Jagodnik 5/2018 już w sprzedaży



Z całą pewnością możemy powiedzieć, że początek tegorocznego sezonu był gorący. W przenośni i rzeczywistości. Kwiecień został uznany rekordowym miesiącem pod względem średniej temperatury dobowej. Takie warunki pogodowe mocno przełożyły się na wzrost roślin. W marcu i kwietniu gorąco było także w zakresie zmian prawnych dotyczących nowej formy zatrudniania pracowników w rolnictwie, a mianowicie jako pomocników przy zbiorach. I właśnie temat organizacji pracy stał się tematem bieżącego numeru „Jagodnika”.

Temat numeru – Organizacja pracy

Zmiany w zatrudnianiu pracowników sezonowych

Długie miesiące uzgodnień w zakresie zmian przepisów dotyczących zatrudniania w Polsce cudzoziemców przy pracach sezonowych w rolnictwie znalazły ostatecznie swój finał. 1 stycznia 2018 roku weszły w życie istotne zmiany regulujące pracę sezonową cudzoziemców. Na co należy się więc przygotować przed tegorocznymi zbiorami?

Elektroniczna ewidencja pracy – czy to konieczne?

W produkcji ogrodniczej – obarczonej dużą sezonowością – największe zapotrzebowanie na pracowników występuje w pewnym określonym zakresie czasowym. Zazwyczaj związane jest ono ze zbiorem owoców, a ten z kolei rozliczany jest akordowo. Jak to ewidencjonować? Czy zeszyt i długopis wystarcza? I czy warto w ten sposób, gdy na rynku pojawiają się rozwiązania, które pozwalają znacznie uprościć proces ewidencji pracy, pracowników oraz zarządzanie zebranymi owocami.

O zatrudnianiu pracowników sezonowych

Tegoroczny zjazd członków Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej (SPBA), który odbywał się w dniach 23 i 24 marca w Sękocinie, zdominowany został przez temat zatrudniania pracowników. Ta kwestia wydaje się być kluczowa dla dalszego funkcjonowania borówkowego biznesu, gdyż jak wiadomo, bez pracowników niemożliwe będzie zebranie jagód, nawet jeśli będą one najlepszej jakości.

Truskawka

Zalecenia dotyczące ochrony

Tegoroczna edycja Akademii Uprawy truskawek poświęcona była m.in. zagadnieniom ochrony roślin. Efektywne zabezpieczenie plantacji przed szkodnikami i chorobami jest niezbędne, jeśli potencjał plonotwórczy uprawianych odmian ma zostać w pełni wykorzystany.

 

Podłoża i sadzonki w uprawie odmian powtarzających

Jest wiele przesłanek przemawiających za produkcja owoców jagodowych, w tym truskawek, pod osłonami. Przejście na taki system produkcji związane jest jednak z nakładami finansowymi. By zatem inwestycja w nowoczesny system uprawy przyniosła oczekiwane rezultaty finansowe, trzeba zadbać o wiele szczegółów, w tym m.in. o właściwy dobór podłoża i sadzonek do założenia plantacji w substracie.

Kwasy humusowe

Utrzymanie optymalnego poziomu próchnicy, który decyduje miedzy innymi o strukturze gleby, jej właściwościach, a także przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania systemu korzeniowego, jest szczególnie istotne. Substancja organiczna to podstawowy czynnik decydujący o żyzności gleby, jednak w uprawach trudno utrzymać jej wysoki poziom.

Trendy w nasadzeniach truskawek

Za polskimi plantatorami truskawek całkiem udany rok 2017. Dochodowy sezon zazwyczaj wzmaga entuzjazm związany z zakładaniem kolejnych nasadzeń. Czy tak właśnie stało się w tym roku? Wygląda na to, że ruch w tym kierunku jest spory, ale decyzje raczej przemyślane. O tym, jakie panują trendy w nasadzeniach truskawek, postanowiłem zapytać Jerzego Dominikowskiego z Gospodarstwa Sadowniczo-Szkółkarskiego Hortplant.

Wpływ temperatury oraz światła na produkcję w tunelach wysokich

Chcąc zoptymalizować warunki uprawy, a także przedłożyć sezon produkcji owoców oraz zdecydowanie zwiększyć plon z rośliny, od ponad 20 lat na świecie stosuje się rożne rodzaje osłon, dzięki którym możliwe jest stworzenie warunków odpowiednich do wzrostu i owocowania wielu roślin jagodowych.

Malina

Ściółkowanie plantacji – klucz do sukcesu uprawy

Rozwijająca się w ostatnich latach w Polsce produkcja malin niesie za sobą konieczność wdrożenia nowych technologii i metod uprawy. Należy do nich miedzy innymi zakładanie plantacji na wyściółkowanych zagonach. Plantatorzy mają do wyboru zarówno ściółki organiczne, jak i syntetyczne. Te ostatnie coraz częściej stosowane są w Polsce na nowo powstających plantacjach.

Kalifornijskie trendy

Podczas tegorocznej konferencji Amerykańskiego Stowarzyszenia Malinowo-Jeżynowego (The North American Raspberry & Blackberry Association), odbywającej się w dniach 21-24 lutego w Venturze (stan Kalifornia), poruszono wiele tematów w skazujących na dalsze możliwości rozwoju produkcji owoców jagodowych na świecie. Poniżej przedstawiamy niektóre z nich.

Zwalczanie patogenów glebowych

Patogeny glebowe, w tym gatunki rodzaju Phytophthora oraz Pythium ultimum, Verticillium dahliae, Fusarium oxysporum, F. solani i Rhizoctonia solani stanowią bardzo duże zagrożenie dla roślin. Przy dużym nasileniu ich występowania straty z powodu zamierania roślin mogą być znaczne, w skrajnych przypadkach wymagają nawet zlikwidowania uprawy.

Specjaliści od roślin ozdobnych rozpoczynają produkcję jagodowych

Firma Vitroflora to jeden z największych w Polsce producentów sadzonek i rozsad roślin = ozdobnych, który wraz ze wzrostem zapotrzebowania oraz z nowymi standardami dotyczącymi sadzonek roślin jagodowych włączył taki materiał do swojej produkcji.

 

Schemat ochrony maliny przed chorobami grzybowymi

Kontrolowanie chorób grzybowych malin stanowi coraz większe wyzwanie dla plantatorów. Wyniki ochrony zależą nie tylko od warunków pogodowych panujących w danym sezonie wegetacyjnym, ale również od systematycznej lustracji pozwalającej ocenić presję ze strony agrofagów, a także od skuteczności wykonywanych zabiegów.

Borówka wysoka

Światowa produkcja borówki

Ubiegłoroczna konferencja Międzynarodowej Organizacji Borówkowej pierwszy raz odbywała się w Chinach. Podczas tej konferencji Cort Brazelton z firmy Fall Creek Farm & Nursery z USA przedstawił dane dotyczące branży borówkowej w skali globalnej, podkreślając główne zmiany w powierzchni upraw i produkcji tych owoców oraz informując o trendach i prognozach na przyszłość.

Na otwarcie sezonu 2018

Odliczamy wspólnie do 1 LIPCA – Dnia Polskiej Borówki. Przed nami czerwiec, znakomity czas, kiedy możecie pokazać swoje plantacje. Całoroczną pracę i przygotowania do rozpoczęcia sezonu. Te prezentacje są nam jako branży bardzo potrzebne. Każdy, kto zrobi zdjęcie lub film może liczyć na jego promocje na fanpage’u 1LIPCA i na stronie kampanii Lato z borówkami (www.latozborowkami.pl).

Kontrolowane żywienie borówki

Kolejne moje spotkanie z prof. dr. hab. Andrzejem Komosą zakończyło się bardzo ciekawą lekcją, której tematem było nawożenie borówki. Podczas naszej rozmowy dyskutowaliśmy o tym, jak utrzymać odpowiednie dla roślin borówki pH gleby czy podłoża, jednocześnie dbając o komfortowe odżywienie roślin.

Borówkowe wyzwania (cz. II)

VI Międzynarodowa Konferencja Borówkowa była doskonała okazja do zgłębienia wiedzy o uprawie borówki (czyt. tez „Jagodnik” 4/2018). W tym roku w części wykładowej omawiano wyzwania, jakie przed plantatorami stawia produkcja borówki wysokiej. Jak się okazuje, jest ich niemało – od zagrożeń pogodowych, po rynkowe, których ilość ciągle rośnie.

Nowe patogeny borówki wysokiej w Polsce

Produkcja borówki wysokiej już od kilkunastu lat cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Intensywny obrót materiałem szkółkarskim oraz okres aklimatyzacji roślin w danych warunkach mogą przyczynić się do wzrostu ryzyka pojawiania się agrofagów, które dotychczas nie stanowiły większego zagrożenia lub nie były w ogóle notowane.

Borówka w tunelach, jagoda kamczacka i… pieczarki

Ich domena są pieczarki, ale od kilku lat zajmują się dość intensywnie także produkcją owoców jagodowych. W gospodarstwie, które Halina i Krzysztof Komarowie prowadza razem z dziećmi w miejscowości Kownaciska w powiecie siedleckim, od dobrych kilku lat uprawia się borówki, a w ostatnich latach przybywa też nasadzeń jagody kamczackiej.

Porzeczka

Zagrożenia w produkcji porzeczek i agrestu

W ostatnich dwóch dekadach produkcja owoców jagodowych w Polsce zaczęła się dynamicznie rozwijać. Niestety, w przypadku owoców jagodowych rożnych gatunków – szczególnie kierowanych do przetwórstwa – doprowadziło to do spadku lub braku opłacalności prowadzenia wielu tych upraw.

Efektywna ochrona porzeczki czarnej

W Pamiętnej pod Skierniewicami 17 marca Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek, we współpracy z firmami Bayer i Timac Agro, a także Agrii i Agro-Sorb, zorganizowało szkolenie dla producentów. Sporo uwagi poświecono m.in. zagadnieniu ochrony krzewów oraz opłacalności produkcji porzeczek.

 

Eko uprawy

Wymagania i zmiany w ekologicznej produkcji owoców

Pod takim tytułem odbyła się 24 lutego VII Konferencja Ekologiczna w Różańcu, zorganizowana przez firmy BioConcept-Gardenia oraz Bio-Food Roztocze. Piotr Puchalski, prezes spółki Bio-Food Roztocze, pełniący równocześnie funkcje członka Rady Rolnictwa Ekologicznego przy ministrze rolnictwa i rozwoju wsi, zdał relacje z rocznej realizacji zadań tej Rady.

Technika

Formowanie zagonów

Truskawki bez chwastów? W uprawie polowej bez ściółkowanych zagonów bardzo trudno to uzyskać. Jednak dobrze uformowane zagony, należycie wyścielone nie tylko znacznie ograniczają zachwaszczenie, ale także wpływają pozytywnie na jakość pozyskiwanych owoców.

Tylko u nas

Przyszłość jagodowych w obliczu rynkowych zmian

W Rotterdamie 21 marca odbył się kolejny Global Berry Congress – konferencja, która co roku gromadzi liderów światowego rynku owoców jagodowych. Wykłady odbywały się jednocześnie na kilku scenach, dzięki czemu zakres tematyczny prezentacji był znacznie szerszy niż w latach poprzednich.

 

Wolna strefa

Przełomowy typ umowy

De facto jest to jedyna umowa w polskim porządku prawnym, której nie dotyczą uregulowania o płacy minimalnej. Jest tania w zakresie opodatkowania pracy cudzoziemców – rolnik zatrudniający pomocnika np. z Ukrainy nie zapłaci podatku dochodowego aż do 183 dni jego pracy w Polsce (odprowadza go sam Ukrainiec, o ile uzna za stosowne poinformować o tym własny US). Jest tania w zakresie ubruttowienia – rolnik zapłaci tylko 2 składki: zdrowotną i wypadkową, zamiast 7 składek jak w przypadku stosunku pracy.







Poprzedni artykułMaksymalne owocowanie, lepsza jakość owoców!
Następny artykułHigiena zbiorów i bezpieczeństwo żywności

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj