Czarna malin zdobywa nagrody, czyli ile można wycisnąć


Owoce czarnej maliny znajdują się na samym szczycie superfoods. Dzięki dużej zawartości polifenoli mają bardzo duże właściwości antyoksydacyjne. Oczywiście inne owoce jagodowe, takie jak aronia, jeżyna, jagoda leśna, jagoda kamczacka czy malina czerwona, również wykazują właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, a także sprawdzają się w profilaktyce chorób krążenia, a nawet opóźniają procesy starzenia.

Na skali, znanej jako ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), pokazującej moc antyoksydacyjną badanej żywności pochodzenia roślinnego, czarna malina znalazła się na pierwszym miejscu ze swoimi 19220 mikromolami ekwiwalentu troloksu w 100 g owocu. Dla porównania – aronia ma 16062 jednostek TE/100g.

Swoje uznanie dla owoców czarnej maliny przedstawili naukowcy, m.in. w budzącym nadzieje komunikacie zespołu kierowanego przez prof. dr hab. n. farm. Mirosławę Krauze-Baranowską z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego: „Wyniki badań klinicznych wskazują, że owoce maliny czarnej mogą być skutecznym narzędziem w profilaktyce i fitoterapii wspomagającej leczenie chorób nowotworowych, szczególnie w obrębie przewodu pokarmowego, w tym nowotworu jelita grubego”.(Postępy Fitoterapii 4/2018)

Deszcz nagród

Przetwory z czarnej maliny i wyjątkowe zalety wymiatacza wolnych rodników zyskują uznanie wielu kapituł konkursowych i uczestników plebiscytów. Przykładem są Targi Natura Food w Łodzi, w trkacie których w ekologicznym plebiscycie Organic Life Top 50 medal otrzymała firma „Czarna Malina” z Nałęczowa  prowadzona przez Barbarę Rusiecką-Górniak. Ten swojego rodzaju jednoosobowy „kombinat” plantatorsko-farmaceutyczny należy do Stowarzyszenia „Polska Ekologia” i jego członkowie w Łodzi zdobyli w sumie 3 medale, każdy w swojej branży. Zajęli miejsce na liście najbardziej inspirujących bohaterów ekologii i etyki w Polsce w 2022! – jak głosi hasło tego konkursu.

Trzeba wyjaśnić, że konkurs Organic Life Top 50, to plebiscyt ekologiczny organizowany przez redakcję „Hipoalergiczni” we współpracy ze stowarzyszeniami: Happy Evolution Global Association, Forum Rolnictwa Ekologicznego im. Mieczysława Górnego, Stowarzyszeniem Pomocy Chorym na Astmę i Choroby Alergiczne.

Pani Barbara Rusiecka-Górniak dołożyła wszelkich starań, żeby przez cały rok dostępne były suplementy diety, a raczej łączące w sobie wartości żywieniowe i farmaceutyczne nutraceutyki – eliksir i maliny suszone oraz ekstrakt z pestek.  Założyła firmę „Czarna Malina”, uruchomiłasprzedaż internetową, przystąpiła do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, wszak ekologiczność cechuje działania całej firmy.

Czarna malina – simple delicious – po prostu pyszne

W pokoju biurowym dyplomów i statuetek wciąż przybywa. Całkiem niedawno na międzynarodowym konkursie gastronomicznym Great Taste Awards 2022 produkty firmy „Czarna Malina” zostały wyróżnione 1 gwiazdką (co organizatorzy określają następująco – „1 star: simple delicious” (po prostu pyszne). W roku 2020 złoty medal dołożyły Targi Polagra.

Z poprzednich Targów Natura Food Pani Barbara Rusiecka-Górniak przywiozła w roku 2019 złoty medal za eliksir 100 procentowy. Jego walory doceniło również w 2021 roku konkursowe jury przyznając Ekokryształ w kategorii produktów pro zdrowotnych na Międzynarodowych Targach Zdrowej Żywności i Zdrowego Stylu Życia „Ekostyl” w Bielsku-Białej,

W roku 2020 złotym medalem na Targach Natura Food został nagrodzony ekstrakt z pestek czarnej maliny. To jest niezwykły preparat, którym zainteresowały się dwa ośrodki naukowe. Olej tłoczony na zimno z ekologicznych pestek został przebadany przez prof. dra hab. inż. Antoniego Szumnego z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wyniki  pokrywają się z badaniami ekstraktu, które z kolei były prowadzone w Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu. Firma nieustannie bada swoje produkty w uznanych placówkach naukowych, co pozwala potwierdzić wyjątkowość owocu.

Na podkreślenie zasługuje zawartość składników tej królowej polskich superfoods. Laboratoryjne badania wykazały bogactwo mikroelementów – potas (K) – 177-145 mg/100 g świeżej masy, wapń (Ca) – 25-35 mg/100 g, magnez (Mg) – 10-22 mg/100 g, cynk (Zn) – 0,13-0,14 mg/100 g, miedź (Cu) – 0,022 mg/100 g i żelazo (Fe) – 0,19 mg/100 g świeżej masy.

I na koniec przypomnijmy jakie składniki dają moc wymiataczowi wolnych rodników – antocyjany w dużym stężeniu, czyli najsilniejsze przeciwutleniacze oraz inne związki bioaktywne. Zawartość antocyjanów w malinie czarnej jest 5 razy wyższa, niż w czerwonej. Następnie polifenole i antyoksydanty (przeciwutleniacze). I kwas elagowy oraz flawonoidy.

Kariera czarnej maliny

W europejskiej branży jagodowej pojawiło się pytanie – czy czarna malina zastąpi czerwoną? Nie zanosi się na taki obrót sprawy. W komunikacie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw agencja badawcza Kantar Public pokazała w szczycie tegorocznego sezonu wzrost liczby konsumentów tej czerwonej jagody na przestrzeni roku – 1,9 mln nowych konsumentów. W lipcu padł historyczny rekord – spożycie czerwonej maliny deklarowało aż 53% populacji, tj. 17,2 mln dorosłych Polaków (więcej informacji znajdziecie na stronie „Czas na superowoce!”).

Czarna malina dopiero powoli zdobywa sobie miejsce na rynku superowoców i pani Barbara Rusiecka-Górniak swoimi staraniami zwiększa zainteresowanie tym owocem i produkowanymi z niego przetworami. Czarna malina w zeszłym wieku zaczynała od funkcji czernidła w tuszu do stemplowania mięsa, a teraz jej przetwory otrzymują złote medale. Firma nieustannie bada swoje produkty w uznanych placówkach naukowych, co pozwala potwierdzić wyjątkowość owocu. Co więcej, po uzyskaniu znaku towarowego „Marka Lubelskie”, opisywana tu firma dobrze pełni rolę reprezentanta województwa lubelskiego i w kraju, i za granicą.

Autor: Bohdan Juchniewicz (Stowarzyszenie „Polska Ekologia”)








ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here