Haronia – czerwona porzeczka z Niemiec

haronia

’Haronia’ to deserowa odmiana czerwonej porzeczki promowana przez firmę Artevos z Niemiec. Jest siewką znalezioną w Oberkirch/Tiergarten w południowej Badenii w Niemczech. Odmiana ta wyróżnia się bardzo smacznymi, aromatycznymi owocami, które zebrane są na długich gronach.

Duże owoce odmiany 'Haronia’ są odporne na uszkodzenia, nadają się zatem do transportu jak i do przechowywania. Odmiana ta regularnie plonuje, owoce wcześnie dojrzewają i mają długi okres zbioru.
’Haronia’ rośnie podobnie silnie jak 'Red Lake’, ma jednak od niej więcej liści, dzięki czemu owoce są mniej narażone na poparzenia słoneczne. Owoce odmiany 'Haronia’ dojrzewają przed 'Red Lake’ i mają długi okres zbioru. Poszczególne jagody są duże, mają jasnoczerwony kolor, który utrzymuje się nawet po osiągnięciu przez nie pełnej dojrzałości. Owoce są aromatyczne i smaczne, choć czasami uważane są za lekko kwaśne.

Sabine Fey z Artevos

Jest to odmiana której owoce bardzo dobrze zachowują się w transporcie, znacznie lepiej niż owoce odmiany 'Red Lake’, dojrzewa przed tą odmianą 2-3 dni wcześniej, są także większe i zebrane są na dłuższych gronach niż owoce u znanej już na rynku odmiany 'Red Lake’, są także od nich smaczniejsze. Na szczególną uwagę zasługuje wczesny termin dojrzewania owoców, co w Niemczech przekłada się automatycznie na możliwość uzyskiwania zadowalających cen za owoce. Oczywiście jest to nowa odmian, która jest jeszcze oceniania w licznych doświadczeniach, ale pierwsze obserwacje pozwalają sądzić, że będzie to bardzo wartościowa kreacja do uprawy owoców z przeznaczeniem do sprzedaży bezpośredniej – informuje Sabine Fey z firmy Artevos.

Haronia, czerwona porzeczka
Odmiana ta ma podobny potencjał plonotwórczy do odmiany 'Red Lake’. Nadaje się do produkcji owoców deserowych na plantacjach towarowych. Rekomendowana jest również do upraw amatorskich, tutaj należy jednak uważać, na konieczność jej ochrony chemicznej przeciwko chorobom, gdyż odmiana ta nie wykazuje specjalnej odporności na choroby czerwonej porzeczki.
Źródło: Artevos






Poprzedni artykułO jagodowych w międzynarodowym gronie
Następny artykułISFC 2015 w Hertegenbosch

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj