prowadzonej przez Mirosława Garlińskiego oraz Annę Kowalską. Poza pokazami cięcia krzewów, zademonstrowano także działanie kilku maszyn. Głównym partnerem plenerowych pokazów była marka Kubota.
Ciągniki w przedziale mocy 30-60 KM
Wykorzystywane w uprawie roślin jagodowych ciągniki w przedziale mocy od 30 do 60 KM mogą znacznie się różnić między sobą. W tym segmencie oferowane są m.in. małe maszyny, które potrafią zaskoczyć swoimi możliwościami w postaci zwrotności i stosunku mocy do gabarytów.
.
Perły kuchni polskiej
Kisiel z jagody kamczackiej
Domowy kisiel owocowy to smaczny, zdrowy, łatwy do przyrządzenia i szybki deser. Do jego przygotowanie potrzebne są owoce, woda, mąka ziemniaczana i, ewentualnie, słodki dodatek jak cukier, syrop czy miód. Kisiel podaje się rzadki lub gęsty. Na gorąco lub na zimno. Ze śmietaną, z orzechami, rodzynkami lub lodami. Dla dorosłych – z adwokatem, rumem, wódką, likierem czekoladowym. Wersji kisielu jest nieskończenie wiele.
Wolna strefa
Hela i Roman (cz. VI)