Podczas International Delphy Soft Fruit Event 2019 uczestnicy wydarzenia mogli zapoznać się nie tylko z gospodarstwami szkółkarskimi, które zaprezentowane zostały w pierwszej części relacji, ale także podmiotami produkującymi duże ilości owoców deserowych na lokalny rynek holenderski oraz na eksport. Produkcja ta odbywa się wyłącznie pod osłonami. Krzewy rosną pod daszkami lub mini-tunelami. Holendrzy wykorzystują powszechnie także szklarnie lecz w czerwcu obiekty te stały już puste, zaś zbiory prowadzono w innych kwaterach.
Produkcja owoców
Nie ulega wątpliwości, że produkcja owoców jagodowych w Holandii znacznie wyprzedza zaawansowaniem technologicznym i organizacyjnym tę znaną z polskich gospodarstw. Z jednej strony dystans ten wydaje się trudny do nadgonienia w relatywnie krótkim czasie. Z drugiej jednak strony ten kontrast stanowi pewnego rodzaju szansę. Można podglądać gotowe rozwiązania i zaadoptować je do własnego gospodarstwa bez popełniania błędów na drodze do ich wypracowywania, które wpisane są w los pionierów. Polacy mogą skorzystać z finalnego ich kształtu w pełni znając związane z tym zalety i wady. Gospodarstwa, które odwiedziłem na początku trzeciej dekady czerwca specjalizują się w produkcji truskawek, malin, jeżyn i borówek. To owoce dobrze znane i lubiane w Polsce. Więcej na ten temat będzie można przeczytać w najbliższych wydaniach czasopisma „Jagodnik”.