Zmniejszenie o około 10% areału uprawy truskawek, poprzez dywersyfikację produkcji (zwiększenie areału uprawy innych gatunków roślin jagodowych) w regionie Huelva (produkuje się tutaj 90% hiszpańskich truskawek) zaowocowało zwiększeniem cen truskawek o 30% na obecnym czasie zbiorów w porównaniu do 2013 r.
Informacje te zostały podane podczas spotkania organizacji zrzeszających hiszpańskich producentów truskawek w regionie Huelva. Jak informował Josefa González Bayo z departamentu Rolnictwa, Rybołówstwa i Środowiska, cena truskawek w ciągu ostatnich dwóch tygodni utrzymuje się powyżej 2,00 €/kg, w porównaniu do 1,48 €/kg w tym samym okresie minionego sezonu. Taki poziom cen napawa optymizmem na kolejne tygodnie. Zaleca się jednak ostrożność, zwłaszcza w kontekście kolejnego kwartału sprzedaży (marzec-kwiecień), kiedy na rynek trafia 80% hiszpańskich truskawek.
Dobry jest również popyt na truskawki produkowane w regionie Huelva na najważniejszych rynkach. Dotyczy to szczególnie odbiorców z Niemiec, gdzie w styczniu i lutym hiszpańskie truskawki konkurują z tymi owocami z Maroka i Włoch. Ceny uzyskiwane tam w tym, czasie wzrosły od 8 do 28% w porównaniu do 2013 r. Podobnie tendencją wzrostową jeśli chodzi o uzyskiwane ceny obserwuje się na rynkach Wielkiej Brytanii i Francji. Równocześnie cały czas poszukuje się nowych rynków. Konieczne jest stałe inwestowanie w infrastrukturę, pozwalającą wydłużyć trwałość oferowanych owoców.
Źródło: Revista Mercados