Integrowana Produkcja Roślin w 2015 roku

Integrowana Produkcja, IP




Zamiar stosowania integrowanej produkcji roślin zainteresowany producent roślin zgłasza corocznie podmiotowi certyfikującemu, nie później niż 30 dni przed siewem albo sadzeniem roślin, albo w przypadku roślin wieloletnich, przed rozpoczęciem okresu ich wegetacji.

 Podmiot certyfikujący prowadzi kontrolę producentów roślin stosujących integrowaną produkcję roślin. Czynności kontrolne obejmują w szczególności: 
– ukończenia szkolenia z zakresu IP; 
– prowadzenie produkcji zgodnie z metodykami zatwierdzonymi przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa; 
– nawożenia;
– dokumentowania; 
– przestrzegania zasad higieniczno-sanitarnych;
– pobieranie próbek i kontrolę najwyższych dopuszczalnych pozostałości środków ochrony roślin oraz poziomów azotanów, azotynów i metali ciężkich w roślinach i produktach roślinnych.

Warto również wiedzieć, że PIORiN odchodzi od bezpośredniego prowadzenia certyfikacji oraz wydawania certyfikatów Integrowanej Produkcji roślin dla producentów rolnych. Nadzór nad systemem Integrowanej Produkcji roślin i kontrolę podmiotów prowadzących działalność w zakresie certyfikacji IP będą prowadzić upoważnione do tego celu jednostki (zobacz wykaz upoważnionych podmiotów do wykonywania działalności w zakresie certyfikacji integrowanej produkcji roślin). Producenci rolni, którzy w roku 2015 będą ubiegać się o certyfikat Integrowanej Produkcji roślin powinni zamiar stosowania IP zgłosić podmiotowi certyfikującemu upoważnionemu w drodze decyzji przez Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa. 

Należy również wiedzieć, że jednym z podstawowych obowiązków producenta, który ubiega się o certyfikat Integrowanej Produkcji Roślin jest prowadzenie produkcji zgodnie z metodykami zatwierdzonymi przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Metodyki Integrowanej produkcji zawierają m.in. takie elementy jak:
– planowanie i zakładanie uprawy z uwzględnieniem doboru odmian;
– nawożenie z uwzględnieniem analiz gleby;
– stosowanie racjonalnych sposobów regulowania zachwaszczenia;
– pielęgnacja upraw;
– ochrona przed chorobami i szkodnikami z uwzględnieniem metod niechemicznych; 
– zasad higieniczno-sanitarne;
– ogólne zasady wydawania certyfikatów IP.
Metodyki integrowanej produkcji opublikowane są na stronie PIORIN 
Źródło: przygotowana na podstawie mat. PIORiN







Poprzedni artykułNowe kompleksowe spojrzenie na odżywianie porzeczki czarnej
Następny artykułCięcie krzewów borówki w trzech odsłonach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj