Wyższa trwałość owoców, niższa emisja CO2. Zaprezentowano ekologiczną podkładkę dla owoców jagodowych

Wkładka Echo Elliott Absorbent Products
Wkładka Echo Elliott Absorbent Products. fot. Producent

Nadaje się do recyklingu i kompostowania, a przy tym wydłuża trwałość umieszczonych na niej owoców – firma Elliott Absorbent Products ogłosiła wprowadzenie na rynek innowacyjnej podkładki pod owoce jagodowe.

Wkładka „Echo” jest w stu procentach wolna od plastiku i jak deklaruje producent, wydłuża okres przydatności owoców do spożycia nawet o 12 godzin. W produkcji wkładek wykorzystano technologię Tensei Second Harvest. Są one wykonane z mieszanki resztek roślinnych: słomy, nasion, skórek, roślin włóknistych po przetworzeniu oraz traw wieloletnich i roślin włóknistych jednorocznych. To pozwala na poddanie ich recyklingowi lub kompostowanie.

Walka o mniejsze marnowanie żywności ma sens, bo jak przekonuje portal Freshplaza, tylko w Wielkiej Brytanii każdego roku na wysypiska śmieci trafia 5,3 mld owoców, co odpowiada ilości odpadów, która byłaby wstanie pokryć powierzchnię prawie pół miliona kortów tenisowych.

Zdaniem Matta Hankinsa, dyrektora zarządzającego Elliott Absorbent Products, wkładki Echo to idealny produkt do wydłużenia okresu przydatności owowców do spożycia oraz ograniczenia odpadów spożywczych i opakowaniowych. Jak podaje, przejście na ekologiczne podkładki umożliwiłoby zastąpienie 1280 ton plastiku lub włókien drzewnych każdego roku.

Podkładki zostały sprawdzone w trzech niezależnych testach. Posiadają wytłaczaną powierzchnię, która amortyzuje owoce dzięki czemu mniejszy ich odsetek ulega uszkodzeniom i zepsuciu w wyniku transportu i przechowywania. Charakteryzują się również wysoką absorbcją wody – utrzymują ok. 500 ml wody destylowanej na 1 mkw. powierzchni, bez konieczności perforacji.

Podkładki są wykonane z czystej celulozy i w 100% wolne od plastiku, co pozwala na ich recykling – posiadają odpowiednie certyfikaty na rynek brytyjski. Do sprzedaży oferowane są w formie rolek i indywidualnych, dociętych podkładek.

Wykorzystanie wkładek Echo to nie tylko okazja do ponownego użytku niewykorzystanego materiału roślinnego, ale poprzez lepsze zabezpieczenie owoców i ograniczenie ich uszkodzeń, to także potencjalne źródło dodatkowego dochodu dla plantatorów.

Na podstawie freshplaza.com/ Fot. Elliot Absrobent Products







Poprzedni artykułPrzed sezonem truskawek w Hiszpanii: nowinki cyfrowe i obawy o brak rąk do pracy
Następny artykułBorówki z importu na dobre zagościły w polskich sklepach. Sprawdzamy ceny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj