Najniższy plon truskawek w Niemczech od 30 lat. Dynamiczny wzrost areału uprawy w tunelach



Według wstępnych szacunków Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis), na niemieckich plantacje truskawek zebrano w tym roku jedynie 75 500 ton owoców z upraw polowych – to najniższy wynik od 1995 r., gdy uzyskano 68 800 ton. Oznacza to spadek o 4 % względem ubiegłorocznych 78 600 ton oraz aż o 24 % poniżej średniej z lat 2019–2024 (99 900 ton). Równocześnie powierzchnia upraw spadła do 8 100 ha, co jest również najniższym poziomem od trzech dekad.

Koszty produkcji i wysokie ceny

Wzrost kosztów pracy i produkcji sprawia, że truskawki z niemieckich plantacji są coraz droższe. Ceny na lokalnych bazarach sięgają 9 €/kg – znacząco powyżej wartości z połowy dekady (ok. 3,94 €/kg w 2015 r.) Te wysokie ceny wpływają niestety na popyt truskawek. Powoduje to, że udział krajowych truskawek spadł z około 68 % do ~50 %. Konsumenci wybierają równocześnie tańsze owoce z importu. 

Rośnie areał uprawy truskawek pod osłonami 

Szacuje się, że obecnie truskawki w Niemczech uprawia się na ponad 2 000 ha pod osłonami, co stanowi już ponad 20 % areału uprawy truskawek. W 2013 roku powierzchnia pod osłonami wynosiła zaledwie 467 ha, a do 2023 roku wzrosła ponad 4‑krotnie, osiągając prawie 2 043 ha. Średnie plony w tunelach w 2024 roku wyniosły 20,4 t/ha, jest to ponad dwukrotnie więcej niż w polu (9,3 t/ha). 

Szparagi też niełatwo

Podobnie jak truskawki, uprawy szparagów odnotowały spadek areału uprawy o około 6 % do 18 600 ha, a zbiór wyniosły około 98 900 ton – najniższy poziom od 2010 r. 

Co się dzieje w regionach?

W Nadrenii Północnej-Westfalii zebrano 18 600 ton truskawek, w Dolnej Saksonii 17 800 ton, a w Badenii-Wirtembergii 11 800 ton.
Na spadający areał upraw polowych truskawek wpływają przede wszystkim susze wiosenne, wysokie koszty pracy i dostępność do pracowników sezonowych. Spadek areału uprawy truskawek 

Płace sezonowe kontra konkurencja

Wyższa płaca minimalna w Niemczech (12,82 €/h) oznacza, że koszty pracy przy zbiorach to 50–60 % kosztów produkcji. Organizacje rolnicze apelują o zniesieniu płacy minimalnej przy produkcji owoców sezonowych, niestety bezskutecznie. Przy tak wysokich kosztach produkcji, niemiecki plantacje nie będą miały szansy na przetrwanie, musząc konkurować z owocami z importu. z Hiszpanii czy Grecji.






Poprzedni artykułPeru spodziewa się rekordowej ilości eksportu borówki
Następny artykułOdbudowa plantacji borówki po gradobiciu i stymulacja plonowania i wzrostu w jednym  

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj