Aronia – najsmaczniejsze lekarstwo na świecie

aronia


Aronia to superowoc, którego popularność rośnie. W sezonie 2019 piło soki aroniowe lub jadło jej przetwory, przynajmniej raz w tygodniu, 12% Polaków, w samym tylko marcu bieżącego roku aż 11%. Pandemia ustawiła kolejkę po aronię. Koncentrat sprzedajemy na świadome jej walorów rynki Azji – do Korei, Japonii i Chin. U progu wiosny przypominamy walory owoców jagodowych. Zanim w sklepach pojawią się pierwsze świeże polskie superowoce polecamy soki, przetwory i mrożonki.

Danych dostarczył sondaż Kantar realizowany w marcu 2020 w ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”. To pierwsze od lat badania spożycia aronii.

– W marcu kontakt z aronią, w tygodniu poprzedzającym badanie, deklaruje 11% respondentów. Wynik jest bardzo dobry na tle badania jakie zrealizowaliśmy pod koniec 2019 roku, dotyczącego spożycia warzyw i owoców w całym mijającym roku. Konsumentami aronii w różnych formach w sezonie 2019 było 44% Polaków, a 12% spożywało ją regularnie, przynajmniej raz w tygodniu. Ten wynik dał aronii wysokie miejsce wśród polskich owoców. Wśród superowoców wyższe deklaracje uzyskały tylko truskawki, maliny, borówki i porzeczki – mówi Agata Zadrożna, ekspert firmy Kantar, realizującej badania.

Owoce aronii wykorzystuje się do produkcji soków, przecierów, dżemów, konfitur, nektarów, herbat i nalewek. W sokach aronia wykorzystywana jest jako dodatek do innych owoców i znakomity barwnik. W kuchni aronia jest coraz bardziej popularnym dodatkiem do mięsa i drobiu.

Eksperci zachęcają do codziennego spożywania superowoców

Rozwiązaniem na dziś są przetwory, które albo ktoś robi samodzielnie albo są do kupienia. Wspaniałe soki, dżemy i mrożonki. Te z owoców jagodowych to prawdziwy skarb. Potrzebujemy tych ciemnych owoców, właśnie aronii, czarnej porzeczki i niedługo borówki, i my je mamy. Mamy wspaniałe plantacje i praktycznie co roku olbrzymi ich urodzaj

– przekonuje prof. n. farm. Iwona Wawer, autorka książek o aronii, m.in. „Aronia superowoc”, którą po raz pierwszy wydano w roku 2012.

Dlaczego warto spożywać aronię i przetwory na jej bazie?

Aronia jest najbogatszym źródłem antocyjanów. Zawartość taniny oraz wszystkich bioaktywnych składników pozwala zaliczyć aronię do roślin leczniczych i superowoców. Wszystkie przetwory z aronii są bardzo bogate w antocyjany.

– Owoce i przetwory z aronii poleca się do powszechnego stosowania przy leczeniu m.in. nadciśnienia, wad wzroku, cukrzycy, najkosztowniejszych chorób cywilizacyjnych.  Jest przydatna jako środek zapobiegawczy i leczniczy przeciw szkodliwemu działaniu promieniowania na organizm. Z tego powodu systematycznie rośnie zainteresowanie aronią i jej przetworami w Japonii, Korei Południowej i Chinach – mówi dr hab. Stanisław Pluta, prof. IO, z Zakładu Hodowli Roślin Ogrodniczych, Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Mamy najsmaczniejsze lekarstwo na świecie

Aronia uważana jest przez wielu za najzdrowszy owoc świata. Pozostali uważają ją za najsmaczniejsze na świecie lekarstwo. Jako kraj jesteśmy największym producentem aronii oraz eksporterem jej koncentratów, mrożonek i coraz częściej także gotowych produktów aroniowych. Odpowiadamy za ok. 2/3 światowej produkcji.

Mobilizacja plantatorów aronii

– Rok ubiegły zakończyliśmy sukcesem. To nas mobilizowało do poszukiwania przetworów z aronii. Powstają soki, dżemy, susz czy soki błonnikowe. Generalnie są trzy kierunki przetwórstwa superowoców. Kierunek soków bezpośrednich soki NFC, czyli nie z koncentratu. Kierunek błonnikowych, czyli tzw. smoothie. I kierunek suszenia, mielenia, i podawania antocyjanów w postaci suchej. Do bezpośredniej konsumpcji, ale jako zakapsułowana posypka. W przetwórstwie aronii bardzo ważną rolę odgrywa błonnik, który wpływa na perystaltykę jelit, poprawia samopoczucie i przyswajanie antocyjanów. Sprawia, że w tych przetworach dostarczamy więcej antocyjanów niż czyste owoce – mówi Piotr Nowak, plantator i przetwórca aronii, członek władz Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii „Aronia Polska”.

Plantatorzy chcieli zapewnić dostęp do zdrowych i atrakcyjnych sensorycznie produktów z aronii przez cały rok. To się udało po latach badań. Zapoczątkował je prof. dr hab. Jan Oszmiański w Katedrze Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Były kontynuowane w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Odnosimy sukces nie tylko wśród polskich konsumentów, walory aronii są też coraz lepiej znane na świecie. Świat poszukuje antyoksydantów, a my możemy swobodnie konkurować z owocami cytrusowymi. Takich walorów prozdrowotnych nie osiąga żaden owoc południa, ani północy. Superowoce są u nas! Musimy uwierzyć, że Polska żywność i polskie owoce, w tym klimacie wyprodukowane, są praktycznie najlepsze na świecie. Każdy dojdzie do tego swoją drogą. Aktualna sytuacja przyśpiesza refleksję

– dodaje Piotr Nowak, plantator aronii, członek władz Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii „Aronia Polska”.

Stosowanie superowoców w diecie i w produkcji żywności ma wpływ na kondycję oraz prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny organizmu. Jakość żywności jest jednym z ważniejszych czynników utrzymania zdrowia i odporności.

Branża dąży do tego żeby bogate w antocyjany polskie superowoce stały się elementem codziennej diety Polaków. Dotyczy to przetworów truskawki, malin, borówki, czarnej porzeczki, jagody kamczackiej, świdośliwy, jeżyny, agrestu i aronii. Owoców o dużej wartości odżywczej, smakowej i leczniczej.

Sukces, który ma wielu ojców

– Sukcesem jest w tej chwili poszukiwanie na rynku owoców jagodowych. Nawet w okresie zimowym czy wczesnowiosennym, istnieje konsumpcja owoców takich jak borówka, porzeczka, truskawka, malina. To co prawda w większość owoce z importu, ale ludzie tego produktu poszukują. Nasza jagodowa sztafeta rozpoczyna niebawem kolejny sezon. Zanim to nastąpi promujemy soki, dżemy i mrożonki. Mamy nadzieję, że ten trend się utrzyma. Będziemy go serdecznie wspomagać – komentuje Piotr Nowak z Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii „Aronia Polska”.

Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” pozwalają nam poznać preferencje konsumentów oraz bariery wzrostu spożycia. Chcemy coraz lepiej definiować grupy docelowe, kanały komunikacji i planować działania promocyjne. Celem integracji producentów poszczególnych gatunków jest wzrost spożycia

– mówi Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Promocja spożycia aronii jest jednym z celów kampanii „Czas na polskie superowoce!” realizowanej prze Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw we współpracy m.in. z Krajowym Zrzeszeniem Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA. Aronia była też częścią promocji polskich produktów rolnictwa ekologicznego na targach BIOFACH 2020, realizowanej przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”. Oba projekty są finansowane z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Oba wspierane są przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.


Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.







Poprzedni artykułBranża AGRO w świecie „COVID 19”
Następny artykułTruskawki w tunelach- ochrona przed chorobami i szkodnikami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj