W Huelvie, marzec jest bardzo ważnym miesiącem jeśli chodzi o ceny uzyskiwane za truskawki. Zwykle bowiem w tym okresie obserwowane są największe spadki cen, dlatego wszyscy bacznie obserwują sytuację na międzynarodowych rynkach, gdzie eksportowane są truskawki z tego kraju.
Naturalną rzeczą jest fakt, że ceny wraz z rosnącą podażą tych owoców ceny spadają. Mimo tego, są nadal o 30 do 38% wyższe niż w poprzednich sezonach, które dla tutejszych producentów były najgorsze od wielu lat. Szacuje się, że obecnie 25% całkowitej produkcji oczekiwanej w tym sezonie już zebrano. Według Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Rozwoju Wsi z Hiszpanii, niewielki wzrost temperatury w marcu zwiększy zbiory, jednak nie osiągną one maksymalnej kumulacji. We rozciągnięciu podaży owoców pomagają także właściwie dobrane odmiany. W marcu, cena truskawek kształtowała się na poziomie 1,3–1,4 euro/kg i była o około 30 do 38% wyższa niż w minionym sezonie, a także o 20% większa niż w sezonie 2013/14. Obserwuje się także spadek cen oferowanych za hiszpańskie truskawki na międzynarodowych rynkach w w Niemczech, Francji i Londynie.