Badania nad mikrobiologicznym preparatem Bakto Profos

Badania nad mikrobiologicznym preparatem Bakto Profos




W ramach projektu Malinowe Factory w nowo zakładanej kwaterze tunelowej maliny odmiany ‘Enrosadira’ (będzie tutaj posadzone też kilka nowości) testujemy wpływ produktu mikrobiologicznego o nazwie Bakto Profos na kondycję uprawianych na tym stanowisku malin.

Bakto Profos to produkt specjalizujący się w uwalnianiu z gleby dużej ilości składników pokarmowych w glebie.

Badania będą prowadzone na stanowisku po wieloletniej uprawie malin, które przez ostatnie lata było intensywnie eksploatowane. Gleba jest aktualnie poddawana analizie w celu m.in. identyfikacji nicieni — jednego z niewidocznych, ale istotnych skutków zmęczenia gleby – informował dr Paweł Krawiec z firmy Horti Team.

Preparat Baktoprofos, który testujemy, ma zdolność uwalniania od 130 do 240 kg fosforu na hektar, a także 100-110 kg potasu i duże ilości wapnia. Jego unikalna formuła pozwala na zastosowanie go w różnych warunkach — zarówno przed sadzeniem roślin, jak i w przypadku istniejących już plantacji. Jest to rewolucyjny produkt, który dzięki swojej fotostabilności nie ulega degradacji nawet przy intensywnej ekspozycji słonecznej – mówił Marian Buła z firmy Chemirol.

Stosując Baktoprofos, zauważalna jest poprawa wigoru i zdrowotności roślin. Potwierdzają to doświadczenia rolników, którzy dotychczas stosowali ten produktu. Niezależnie od typów upraw, standardowa dawka wynosi 1 litr na hektar. W przypadku tego produktu nie ma obawy o jego przedawkowanie. Ważne jest jednak, aby przeprowadzać aplikację w odpowiednich warunkach, wykorzystując np. dobrą wilgoć gleby.

Więcej informacji dotyczących aplikacji tego produktu znajdziecie w materiale filmowym, zarejestrowanym w gospodarstwie dr Pawła Krawca w dniu 24 kwietnia. 









Poprzedni artykułDwa modele miniciągników – idealne dla producentów borówek
Następny artykułSadzonki truskawek typu ambient i 3 rok uprawy w tym samym podłożu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj