Globalny rynek truskawki: popyt przewyższa podaż

Nie tylko coraz ładniejsze, ale również coraz smaczniejsze są truskawki oferowane przed hiszpańskich producentów




Pierwsza dekada kwietnia jest ciepła i słoneczna. To miła odmiana po mroźnym marcu. Okazuje się jednak, że w wielu innych częściach świata warunki uprawy także nie sprzyjały osiąganiu wysokich plonów. Rezultatem są wysokie ceny za owoce. Rynek truskawki wydaje się nie zaspokajać potrzeb konsumentów owoców.

Globalny rynek truskawki – ogólna sytuacja

Deszcz i chłodna pogoda ograniczają dostępność truskawek w wielu częściach południowej Europy i w Stanach Zjednoczonych. To, w połączeniu z rosnącym popytem, ​​powoduje niedobory na rynku i rosnące ceny. W Kalifornii na zbiory utrudnia deszcz. Okresowo muszą one być przerywane, więc nie ma stabilnych dostaw. Biorąc pod uwagę, że sezon kończy się na Florydzie i w Meksyku, rezultatem jest niedobór. We Włoszech chłodna pogoda powoduje ograniczenie wolumenu dostarczanych owoców, a ceny sięgają nawet 10 euro za kilogram. Hiszpański sezon upływa pod znakiem opadów, zachmurzenia i niskich temperatur Te zjawiska pogodowe ograniczają zbiory i podnoszą ceny. Rynek truskawek w Niemczech także oferował dostawcom wyższe niż w poprzednich latach stawki. Było to widoczne zwłaszcza przed Wielkanocą. Sezon izraelski zbliża się ku końcowi, ale akurat z tego kraju wciąż spodziewany jest duży wolumen.

Hiszpańscy plantatorzy zmagają się z pogodą

Po kilku sezonach z rzędu, w których areał uprawy truskawki był zmniejszany, tym razem powierzchnia uprawowa powiększyła się o 9 do 10%. Obecny sezon cechuje się obfitymi opadami deszczu, pochmurnymi dniami i niskimi temperaturami. Ze względu na te warunki pogodowe, zbiory są jednak znacznie niższe, średnio o 20% w porównaniu do poprzedniego roku. Wielu plantatorów musiało nawet zniszczyć część produkcji z powodu problemów z szarą pleśnią spowodowanych wysoką wilgotnością w szklarniach. Nic więc dziwnego, że ceny są wyższe niż przed rokiem. Plantatorzy  zwracają uwagę, że zaletą obecnej sytuacji jest mniejsza konkurencja z powodu złej pogody w całej południowej Europie, zwłaszcza we Włoszech i we Francji. Oczekuje się, że sezon w krajach północnoeuropejskich rozpocznie się później niż zwykle w tym roku. Dzięki temu hiszpańscy plantatorzy będą mogli przedłużyć sezon eksportowy, wysyłając produkty na te właśnie rynki, zanim przejdą one na własne produkty. Pogoda w prowincji Huelva uległa poprawie, ale prognozy długoterminowe przewidują więcej deszczu w nadchodzących tygodniach.

Włoski rynek truskawki: niska podaż winduje ceny

Powierzchnia uprawy truskawek we Włoszech utrzymuje się na stałym poziomie ok. 3600 hektarów. Basilicata i Kampania to największe obszary produkcyjne w Italii. W Kampanii plantatorzy ochraniali rośliny przed mrozem w lutym, ale w efekcie przebiegu pogody szacuje się,  że około 30% produkcji zostało stracone. Zbiór wczesnych truskawek rozpoczął się pod koniec marca. Plantatorów na Sardynii cieszy rozwój wypadków, zwłaszcza że zmniejszyła się podaż truskawek z Hiszpanii. Sezon na wyspie rozpoczął się w grudniu i potrwa do czerwca. Zbiór truskawek z pola otwartego rozpoczyna się tam na początku kwietnia. Pomimo chłodnej pogody popyt jest wysoki, co skutkuje wyższą ceną. W pierwszym tygodniu kwietnia rynek truskawki oferował hurtową stawkę na poziomie 10 euro za kilogram. A przecież na początku sezonu, w lutym, cena wyniosła 2,50 euro za kilogram. Jeśli produkcja wzrośnie z powodu cieplejszej pogody, ceny z pewnością spadną ponownie.

Źródło: freshplaza.com







Poprzedni artykułTerapia antystresowa krzemem
Następny artykułJagodowe dla przemysłu