Na kilka dni przed rozpoczęciem zbiorów malin w Serbii, tamtejsi nabywcy malin oferują plantatorom za te owoce od 280 do 320 dinarów za kilogram malin z upraw konwencjonalnych i 340 do 360 dinarów za kilogram malin ekologicznych.
Prezes Stowarzyszenia Producentów Maliny i Jeżyny w Serbii, Dobrivoje Radović, powiedział, że cena wzrosła w porównaniu do zeszłego roku, kiedy wynosiła około 220 dinarów za kg, ale nie była „świetna”, ponieważ wszystkie środki produkcji od tego czasu znacznie zdrożały.
Serbski maliny najlepszą cenę miały w 2007 i 2008 roku, kiedy kilogram tych owoców kierowanych do mrożenia w standardzie IQF kosztował od 2,4 do 2,7 euro za kilogram. W przybliżeniu są to ceny oferowane obecnie, ale to, jak powiedział przedstawiciel serbskich producentów, tylko nominalne wyrównanie. W rzeczywistości koszty produkcji wzrosły o kilkadziesiąt procent, więc nie można mówić, że obecnie oferowana cena jest taka sama jak 13-14 lat temu!
Cena wzrosła ze względu na zmniejszoną ofertę u największych producentów w Chile i Polsce, a w Serbii ze względu na szkody spowodowane niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Szacuje się, że na ten moment, w Serbii plony będą mniejsze o połowę w stosunku do średniej wieloletniej i wyniosą około 82 tys. ton – powiedział Radović.
Są to jednak wstępne prognozy, ponieważ straty po sinych burzach, które dotknęły ważne regiony produkcji malin są obecnie szacowane.
Źródło: www.agrotv.net