Perspektywy dla przemysłu przetwórczego

W dniu 20 maja 2016 roku w Kielcach odbyło się spotkanie przedstawicieli sektora przetwórczego. Było ono skorelowane z walnym zgromadzeniem Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw. W części wystawienniczej można było także zapoznać się z ofertami firm, które zaopatrują przetwórców w niezbędne środki do utrzymania produkcji.

Wyzwania stojące przed branżą

Prezes Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw Stanisław Adamiak
Prezes Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw Stanisław Adamiak

Spotkanie rozpoczął Stanisław Adamiak, prezes Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw, który poinformował uczestników o najważniejszych zmianach, które czekają branżę przetwórczą. Jednym z obszarów jest zmieniająca się legislatywa. Dotyczy to zarówno prawodawstwa krajowego, jak choćby regulacje dotyczące zużycia wody, czy sprzedaży bezpośrednia żywności przez rolników. Pewne niepokoje budzą perspektywy jakie stworzyć może porozumienie o handlu żywnością, które od trzech lat negocjują przedstawiciele UE i USA. Nieco uwagi poświęcił także próbom uregulowania kwestii zawierania umów kontraktacyjnych, które mają ustabilizować rynek, lepiej go zorganizować.

Dr Bożena Nosecka została honorowycm członkiem stowarzyszenia przetwórców
Dr Bożena Nosecka została honorowym członkiem stowarzyszenia przetwórców

Temu zagadnieniu poświęcono w dalszej części konferencji odrębne wystąpienie po którym wywiązała się ożywiona dyskusja. Wzięli w niej udział liczni reprezentanci zakładów przetwórczych, którzy w większości byli sceptyczni co do nowego pomysłu. Ostatnim elementem, lecz niezwykle miłym było nadanie honorowego członkostwa Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw dr Bożenie Noseckiej.

Trendy w handlu zagranicznym

To właśnie dr Bożena Nosecka z IERiGŻ-PIB podczas kieleckiej konferencji przedstawiła obraz sektora owocowo-warzywnego. W jej wystąpieniu w głównym nurcie omawianych zagadnień znalazły się te związane z wymianą handlową, którą prowadzą polskie zakłady. Z przekazanych informacji wynika, że z Polski eksportuje się coraz więcej mrożonych warzyw i zagęszczonych soków owocowych. Zwiększa się też udział świeżych owoców i warzyw, choć z powodu rosyjskiego embargo ostatnie dwa lata były trudne. Ogólnie jednak produkcja owoców nie wykazuje tendencji wzrostowych za wyjątkiem malin, których zbiory w 2014 roku przekroczyły pułap 120 tys. ton, a słaby zeszłoroczny wynik spowodowany suszą traktować należy raczej jako anomalię. Bardzo dużo zebrano w 2015 roku truskawek i porzeczek ogółem – odpowiednio ponad 200 tys. ton i prawie 160 tys. ton. Głównymi kierunkami zbytu warzyw były kraje UE, ale także państwa Bliskiego Wschodu i Egipt. Ogólnie, podniosły się też ceny zbywanych produktów, w gronie których hitem eksportowym okazał się zielony groszek. Import warzyw miał charakter uzupełniający, niezbędny i nie zagraża on rodzimej produkcji warzyw. Saldo w obrocie nimi jest więc zdecydowanie dodatnie. Polskich eksporterów warzyw i owoców wspomaga obecny kurs wymiany walut, który jest jednak trudny do przewidzenia w kolejnych miesiącach.

Oferta firm dla właścicieli chłodni, sortowni i pakowni

Piotr Pańczak z firmy Bio-Gen prezentuje ofertę podmiotu
Piotr Pańczak z firmy Bio-Gen prezentuje ofertę podmiotu

W obszernym hotelowym holu zorganizowano przestrzeń wystawową w której swą ofertę mogli zaprezentować przedstawiciele firm zaopatrujących w sprzęt i środki produkcji rodzime zakłady przemysłowe. Niektóre produkty wykorzystywane są także w gospodarstwach, zwłaszcza tam, gdzie rozwinęła się infrastruktura służąca przygotowaniu owoców i warzyw do sprzedaży. Z gamy produktów służących utrzymaniu czystości warto wymienić KENO CID 2100 – 15% oraz PEROXI DES, a więc produkty wykorzystywane w technologii płukania owoców i warzyw z firmy CID Lines. Firma PCC w swej ofercie ma do tego celu środek Hysepta M1 produkowany na bazie kwasu mlekowego. Jest on neutralny dla produktów, a liczbę tlenowców redukuje do poziomu 12%, drożdży 34% i pleśni 64%. Neutril Icelen służy zaś do mycia chłodni bez ich uprzedniego rozmrażania, gdyż zamarza dopiero w temperaturze -40 stopni C. Mowa była także o maszynach do odpiaszczania okopowych, transporterach, wywrotnicach worków, maszyn do dozowania i mieszania, odkamieniania, rozdzielania i obcinanie mówił z gamy Constructie Bruynooghe N.V, której polskim dystrybutorem jest TPS Poland. Działanie kostkarki SPRINT 2 omówił z kolei przedstawiciel firmy Urschel, Andrzej Jankowski.