Innowacje w uprawie owoców na Macfrut 2025





Przed nami 42. edycja międzynarodowych targów Macfrut, które odbędą się w dniach 6-8 maja w Rimini we Włoszech. Duży nacisk organizatorzy położą na innowacje w obszarze uprawy owoców i warzyw. Na odwiedzających czeka m.in. specjalna Plant Nursery Area poświęcona innowacjom z sektora produkcji szkółkarskiej.

Interesująco zapowiada się Varieties International Project (VIP) poświęcony udoskonalaniu genetycznemu i nowym odmianom w nowoczesnej produkcji sadowniczej. W ramach tego projektu zaplanowano cztery warsztaty z udziałem czołowych ekspertów w dziedzinie hodowli oraz przedstawicieli wiodących firm hodowlanych.

Odmiany jabłoni i grusz zostaną omówione we wtorek, 6 maja. Tego samego dnia po południu odbędzie się warsztat dotyczący mini kiwi. W środę, 7 maja odbędą się warsztaty dedykowane nowym odmianom gatunków drzew pestkowych i cytrusów.

To wyjątkowa okazja, aby zapoznać się z wynikami najważniejszych na świecie projektów poświęconych hodowli nowych odmian i wspaniała okazja, aby porozmawiać bezpośrednio z osobami tworzącymi i rozwijającymi te innowacje – poinformował Stefano Lugli, koordynator obszaru szkółek roślinnych na targach Macfrut 2025.

W jego ocenie w dzisiejszej hodowli najważniejsze są zaangażowanie, kreatywność, planowanie strategiczne oraz wymiana wiedzy specjalistycznej pomiędzy sektorami. Pozwala to na osiągnięcie wspólnego celu, jakim jest stworzenie innowacyjnych i wartościowych odmian, których owoce mogą sprostać potrzebom i wymaganiom branży, rynków i konsumentów.

Tworzenie nowych odmian i przekształcanie ich w dochodowy biznes wymaga połączenia naukowej wiedzy z zakresu genetyki z umiejętnościami biznesowymi i znajomością rynku, strategicznymi partnerstwami międzybranżowymi oraz opracowaniem skutecznych strategii budowania marki i marketingu. Tylko dzięki takiemu podejściu, a także inwestowaniu w innowacyjne programy hodowlane, przeprowadzaniu dogłębnych badań rynku, zabezpieczaniu praw własności intelektualnej i opracowywaniu skutecznej polityki budowania marki, nawiązywaniu silnych partnerstw i dążeniu do ciągłej innowacji, możemy opracować autentyczne nowe odmiany owoców, które spełnią potrzeby konsumentów i wyróżnią się na rynku – powiedział Stefano Lugli.

Stefano Lugli, zwrócił również uwagę na fakt, że w ostatnich latach hodowla nowych odmian zaczęła skupiać się na nowych celach, takich jak zrównoważony rozwój, adaptacja do zmian klimatycznych oraz odporność na szkodniki i patogeny. Ostatnie osiągnięcia w dziedzinie biotechnologii pozwalają na osiąganie takich priorytetów szybciej i przy niższych kosztach niż było to możliwe do niedawna.

Projekt VIP – Varieties International Project jest organizowany przez Macfrut i sponsorowany przez SOI (Włoskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych), CIVI Italia (Międzybranżowe Centrum Działalności Szkółkarskiej) i EUFRIN (Europejska Sieć Instytutów Badawczych Owoców).

Źródło: Macfrut






Poprzedni artykułZabezpieczenie malin przed mrozem w tunelach 
Następny artykułProdukcja borówek w Polsce na poziomie 100 000 ton!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj