Odbywająca się w Polsce I Konferencja Kamczacka, poświęcona uprawie jagody kamczackiej (Haskap), przeszła nasze oczekiwania. Wzięło w niej udział ponad 500 osób, przybyłych na to spotkanie z 10 krajów świata. Zagranicznych nazwisk nie zabrakło wśród prelegentów. Odbywająca się w Mszczonowie Konferencja o uprawie jagody kamczackiej być może będzie początkiem rozwoju uprawy tego gatunku w Polsce.
Konferencja zorganizowana przez firmę Hortus Media wydawcę portalu jagodnik.pl i warzywapolowe.pl oraz współwydawcę czasopisma Jagodnik, przyciągnęła szerokie grono osób zainteresowanych uprawą jagody kamczackiej z całego świata. Wsparcie w organizacje Konferencji wnieśli sponsorzy główni czyli firma Yara Poland, HASKAP – Tomasz Michalski i gospodarstwa szkółkarskie Tadeusza Kusibaba, Aleksandry Kusibab-Wyka i Marcina Wyki, oraz gospodarstwo Waganowice Paulina Kusibab-Popowicz i Mirosława Popowicz. Sponsorami zwyczajnymi były firmy Desio, która jest producentom Huwa Sanu oraz firmie Budmech. Ponadto w Konferencji wzięło dział 21 firm oferujących środki do produkcji, materiał szkółkarski, systemy nawadniania, nawozy, biostymulatory i wiele innych rozwiązań niezbędnych przy uprawie tego gatunku.
Uczestnicy Konferencji mogli wysłuchać w sumie 12 wykładów. Wśród nich były wystąpienia gości zagranicznych w tym znakomitego hodowcy jagody kamczackiej dr Boba Borsa z Kanady, jego małżonki Loretty Bors, która opowiedziała o książce kulinarnej poświęconej jagodzie kamczackiej. Z kolei przedstawicielka Rosyjskiej Akademii Nauk
Rolniczych FGUP Bakcharskoe – Nadieżda Sawinkowa- przekazał informacje o wieloletniej już hodowli odmian jagody kamczackiej w Rosji. Była mowa o nawożeniu jagody kamczackiej (dr Andrzej Grenda), zakładaniu plantacji (Mariusz Podymniak), czynnikach wpływających na dobre zapylenie kwiatów (dr Monika Bieniasz) i chorobach, które mogą zagrażać temu nowemu gatunkowi (prof. Dr hab. Leszek Orlikowski). Tadeusz Kusibab mówił z kolei o tym jak powstają rośliny w warunkach in vitro i jaki materiał uzyskuje się poprzez tą technikę rozmnażania roślin. Nie zabrakło również doniesień o możliwości przetwarzania owoców jagody kamczackiej ich właściwościach prozdrowotnych (dr hab. Alicja Kucharska), jak również bardzo szerokich możliwościach wykorzystania w farmacji, przemyśle przetwórczym, weterynarii itd. (dr hab. Mariusz Korczyński).
Jak wynika z opinii uczestników spotkania, tegoroczna pierwsza Konferencja Kamczacka dała podwaliny pod dalszy rozwój uprawy jagody kamczackiej w Polsce, i być może sprawi że gatunek ten stanie się kolejnym naszym produktem narodowym, tak jak inne gatunki owoców jagodowych.
Więcej informacji już wkrótce na portalu jagodnik.pl i w czasopiśmie „Jagodnik”. Zachęcamy do prenumeraty.
Osoby zainteresowane uprawą jagody kamczackiej zachęcamy do zakupu ksiażki wydanej na I Konferencję Kamczacką, która jest do zakupu w e-sklepie – kliknij i zamów. |