Nawożenie i fertygacja malin owocujących na tegorocznych pędach

Przygotowanie gleby pod nasadzenie roślin w ramach projektu Malinowe Factory odbyło się na postawie analizy gleby przeprowadzonej metodą sadowniczą i ogrodniczą, a zalecenia dotyczące wprowadzenia składników pokarmowych (posypowo jak i przez fertygację) zostały przygotowane i na bieżąco są korygowane przez doradców z firmy Yara.

Jak informuje dr Andrzej Grenda z firmy Yara Poland, na podstawie otrzymanych wyników trzeba było wprowadzić około 500 kg/ha nawozu Yara Mila Complex, co pomogło między innymi uzupełnić niedobory fosforu. Zastosowanie tego nawozu było również celowe z uwagi na niskie pH gleby, które wpływa na dostępność tego składnika dla roślin, a dzięki temu, że część fosforu w tym nawozie występuje w formie polifosforanów, możliwe jest pobieranie tego makroelementu niezależnie od pH gleby. Przygotowując stnowisko wprowadzono do gleby również niezbędną dawkę nawozu wapniowego, co było niezbędne m.in. po to, aby zwiększyć w glebie ilość przyswajalnego wapnia dla roślin.

Fertygację malin, która jest niezbędna w tego typu uprawie podzielono na trzy etapy: faza ukorzeniania się, faza wegetatywna (od 4 tygodni po wysadzeniu do pojawienia się pąków kwiatowych) i faza generatywna z przygotowaniem roślin do spoczynku zimowego (od początku kwitnienia do 2 tygodni po dojrzeniu ostatnich owoców).

W fazie ukorzeniania się roślin pożywka została oparta na nawozie Kristalon Żółty z wysoką zawartością fosforu, podawanym na przemian z Calcinitem. Okres stosowania tych nawozów trwał około dwa tygodnie. Po tym czasie, w fazie wegetatywnej, Kristalon Żółty został zastąpiony nawozem Kristalon Niebieski, stosowanym przemiennie z nawozem Calcinit. W fazie generatywnej Kristalon Niebieski zostanie zastąpiony Kristalonem Czerwonym, podawanym przemiennie z Calcinitem.

Jak informuje dr A. Grenda, na plantacjach malin jesiennych zastosowanie nawozów z serii Kristalon, wpływa nie tylko na wielkość plonu, ale również na jego jakość, zdrowotność i trwałość owoców w obrocie towarowym zwiększając ich jędrność i zmniejszając sokowanie.  

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.