Do pełni rozkwitu malin uprawianych w tunelach w gospodarstwie państwa Jakubiaków i Lewandowskich, gdzie realizowany jest półfinałowe spotkanie w ramach projektu Malinowe Factory 2023 – odmiany letnie, pozostało ok. 2 tygodnie. To doskonały czas na wprowadzenie do technologii produkcji biostymulatorów na bazie alg i aminokwasów. Takie rozwiązania w swej ofercie posiada Sumi Agro Poland. O tym jak efektywnie zastosować je w celu uzyskania owoców o najwyższych parametrach jakościowych oraz wspomóc rośliny w okresie niekorzystnych warunków pogodoywch informowała Justyna Wasiak, przedstawicielka tej właśnie firmy.

Algi i aminokwasy

Pierwsze zabiegi tutaj wykonane zostaną z użyciem preparatu Kinactiv Initial. Biostymulator ten zawiera algi, aminokwasy i mikroelementy odżywcze. Pierwsza aplikacja odbędzie się już w najbliższych dniach, druga w pełni kwitnienia a trzecia na początku wzrostu owoców. Jego działanie dodatkowo wzmocni zastosowanie preparatu Shigeki. To produkt algowy, którego zadaniem jest uodpornienie rośliny na warunki stresowe. To ważne w kontekście spodziewanych wahań temperatur, gdyż prognozy pogody nie należą do optymistycznych – mówiła specjalistka w trakcie lustracji plantacji. Dodała, że aminokwasy stosowane w produktach oferowanych przez Sumi Agro mają pochodzenie roślinne, a pozyskiwane są efektywną metodą hydrolizy enzymatycznej. Roślina korzystająca z dostarczonych jej, takich właśnie aminokwasów, szybciej regeneruje się po stresie, dynamiczniej przyswaja składniki odżywcze.  

Owoce spełniające oczekiwania odbiorców

Rynek owoców deserowych jest w stanie zapewnić plantatorom zadowalającą gratyfikację za dostarczane owoce. Muszą one jednak spełniać dość wyśrubowane kryteria. Maliny mają być jędrne i cechować się długim okresem trwałości pozbiorczej. Aby uzyskać taki towar, podstawowym warunkiem do spełnienia jest poprawne skonfigurowanie nawożenia posypowego i fertygacji. To jednak dopiero wstępny krok. Biostymulatory, takie jak Kinactiv Initial czy Shigeki są bardzo przydatne w okresach krytycznych, jak właśnie kwitnienie. Zastosowanie produktów na bazie alg i aminokwasów sprawi, że rośliny nie zrzucą zawiązków, zapewni owocom wyrównanie, pełną jakość handlową.

Jak dowiedzieć się więcej

Są dwie możliwości. Pierwszą, niemalże natychmiastową jest obejrzenie poniższego filmu. Na nim Justyna Wasiak przedstawia bardziej szczegółowo zasady aplikacji i działanie wymienionych w tekście produktów. Drugą jest osobisty udział w półfinale projektu Malinowe Factory – odmiany letnie, który 4 czerwca odbędzie się w prezentowanym na filmie gospodarstwie. Już teraz zapraszamy nań wszystkich, którym zależy na produkcji wysokiej jakości plonu!

Archiwum Malinowego Factory

Uzyskaj dostęp do materiałów z poprzednich edycji!







Poprzedni artykułMetoda mapowania pól i badania laboratoryjne gleby – o co w tym chodzi?
Następny artykułNajważniejsze choroby borówki powinniśmy zwalczać podczas kwitnienia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj