Antraknoza – ryzyko rośnie

borówka wysoka, ochrona, antraknoza borówki


Panujące w ostatnich dniach warunki pogodowe mogą sprzyjać porażaniu owoców borówki przez antraknozę. Obecne objawy są konsekwencją infekcji w okresie okołokwitnieniowym, ale choroba może się również rozprzestrzeniać poprzez zarodniki powstające na porażonych owocach.

Do infekcji powodowanych przez grzyb Colletotrichum acutatum sprawcę antraknozy borówki dochodzi już w okresie kwitnienia oraz późniejszego wzrostu młodych zawiązków. Najlepsze do tego warunki panują okresie ciepłego deszczu i temperaturze około 21°C. Infekcje mogą następować w temperaturze 15-27°C i po minimum 12 godzinnym okresie zwilżenia liści. Niestety jedną z najbardziej podatnych odmian na tę chorobę jest ‘Bluecrop’ i na owocach tej odmiany pojawiają się już miejscami objawy choroby. Najbardziej narażone są na nią plantacje położone w miejscach wilgotnych, gdzie często występują mgły, a rośliny pozostają długo wilgotne po opadach deszczu. Bardziej podatne są też owoce na starych mocno zagęszczonych krzewach, jak również wtedy gdy rośliny rosną w nieodpowiednich dla nich warunkach lub są źle odżywione. Najskuteczniejsza w walce z antraknozą jest ochrona prowadzona w okresie kwitnienia (Switch 62,5 WG, Signum 33 WG). Tam gdzie wykonano w tym okresie 3-4 zabiegi fungicydowe nie powinno być problemów z porażeniem owoców. Nie zawsze jednak zabiegi wykonane w okresie kwitnienia są w stanie zapewnić optymalną ochronę i konieczne są wtedy jeszcze dodatkowe zabiegi w okresie poprzedzającym zbiory owoców. Można wtedy sięgnąć po preparat Polyversum, który zawiera grzyb Phytium oliganrum, nie stwarza ryzyka pozostałości w owocach niepożądanych substancji i nie ma okresu karencji. Preparat ten nie jest jednak w stanie zwalczyć zarodników grzybów bytujących na roślinach, a jedynie zabezpieczyć dorastające owoce przed kolejnymi infekcjami.

borówka wysoka, ochrona, antraknoza borówki
Objawy antraknozy na owocach z widocznymi pomarańczowymi wyciekami zarodników

Ryzyko wystąpienia antraknozy można ograniczyć również poprzez:

  • nie stosowania nadmiernych dawek nawozów azotowych;
  • zbiór owoców w optymalnym dla nich terminie (owoce przejrzałe są bardziej podatne na porażenie);
  • owoce należy zbierać gdy są już suche, a zbiory prowadzić delikatnie by nie uszkadzać skórki;
  • unikać zbierania owoców porażonych lub miękkich, na których objawy antraknozy mogą się pojawić w okresie sprzedaży owoców;
  • nie przetrzymywać zebranych owoców na słońcu;
  • jak najszybciej schłodzić owoce po zbiorze – najlepiej w przeciągu 1 godziny od zebrania.






Poprzedni artykułNa rynku maliny do przetwórstwa
Następny artykułJagodnik 4/2014 – już w sprzedaży

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj