Eksport andaluzyjskich truskawek, których 95% produkuje się w prowincji Huelva, wyniósł w lipcu br. 220 476 ton, a jego wartość to 411 mln euro.
Ilość wyeksportowanych truskawek w minionym sezonie (do lipca 2015 r.) była o 12,8% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku, kiedy sięgnęła prawie 253 tysięcy ton. Jeśli jednak chodzi już o wartość tegorocznego eksportu była bardzo ona podobna do tej z 2014 roku, kiedy wyniosła 407,4 mln euro. Średnia cena za owoce eksportowanego od stycznia do lipca wyniosła 1,86 euro/kg i była o 15,7% wyższa od cen uzyskiwanych w minionym sezonie, poziom ten był podobny do cen z kampanii 2010/11. Według przedstawionych informacji, hiszpańscy producenci truskawek od 71% do 85% przychodów uzyskują od marca do maja. Głównym zbytem hiszpańskich truskawek są Niemcy, kolejne miejsce zajmuje Francja, daleko za tymi krajami są Wielka Brytania i Włochy.
Produkcja truskawek w sezonie 2014/15 osiągnął poziom 308 500 ton, wzrost o 9,3% w porównaniu do poprzedniego roku i o 6,8% była wyższa od średniej z minionych lat. Okres głównej podaży hiszpańskich truskawek przypada na miesiące od marca do maja (wtedy zbiera się około 80% wszystkich truskawek), z tego najwięcej owoców zbiera się od marca do kwietnia, przy zmniejszającej się ilości zbieranych owoców w maju. To przesunięcie jest bardzo ważne i pozwala uniknąć konkurencji z truskawkami zbieranymi w innych krajach europejskich.
Źródło: andaluciainformacion.es